|
Teraz jest poniedziałek, 25 stycznia 2021, 23:23
|
Zobacz wątki bez odpowiedzi | Zobacz aktywne wątki
Regulamin
- Co do wypowiedzi na forum - obowiazuje przestrzeganie zasad net etykiety, kultury osobistej i prawa polskiego.
- Co do ingerencji moderatorów - edycja posta ma być podpisana przez moderatora, przeniesienie części wątka do śmietnika również (zbiorczo), usuwanie postów jest dopuszczalne tylko w razie popełnienia wykroczenia w danym poscie.
- Co do komercyjnych stopek - prawo do nich mają koledzy o minimum trzy letnim stażu na forum i mający co najmniej 200 postów.
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 8 ] |
|
NTFS....male . lecz bardzo wazne pytanko
Autor |
Wiadomość |
papeken
Bywalec
Dołączył: wtorek, 1 marca 2005, 14:02 Posty: 37 Lokalizacja: Jastrzębie Zdrój
|
 NTFS....male . lecz bardzo wazne pytanko
Witam....mam do Was pytanko,,,jak ma sie sprawa formatowanie z poziomu DOSa dysku twardego , jezeli jest on sformatowany w systemie NTFS ??? Chodzi mi o sytuacje, gdy np, musialbym wykonac reinstalacje systemu...czy wtedy z poziomu DOSa bede mogl wykonac podstawowe zadania jak np polecenie FORMAT C: ??? Wiem ze pytanko moze nie na to forum..ale chcialbym dowiedziec sie, jak z takimi sytuacjami radzą sobie uzytkownicy forum, którzy posiadaja system plików NTFS....Pozdrawiam i prosze o wyrozumialosc
|
poniedziałek, 7 marca 2005, 18:17 |
|
 |
-Damian-
Aktywny bywalec
|
Uruchamiasz kompa z płyty z windowsem i tam masz możliwość formatowania
|
poniedziałek, 7 marca 2005, 19:55 |
|
 |
papeken
Bywalec
|
Hm,,nie wiem czy ide dobrym tropem....ale chodzi np, o botowanie z plyty na ktorej jest np WinXp ??? Jezeli tak to dobrrze,,, ale co z podzialem na partycje ?? Bo fdisk tez nie dziala w NTFS....pozdro
|
poniedziałek, 7 marca 2005, 20:00 |
|
 |
GregoriusR
Stały bywalec
Dołączył: czwartek, 6 listopada 2003, 00:09 Posty: 109 Lokalizacja: Radom
|
Witam
Najlepszym rozwiązaniem jest program powerquest partitionmagic. Mam wersję 6.0 dos na dwóch dyskietkach. Oczywiście jest na dyskietce bootowalnej. Bez problemu zrobisz tam wszystko, począwszy od tworzenia i formatowania partycji. Interfejs jest graficzny, także jest łatwiejszy nawet od fdiska.
Pozdrawiam, Grzesiek.
|
poniedziałek, 7 marca 2005, 20:17 |
|
 |
kozi
Aktywny bywalec
Dołączył: czwartek, 21 sierpnia 2003, 20:17 Posty: 498 Lokalizacja: Katowice
|
papeken napisał(a): Hm,,nie wiem czy ide dobrym tropem....ale chodzi np, o botowanie z plyty na ktorej jest np WinXp ??? Jezeli tak to dobrrze,,, ale co z podzialem na partycje ?? Bo fdisk tez nie dziala w NTFS....pozdro
Dobrym tropem idziesz. Z tego poziomu podzielisz dysk na partycje. Funkcje dos nie zadziałają
|
poniedziałek, 7 marca 2005, 20:20 |
|
 |
papeken
Bywalec
|
Qrde..czy zapytam dla pewnosci
1) Wiec do stworzenia dowolnych partycji wystarczy mi sama plyta z XP,,,która potem zbotuje...skopijuje mi sie pare plików,,,nastepnie BEDE MÓGL STWORZYC PARTYCJE I sformatowac je na NTFS
2) Czy bedzie mozliwa zmiana/powrót na FAT32 ????
Co do tego pierwszego punktu,,o ile instalowalem Xp gdzies pol roku temu u siebie..to nie przypominam sobie ze mozna w czasie jego instalki stworzyc sobie patycje, modyfikowac ?? Czy moglibycie mnie upewnic w moich gdybaniach ???? Pozdro
|
poniedziałek, 7 marca 2005, 20:48 |
|
 |
-Damian-
Aktywny bywalec
|
1. tak
2. tylko poprzez sformatowanie partycji
|
poniedziałek, 7 marca 2005, 21:25 |
|
 |
Maryś
Aktywny bywalec
Dołączył: środa, 22 września 2004, 10:57 Posty: 513 Lokalizacja: Katowice
|
Witam.
Komputer Świat EKSPERT Nr 2/2005 - cena 9,90 PLN
m.in. Paragon Partition Manager 6.0 (pełna wersja)
kompleksowa aplikacja do obsługi partycji.
Pozdrawiam.
_________________ Komputer służy do tego aby ułatwić ci pracę, której bez niego w ogóle byś nie miał.
|
poniedziałek, 7 marca 2005, 21:52 |
|
 |
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 8 ] |
|
Regulamin
- Co do wypowiedzi na forum - obowiazuje przestrzeganie zasad net etykiety, kultury osobistej i prawa polskiego.
- Co do ingerencji moderatorów - edycja posta ma być podpisana przez moderatora, przeniesienie części wątka do śmietnika również (zbiorczo), usuwanie postów jest dopuszczalne tylko w razie popełnienia wykroczenia w danym poscie.
- Co do komercyjnych stopek - prawo do nich mają koledzy o minimum trzy letnim stażu na forum i mający co najmniej 200 postów.
|