Teraz jest piątek, 18 października 2019, 18:21




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 
 Dodatkowy dysk??? 
Autor Wiadomość
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 15 marca 2005, 21:54
Posty: 162
Lokalizacja: Kraków
Post Dodatkowy dysk???
Czytam w wielu postach tutaj że macie dodatkowe dyski to obróbki waszych filmów i zastanawiam się czy jest on konieczny???
Ja posiadam dysk 80GB i niedługo zacznę zabawę z obróbką i mam pytanie czy wydzielona partycja powiedzmy 20GB nie wystarczy do obróbki materiał obrobiony będe od razu zgrywał na DVD...
Ile GB zajmuje 60 min nagrania na kasecie miniDV bez kompresji SP???


wtorek, 22 marca 2005, 23:30
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: poniedziałek, 28 lutego 2005, 23:40
Posty: 18
Post 
Godzinka filmu bez kompresji to chyba coś 13G. A co do drugiego dysku to się przyda napewno większa wydajność. Transfer z dysku na dysk, jest o wiele lepszy niż z partycji na partycję przy dekodowaniu. Ale jesli idzie o kase, to powinno narazie starczyć te 20G, tak mi się wydaje...


wtorek, 22 marca 2005, 23:58
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 3 marca 2003, 03:17
Posty: 941
Lokalizacja: Gorlice / Londyn
Post 
osobny dysk na material dv (mpeg2 zresztą też) jest gorąco zalecany do pracy ... było o tym wiele razy - nikt chyba z tych, którzy pracują nieco bardziej "ambitnie" z filmami nie używa tylko jednego dysku ... Dla przykładu ja ledwo wyrabiam z 5 ...

Pozdrawiam .

_________________
...według ostatnich sondaży CBOSu 40% polskich nastolatków optymistycznie patrzy w przyszłość, pozostałe 60% nie ma pieniędzy na narkotyki...
_________________
5D


środa, 23 marca 2005, 00:26
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2004, 22:55
Posty: 3288
Post 
na litość boską nie piszcie, że bez kompresji 1h filmu to 13GB. film w pełnym PAL bez kompresji zajmuje 104,28GB/h !!!

pozdro


środa, 23 marca 2005, 01:57
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 10 grudnia 2003, 05:04
Posty: 172
Post 
Wyjaśnij skąd się wzięło te 104,28GB/h. W kamerze mamy stałą kompresję 5:1 i nijak rachunek się nie zgadza.


środa, 23 marca 2005, 02:39
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: poniedziałek, 28 lutego 2005, 23:40
Posty: 18
Post 
104,28GB/h ??


środa, 23 marca 2005, 12:34
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 3 marca 2003, 03:17
Posty: 941
Lokalizacja: Gorlice / Londyn
Post 
Na mój gust 1 godzina PAL bez kompresji to około 65GB ... ;/ Grass ?

_________________
...według ostatnich sondaży CBOSu 40% polskich nastolatków optymistycznie patrzy w przyszłość, pozostałe 60% nie ma pieniędzy na narkotyki...
_________________
5D


środa, 23 marca 2005, 13:39
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 29 marca 2004, 20:29
Posty: 391
Lokalizacja: Poznań
Post 
licytacja? :lol: ja daję 85,13GB !!

_________________
AntHus
http://www.kosakowscy.pl
http://www.kronikababusia.prv.pl


środa, 23 marca 2005, 22:26
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: piątek, 27 czerwca 2003, 11:15
Posty: 841
Post 
to nie jest takie jednoznaczne. tutaj: http://neuron2.net/LVG/ratesandsizes.html macie wzory jak mozna taka obojetosc pliku policzyc.


czwartek, 24 marca 2005, 09:44
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: poniedziałek, 22 listopada 2004, 17:29
Posty: 65
Lokalizacja: Suwałki
Post 
po co te licytacje 13GB to i tak dużo a ludzkie oko i tak nie widzi różnicy między 13 a 104 gdy się to przegra na DVD . to i tak jest to skompresowane a więc 13 GB wystarczy do tego aby montować.


czwartek, 24 marca 2005, 13:21
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: środa, 11 sierpnia 2004, 21:50
Posty: 45
Lokalizacja: Warszawa
Post 
w AP godzina filmu to zawsze 16 GB

_________________
Kamera: Sony DSR-PD 170, Sony DCR-TRV 38E
Edycja: Adobe Premiere Pro 2.0, Adobe Audition 1.5
Komputer: Athlon 64 3000+, 512 MB RAM


czwartek, 24 marca 2005, 14:41
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 1 lipca 2003, 09:22
Posty: 662
Lokalizacja: 3miasto
Post 
Po co drugi dysk? Ano po to, aby przyspieszyć rendering lub kodowanie. Otóż jeśli film źródłowy i film docelowy masz na jednym dysku to odczyt-obliczenie-zapis na dysk trwa dłużej, gdy odbywa się to na jednym dysku, niż ten sam proces odbywający się pomiędzy dwoma dyskami, gdzie materiał z jednego dysku jest czytany, kodowany w locie i wypychany na drugi dysk. Prosty eksperyment - skopiuj sobie duży dysk w ramach jednego dysku, nawet między dwiema partycjami, potem skopiuj ten sam plik na inny dysk (oczywiście o takich samych parametrach, nie jakiś tam zabytek).
Warto mieć ponadto przynajmniej trzeci dysk, aby system był sobie na jednym, materiał oryginalny na drugim, a obrobiony na trzecim. Po co? Aby jeszcze bardziej poprawić wydajność całego komputera.
No i defragmentacja tych dysków przed edycją.

Choć przy obecnych dyskach nie ma już, aż takiego wymogu jak miało to miejsce parę lat temu - procki szybsze, dyski szybsze.


piątek, 25 marca 2005, 22:03
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 7 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL