Teraz jest poniedziałek, 23 listopada 2020, 19:25




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Jak dysk do Wideo??? 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec

Dołączył: środa, 10 marca 2004, 12:47
Posty: 55
Post Jak dysk do Wideo???
Witam, posiadam dysk Samsunga 80Gb z systemem, teraz chcę kupic wiekszy dysk do potrzeb wideo.
Jaki polecacie, chodzi mi o firme i parametry.


poniedziałek, 7 lutego 2005, 00:32
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: sobota, 5 lutego 2005, 15:21
Posty: 3
Post 
Najlepiej SCSI lub Serial-ATA. A producent??? Ja mam Seageata i jestm zadowolony. Świetną są również dyski Western Digital. Samsung to zabawka, nadaje siedo kompa biurowego ale nie do edycji video. Polecam Seagate Barracuda 7 7200 rpm, 8 Mb cache, to dysk IDE, ale można dostać również w wersji Serial ATA. Sam używam i jest to niezawodny sprzęt. Od zawsze mam Seagate i tylko z jednym miałem problemy,ale to była wina nie uczciwego sprzedawcy a nie prducenta. Pojemność to oczywiście Twój wybór, zależy od potrzeb i kasy. Ale jak na edycje 120 GB to minimum. A system i programy polecam na drugim, odzielnym dysku. Pozdrawiam.

_________________
PITER_P


poniedziałek, 7 lutego 2005, 01:15
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 3 marca 2003, 03:17
Posty: 941
Lokalizacja: Gorlice / Londyn
Post 
PITER_P nie odrobił zadania domowego ...

http://www20.tomshardware.com/storage/2 ... ng-01.html

http://www.filmowiec.pl/html/forum3/vie ... 1090673560

Jest zasadnicza różnica w trwałości i komforcie pracy między łożyskami ślizgowymi, a kulkowymi - bez różnicy czy wypuszcza to Samsung, Fujitsu, czy też ZajebisteDyskiZGrochówki GMBH ... :>


poniedziałek, 7 lutego 2005, 15:03
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
U mie samsung pad po tygodniu, możliwe że miałem pecha natomiast barakudy chulają od dwu lat i nic się nie dzieje, oby tak dalej.

Pozdrawiam


poniedziałek, 7 lutego 2005, 16:05
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 23 marca 2003, 20:25
Posty: 1600
Lokalizacja: Tarnów
Post re...
Polecam dysk Maxtor DiamondMax 10 300 GB (16MB) 6B300S0 SATA + NCQ. Używam takie 2 sztuki w Raidzie na płycie Tyan S2676/Thunder i7525. Świetna wydajność i cicha praca. No i oczywiście pojemność...
Dysk posiada 16 MB pamięci cache.
http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=12743
pozdrówka.


poniedziałek, 7 lutego 2005, 17:46
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 16 lutego 2004, 02:30
Posty: 796
Post 
Badmisior - w dyski SCSI nie pchaj się, dla celów domowych to bezsensowne. Duża kasa za relatywnie niezbyt większą wydajność w stosunku do dysków IDE. Te czasy już dawno minęły, kiedy SCSI były daleko w przedzie przed dyskami IDE.

SATA kontra IDE. Ten sam napęd (mówię o wnętrznościach), ale z różnymi interfejsami ma podobną wydajność, w granicy błędu pomiarowego. Twoja decyzja - twoja kasa. Mając dysk SATA będziesz mógł go podpiąć do niewielu starszych płyt, ale do każdej nowej. Dysk IDE do prawie każdej starszej (prawie, bo czasami dużego dysku stara płyta, czyli stary BIOS nie rozpozna), ale być może nie do każdej, która za jakiś czas ukaże się, ale chyba do każdej obecnie produkowanej. SATA ciutkę droższe od IDE - średnio około 3-5 dyszek (30-50 zł).

Jeżeli chodzi o pojemność, to oczywiste - im więcej tym lepiej, ale bez przesady, przelicz cenę 1 GB informacji - obecnie chyba najmniejsza cena za 1 GB to dyski 200 GB. Większe dziwnie droższe, a na pewno nie tańsze za 1 GB.

Wydajność - zgodzę się z "jeesoo", że dyski Samsunga mają wydajność wcale nie gorszą od innych dysków - w jednym nieco lepsze w innym nieco gorsze. To już nie te dyski Samsunga 4,3 GB sprzed wielu lat, które były prawdziwymi żółwiami. Jednak ja ostatnoi kupiłem Barracudę, bo je lubię, mają fajną nazwę i dyski wyprodukowane po 26 lipca (jak się nie mylę) 2004 r mają 5 lat gwarancji. Inna sprawa, że trudno z taką gwarancją dostać - hurtownie w Polsce lecą w gumki z klientami. No i od 9 lat z małą przerwą na Quantum-a mam tylko dyski Seagate. Przerzuciłem z obecnie posiadanymi 5 dysków Seagate w ciagu 9 lat - żadnych problemów. Stare sprzedawałem w pełni sprawne.

RAID 0 (stripping) jest godny uwagi - wydajność. Wada - musisz kupić 2 dyski + kontroler, chyba , że masz na płycie. No i w razie padnięcia jednego z nich tracisz wszystki dane. O RAID typu 0+1 nie mówię - trzeba 4 dyski - fakt bezpieczeństwo, ale jaki koszt.

Mam RAID na 2 Barracudach-4 80 GB = 160 GB z roku 2003 i muszę z przykrościa stwierdzić, że w stosunku do niedawno zakupionej (2 miesiace temu) Barracudy 200 GB IDE ten RAID jest niewiele szybszy od nowszego (po względem generacji) pojedynczego dysku.

Oto opis, jak można nieco zwiększyć proces kopiowania (na podstawie mojego sprzętu i kilku wykonanych doświwadczeń).

Za pomocą Total Commandera ( 6.03a - 6.5 - na innych nie sprawdzałem) łatwo dokonać przyspieszenia kopiowania dużych plików z dysku na dysk. Mówię o plikach 100 MB i większych, np. 1-4 GB. Czyli filmy, obrazy ISO itp. Wchodzimy do menu, dalej KONFIGURACJA>USTAWIENIA GŁÓWNE>zakładka KOPIUJ USUŃ
Zaznaczamy opcję "Także użyj metody kopiowania dużych plików (nie używa cache)"
Warto zmienić wielkości pamięci do tego przeznaczonej na większą ilość - ja ustawiłem na 49984KB. Tyle właśnie potrzebuje Total Commnder pamięci dodatkowo, aby wykonać proces kopiowania. Po zakończeniu kopiowania pamięć RAM jest natychmiastowo zwalniana.

Niżej opisane moje wyniki. Mowa tutaj o kopiowaniu z tego samego dysku fizycznego na ten sam dysk fizyczny, mimo innych liter (inne dyski logiczne). W przypadku kopiowania z jednego dysku fizycznego drugi dysk fizyczny przyrost prędkości zapewne nie będzie aż tak zauważalny - ale nie mogę tego opisać , ponieważ nie sprawdzałem. W przypadku RAID-u na 2 dyskach należy taki układ traktować jako jeden dysk fizyczny.

Pierwszy zestaw:
Athlon 2600+
ABIT NF7-S
1 GB RAM
RAID 0 (stripping) - 2 x 80 GB Barracuda4 (2 MB cache) każdy dysk = 160 GB.

Na domyślnych ustawieniach proces kopiowania (plik 2 GB)zaczyna się od około 25 MB/s, ale po kilku sekundach ustala się na poziomie około 12-13 MB/s i z takim transferem trwa już do końca.
Po zmianie parametrów w Total Commander na opisane wyżej: proces kopiowania (plik 2 GB)zaczyna się od około 32-35 MB/s i trwa na ciutkę mniejszym poziomie do końca !!! Czyli kopiowanie zajmuje około 2,5-3 razy mniej czasu.

Drugi zestaw:
Athlon 2400+
Asus A7N8X
1 GB RAM
200 GB Barracuda (8 MB cache)

Na domyślnych ustawieniach proces kopiowania (plik 2 GB)zaczyna się od około 25 MB/s, ale po kilku sekundach ustala się na poziomie około 15-16 MB/s i z takim transferem trwa już do końca.
Po zmianie parametrów w Total Commander na opisane wyżej: proces kopiowania (plik 2 GB)zaczyna się od około 28-30 MB/s i trwa na trosztę mnejszym poziomie do końca (około 25 MB/s)!!!

Być może ktoś zna inne rozwiązania tego typu, ale uważam, że ten opisany przeze mnie jest godny zastosowania.

_________________
Zapomniał wół , jak cielęciem był !


poniedziałek, 7 lutego 2005, 18:27
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Mam Seagate 160 GB sata z NCQ, czy coś. Jest cichutki i sprawuje się OK :D


wtorek, 8 lutego 2005, 09:17
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: piątek, 3 października 2003, 19:04
Posty: 68
Lokalizacja: Wielkopolska
Post 
Cytuj:
Polecam dysk Maxtor DiamondMax 10 300 GB (16MB) 6B300S0 SATA + NCQ. Używam takie 2 sztuki w Raidzie na płycie Tyan S2676/Thunder i7525. Świetna wydajność i cicha praca. No i oczywiście pojemność...
Dysk posiada 16 MB pamięci cache.
http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=12743
pozdrówka.


mogę się spytać ile Pan posiada pamięci i jakie procki ?


wtorek, 15 lutego 2005, 22:06
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 23 marca 2003, 20:25
Posty: 1600
Lokalizacja: Tarnów
Post re..
Proszę bardzo:
Procesory Intel XEON 2 x 3.0 GHz/800 socket 604, płyta TYAN S2676 ANRF{2x Socket-604 - Intel Xeon/800MHz, chipset E7525, 2x PCI 32-bit/33MHz, 2x 64/100, 1x 64/133, 1x PCI-Express x16 (dla VGA), 8x DDR-2 400 Reg ECC, 2x S-ATA RAID, LAN 1x 1Gb, format Extended ATX (12"x13"), zasilanie EPS12V (24+8 pin), FireWire}, grafika ATI X800XT firmy HIS, HD na system - 74 GB WD Raptor, na video 2 x 300 GB MAXTOR DiamondMax (16MB) 6B300S0 SATA + NCQ, pamięć 2 x 1GB DDR2 GEIL (timingi 4-12-4-4), Windows XP PRO PL i oczywiście Edius 3 PRO v.3.22B


wtorek, 15 lutego 2005, 23:48
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 10 grudnia 2003, 05:04
Posty: 172
Post 
Tylko pozazdrościć!


środa, 16 lutego 2005, 23:07
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 16 listopada 2003, 18:21
Posty: 459
Post 
Witam Panowie,

chciałbym prosić o wyjaśnienie co to znaczy dwa dyski Raid?

Z chciałbym Was także prosić o informację - jakie klocki kupić do nowego kompa. Planuje wydać 4-5 tyś - w tym dwa dystki po 250-300 Giga bez monitora sam środek - prośba o radę - od pewnego czasu zacząłem się gubic w ofertach .

Dziękuje i pozdrawiam


sobota, 19 lutego 2005, 12:41
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 23 marca 2003, 20:25
Posty: 1600
Lokalizacja: Tarnów
Post re..
Witam,
o macierzach RAID możesz poczytać tutaj:

http://www.tomshardware.pl/storage/20031128/index.html

Jeżeli nosisz się z zamiarem zakupu nowego kompa do montażu to polecam taką konfigurację:

ASUS P5GD2 Deluxe + P4 3,0 GHz (lub szybszy) + 1 GB DDR2 PC533 (lub więcej) + Grafika GF 6600GT (lub szybsza) + wydajne dyski twarde SATA + nagrywarka DVD (moim faworytem jest Plextor 716A)
Winda + soft jaki uznasz za stosowny.
Pozdrówka.


sobota, 19 lutego 2005, 13:51
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 16 listopada 2003, 18:21
Posty: 459
Post 
Dzięki wielkie.

Mam jeszcze pytanie czym się różnią karty z oznaczeniem GeForce GT Czy karta graficzna z oznaczeniem GT jest wykorzystywana w procesie tworzenia filmu (np.rendering), a karta bez symbolu GT tego nie może ?Pytam bo różnica w cenie GeForce bez symbolu GT do GeForce GT to prawie 800 zł przy 256MB na karcie.

Pozdrawiam


wtorek, 22 lutego 2005, 16:54
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 23 marca 2003, 20:25
Posty: 1600
Lokalizacja: Tarnów
Post re...
porównanie różnych kart na szynie PCi Express jest tutaj:

http://www.benchmark.pl/artykuly/recenz ... ona-1.html


"Każdy współczesny procesor graficzny (podstawa każdej karty) realizuje sprzętowo renderowanie 3D, poza tym, że wyświetla normalną grafikę 2D oraz nakładki wideo (również na wyjściu VideoOut). Różne procesory robią to z różną wydajnością. Z kolei różne pakiety efektowe w rodzaju Hollywood FX, Boris czy Xplode potrafią (w różnym stopniu) korzystać z procesora karty graficznej do renderowania efektów. Do tego jest jeszcze potrzebna aplikacja do edycji wideo, która pracując z tymi pakietami efektowymi potrafi wykorzystywać procesor karty graficznej. W takim zestawieniu (np. Edius+Xplode i grafika GeForce FX lub Radeon 9500 i wyżej) odtwarzanie timeline (czyli podstawa eksportu do pliku lub na taśmę), wraz z obecnymi na nim efektami 3D odbywa się w czasie rzeczywistym bez renderingu." (post Piotra kuleszy na forum filmowca)

I dokładnie tak jest.
Pozdrówka.


wtorek, 22 lutego 2005, 21:20
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 16 listopada 2003, 18:21
Posty: 459
Post 
Dziękuję Panie Bogusławie, zakupiłem zestaw polecony przez Pana. Mam tylko jeden problem płyta główna nie widzi mi jako Master dysku dodatkowego jaki mam od starego zestawu.Dysk co prawa ATA ale ....
Pytanie czy dyski mogą mieć różny interfejs tzn raid na takich samych dyskach sata , a system na wolniejszym ATA. Z drugiej strony czy mogę miec np. trzy dyski sata- dwa w raid a jeden system?. W jaki sposób nadaje się dyskom sata priorytety typu master, slave itd.


Pozdrawiam i dziekuje


sobota, 26 lutego 2005, 23:40
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 8 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL