Teraz jest sobota, 19 października 2019, 22:26




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 
 Matrox RTX 100 jaka plyta główna pod procesor Semprona 
Autor Wiadomość
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: poniedziałek, 4 sierpnia 2003, 09:00
Posty: 65
Lokalizacja: Opatów
Post Matrox RTX 100 jaka plyta główna pod procesor Semprona
Mam wielki dylemat i dlatego tez prosze o pomoc wszystkich tych co naprawde znaja sie na rzeczy, Zamierzam bawic sie w nieliniowy obróbke wideo dlatego tez zaczałem powoli skladać swój sprzet, wszedłem na stronke softstudio.info i tam juz są gotowe zestway pod karte wideo RTX 100, złożyłem sobie zestaw z procesorem Sempron 2800 + box (niestety nie pisza tam o płycie głównej) więc zdałem się na łaskę i wiedzę ludzi którzy złozyli mi sprzet i dobrali oni płytę MSI K7N2 DELTA 2 - FSR
> nForce 2 ultra 400
i myslałem ze wszystko będzie ok lecz niestety gdy poprosiłem bardzo fajną (nie zartuje mowie serio) firmę w Kielcach o skonfigurowanie mi mojej karty wideo to okazalo sie ze ta moja płyta głowna i procek to nie jest to pod ta karte oni proponuja Asusa P4 c800 deluxe i P4 3,2 GHz zdaje sobie sprawe bo juz caly Internet zlecialem ze jest to optymalana konfiguracja kompa pod ta karte lecz ja juz naprawde takiej kasy nie posiadam aby to pozmieniac, czy naprawde nie ma dla mnie ratunku albo jakiegos alternatywnego wyjscia o wiele tanszego niz to co mnie powinno czekac. przeciez jesli Softstudio podaje ze skladaja na Sempronie nawet 2600 i karta dziala stabilnie (wiem bo dzwonilem do nich lecz niestety nie chcieli powiedziec jaka plyte tam wsadzaja) to musi byc jakies wyjscie ba nawet daja gwarancje ze nic sie nie stanie a karta bedzie stabilnie pracowala.
BARDZO PROSZE O POMOC JAKA PLYTE MAM WSADZIE W MIARE ROZSADNEJ GRANICY ABY TO WSZYSTKO ZACZELO PRACOWAC I BYLO NAPRAWDE DOBRZE
zGORY WSZYSTKIM DZIEKUJE ZA POMOC


czwartek, 31 marca 2005, 22:14
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 3 marca 2003, 03:17
Posty: 941
Lokalizacja: Gorlice / Londyn
Post 
http://www.matrox.com/video/support/rtx ... b/home.cfm

Nie mam pojęcia co Cie skusiło n atego matroxa ... Przecież wszyscy poza Stępniem to odradzają ...

_________________
...według ostatnich sondaży CBOSu 40% polskich nastolatków optymistycznie patrzy w przyszłość, pozostałe 60% nie ma pieniędzy na narkotyki...
_________________
5D


piątek, 1 kwietnia 2005, 02:53
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 3 marca 2003, 03:17
Posty: 941
Lokalizacja: Gorlice / Londyn
Post 
jeszcze to :
http://www.matrox.com/video/support/rtx ... ipsets.cfm

zadziwiające że do każdej z płyt sugerowanych przez matroxa producent podaje konkretny slot w który należy włożyć kartę ... to dopiero musi być archaiczna konstrukcja, że nie potrafi poprawnie działać na którymkolwiek slocie ...

_________________
...według ostatnich sondaży CBOSu 40% polskich nastolatków optymistycznie patrzy w przyszłość, pozostałe 60% nie ma pieniędzy na narkotyki...
_________________
5D


piątek, 1 kwietnia 2005, 02:56
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: poniedziałek, 4 sierpnia 2003, 09:00
Posty: 65
Lokalizacja: Opatów
Post plyta glowna
No wlasnie jakbys czytal w moich myslach nic innego jak to ze przeczytalem na stronie softstudio iz mozna taka konfiguracje zlozyc wlasnie na sempronie poczawszy 0d 2600 az do 3000 - ja wybralem wariant posredni ale co czyzby nie bylo juz dla mnie ratunku.
jesli cos mozesz Jeesoo i wiesz to prosze doradz


piątek, 1 kwietnia 2005, 07:59
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: środa, 9 marca 2005, 21:41
Posty: 25
Post 
Softstudio prawdopodobnie sklada kompy na EPOX 8RDA+, przypadkiem przyznal sie na forum matroxa:

phase5@interia.pl
Junior Member
Member # 13505
posted March 22, 2005 12:01 PM

Hallo!

Sorry Matrox but this is a joke?
Ja build about 10 computers on EPOX 8RDA+ and Matrox RT X100 Xtreme Pro. All work very stable.
J have no problem play my project on DV output with complex Realtime Effects. EPOX 8RDA3I is too kompatible with Matrox RT X100.
J work on Adobe 6.5 and latest Adobe Pro 1.51 - no problem at all !

--------------------
Brand=
Model= homemade
Motherboard= Epox 8RDA+
Processor= ATHLON 2600 XP
Ram= 512
OS Type= XP

watek: http://forum2.matrox.com/cgi-bin/rtx100 ... 4;t=001400

Ale i tak polecam Ci zainwestowac troche kasy i kupic Asusa P4C800 (niewielka cena w porownaniu do RTX100), bedziesz mial 100% pewnosc ze RTX dziala stabilnie.
konfiguracje kompa z P4C800 znajdziesz:
http://www.matrox.com/video/support/rtx ... deluxe.cfm

Pozdrawiam i powodzenia.
Kamil


piątek, 1 kwietnia 2005, 08:22
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 26 października 2004, 13:31
Posty: 223
Lokalizacja: Warszawa
Post 
Nie rozumiem dlaczego chcesz kupić tak "starożytną kartę video" ?
Byłem jej posiadaczem kilka miesięcy. Nie działa to zbyt stabilnie a i nie pracuje się zbyt komfortowo....
Miałem taką konfigurację:
ASUS P4C800 Deluxe, procek 3,2GHz/800/HT, 2 GB DDR RAM, Grafika Matrox Parhelia 256MB i dyski.... I komp robił "zwiechy" 2 do 3 razy na dzień ! Potem miałem karte Canopus DVStorm 2 pro. Stabilność, że hej !
I byłem nawet zadowolony. Ale potrzebowałem czegoś naprawde wypasionego i kupiłem zestaw 2 x Xeon 2,8 GHz + 2 GB RAM z kontrolerem FireWire. Zainstalowałem Ediusa 3 PRO i jestem naprawdę zadowolony :) Teraz zakupiłem na targach kartę Canopus Edius NX bo mam kamerkę FX1 i chcę montować w HDV.


piątek, 1 kwietnia 2005, 10:14
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 3 marca 2003, 03:17
Posty: 941
Lokalizacja: Gorlice / Londyn
Post 
no ... czyli na mojej płytce x100 by ruszył ;>

skwirek : widzę 2 rozwiązania ;

1. sprzedaj kartę video (dobrze jeżeli jeszcze nie jest rozpakowana i folie są w całości) ;) i zainwestuj w ediusa - wyjdzie Ci taniej ... Chyba że chcesz 2 procki jak source i pracować w HDV ;>

2. zaryzykuj 8RDA3I

oba wiążą się ze sprzedaniem płyty, w pierwszym przypadku jeszcze musisz pozbyć się procka ... Ale za cenę x100 spokojnie kupisz powiedzmy P43,2GHz na jakiejś dobrej płycie głównej ... Plus 1GB RAM - ale i tak jeszcze Ci zostanie kasa z karty ...

ew. 3 rozwiązanie - pośrednie i najdroższe ... Zmień płytę i procka na coś intelowskiego ale zostań przy X100... dla mnie jednak to jest najgorsze rozwiązanie... Może ktoś inny ci jeszcze coś podpowie ...

Pozdrawiam.

_________________
...według ostatnich sondaży CBOSu 40% polskich nastolatków optymistycznie patrzy w przyszłość, pozostałe 60% nie ma pieniędzy na narkotyki...
_________________
5D


piątek, 1 kwietnia 2005, 12:13
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL