Teraz jest czwartek, 17 października 2019, 10:03




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 
 Dysk w zewnętrznej obudowie przez FW- czy to działa ?? 
Autor Wiadomość
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: wtorek, 31 sierpnia 2004, 22:55
Posty: 167
Lokalizacja: Łajszczew ;)
Post Dysk w zewnętrznej obudowie przez FW- czy to działa ??
Mam pytanie czy ktoś pracuje przy obróbce filmów w ten sposób: dysk w zewnętrznej obudowie przez FW.Logicznie biorąc skoro z kamery zgrywamy przez FW do dysk zewnetrzny podpiety w ten sam sposób też powinien pracowac jak należy.Ale logiga logiką a praktyka to czasami zupełnie coś innego... :)


środa, 18 maja 2005, 16:47
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 15 marca 2005, 21:54
Posty: 162
Lokalizacja: Kraków
Post Re: Dysk w zewnętrznej obudowie przez FW- czy to działa ??
kix5 napisał(a):
Mam pytanie czy ktoś pracuje przy obróbce filmów w ten sposób: dysk w zewnętrznej obudowie przez FW.Logicznie biorąc skoro z kamery zgrywamy przez FW do dysk zewnetrzny podpiety w ten sam sposób też powinien pracowac jak należy.Ale logiga logiką a praktyka to czasami zupełnie coś innego... :)



Pracować można, nie ma żadnych przeciwskazań...
Tylko tak o ile podczas przechwytywania nioe będzie różnicy o tyle podczas renderowania będzie to trwało dłużej, no chyba że obróbka będzie tylko przebiegała na tym dysku, wtedy czas powinien być teoretycznie taki sam...

Najszybciej i najwygdniej będzie się pracowało na dwóch dyskach(wpiętych przez EIDE lub SATA)...

_________________
PIERWSZE KROKI
Canon MV690
Epox 8RDA3+ pro
Athlon XP 2600+
1GB TwinMos
GF5500 128MB
Maxtor 80GB +Samsung 160GB
liteon 851S


środa, 18 maja 2005, 17:45
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: wtorek, 31 sierpnia 2004, 22:55
Posty: 167
Lokalizacja: Łajszczew ;)
Post 
Najszybciej i najwygdniej będzie się pracowało na dwóch dyskach(wpiętych przez EIDE lub SATA)...[/i]
Tak to prawda mam w tej chwili 120+raid 2x80 i potrzebuję dopiąć 200GB dlatego pytam bo to wydaje sie wygodne rozwiazanie.
Pozdrawiam


środa, 18 maja 2005, 19:16
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: piątek, 27 czerwca 2003, 11:15
Posty: 841
Post 
transfer po FW jest spoko do zgrywania, ale montaż wymaga jak najszybszej komunikacji z dyskiem. dlatego lepiej wpinaj go bezposrednio przez eide lub sata


środa, 18 maja 2005, 19:44
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: wtorek, 31 sierpnia 2004, 22:55
Posty: 167
Lokalizacja: Łajszczew ;)
Post 
Dzięki za podpowiedzi :D


czwartek, 19 maja 2005, 09:09
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: wtorek, 9 lipca 2002, 17:19
Posty: 51
Post 
Nieprawda!!!
Twierdzenie, że w przypadku pracy w formacie dv potrzebne są tak duże prepustowości dysków jak w protokole SATA jest nieprawdą.
Pracuję na codzień jako montażysta w jednej z dwóch wiodących stacji telewizyjnych w naszym wspaniałym kraju. Wszystkie media zawsze wgrywam na dyski zewnętrzne. Są trzy, spięte w szereg, każdy po 300 Gb. Chodzą wyśmienicie. W komputerze jest tylko dysk z systemem. Jest to bardzo wygodne rozwiązanie. Oprogramowanie do montażu to AVID.
Proszę pamiętać, strumień danych dv to tylko około 3,5 MB/sek. Transfer z dysku na kablu fire-wire ma 400Mb, czyli około 60MB. To jak na format DV ogromny naddatek. Pracowałem również na nieskomprsowanym strumieniu z DigitalBetacam i również chodziło. Prywatnie również korzystam z takiego rozwiązania.

Szczerze polecam.


czwartek, 19 maja 2005, 21:54
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 15 marca 2005, 21:54
Posty: 162
Lokalizacja: Kraków
Post 
Napisałem że przy zgrywaniu nie będzie problemu...
Tylko że mniej wydajne będzie obrabianie w obrębie dysków który jeden jest podpięty prze USB lub FV...

Nie eliminuje to w żadnym wypadku dysków zew. które są też jakby nie patrzeć niezłymi magazynami przenośnymi.

Żeby nie być gołosłownym proponuję poczytaj tu o tych 60MB/s dla dysku pod USB

_________________
PIERWSZE KROKI
Canon MV690
Epox 8RDA3+ pro
Athlon XP 2600+
1GB TwinMos
GF5500 128MB
Maxtor 80GB +Samsung 160GB
liteon 851S


czwartek, 19 maja 2005, 22:29
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: piątek, 27 czerwca 2003, 11:15
Posty: 841
Post 
arfot: wszystko zalezy od tego co uwazasz za odpowiednio wygodna dla ciebie prace. faktem jest ze przez FW i USB transfer bedzie wolniejszy niz w przypadku wpiecia dysku do kontrolera eide/sata. siwyy ma tez racje ze nie mozna przeliczac owych 400 (480 dla usb) Mbit na rzeczywista predkosc. Do tego dochodzi wyzsze obciazenie procesora obsluga usb (nie duzo ale zawsze). Wierze ci absolutnie ze montujesz w swojej wiodacej stacji na tak podlaczonym dysku, ale to nie znaczy ze uzywasz optymalnego rozwiazania. Sproboj skopiowac sobie kilkadziesiat giga materialow miedzy swoimi zewnetrznymi dyskami i porownaj z czasem jaki sie osiaga z takimi samymi dyskami podlaczonymi do kontrolera na plycie. Osobiscie ustawiajac zewnetrzna macierz dyskowa wybralbym chyba do transportu gigabit, wtedy nie powinno sie odczuwac raczej problemow z przepustowoscia.


czwartek, 19 maja 2005, 23:09
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: wtorek, 9 lipca 2002, 17:19
Posty: 51
Post 
:lol: Dziękuję za automatyczne cytowanie moich wypowiedzi. Proponuję:
podłącz i sprawdź.

8) Pozdrawiam

p.s. A tak na marginesie. Ciekawą rzecz odkryłem ostatnio. Większość MONTAŻYSTÓW nie montuje, lecz testuje komputery. Bardzo ciekawe.


piątek, 20 maja 2005, 14:33
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: piątek, 27 czerwca 2003, 11:15
Posty: 841
Post 
"podłącz i sprawdź"
jakis czas temu to zrobilem. transfery na dyskach ktorych uzywalem (polaczenie przez FW) to ~30 MB odczyt i ~25 MB zapis. Te same dyski wlaczone w kontroler chodzily duzo szybciej. To samo zreszta jest w przypadku testow prowadzonych przez innych, np:

USB/FW
http://www.tomshardware.pl/storage/2005 ... hd-06.html
http://www.tomshardware.pl/storage/2005 ... ds-13.html

EIDE/SATA
http://www.tomshardware.pl/storage/2005 ... jb-04.html

p.s.
"Większość MONTAŻYSTÓW nie montuje, lecz testuje komputery. Bardzo ciekawe." A w czym jedno przeszkadza drugiemu, bo nie bardzo rozumiem aluzje? To, ze interesuje sie informatyka czyni ze mnie kiepskiego montazyste czy na odwrot?


piątek, 20 maja 2005, 17:49
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: wtorek, 9 lipca 2002, 17:19
Posty: 51
Post 
I OK. Przyjmijmy, że tak jest. W czym to przeszkadza? W montażu?
Powiem tak. Od 1,5 roku pracujemy w firmie tylko na zewnętrznych dyskach po szeregu awariach wewnętrznych dysków i macierzy typu RAID stworzonych z nich. Niestety, przy ciągłej pracy po 16-24 godz. na dobę dyski wewnętrzne nie wytrzymywały. Zewnętrzne maja taką zaletę, że nie grzeją się od komponentów komputera, co nie oznacza, że się w ogóle nie grzeją, oraz taką zaletę, że włączasz dysk kiedy go potrzebujesz, a nie zawsze go potrzebujesz, szczególnie w domu. Nie wygodniejsze?

Pozdrawiam!

p.s. Każdy wybierze i tak to co mu lepiej przypasuje. Nikogo do niczego nie namawiam. Jestem tylko troszeczkę :evil: kiedy ktoś powtarza stereotypy. Suche fakty to jedno, a test na własnej skórze to zupełnie coś innego.


piątek, 20 maja 2005, 20:57
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 1 listopada 2004, 00:52
Posty: 552
Lokalizacja: Warszawa
Post 
Używam dysku 200Gb wd cawiar w obudowie usb2 firmy manhattan, działa tak samo jak dyski IDE w kompie, obudowa jest cichutka tak że czasem zapominam jej wyłączyć na noc, polecam tę właśnie obudowę bo znajomy kupił inną i szumi głośniej niż komputer,co do obróbki czy renderingu nie widzę żadnych różnic.


piątek, 20 maja 2005, 22:38
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: wtorek, 31 sierpnia 2004, 22:55
Posty: 167
Lokalizacja: Łajszczew ;)
Post 
Po przeczytaniu wszystkich opinii zamówiłem OBUDOWĘ HDD 3,5 USB2.0 + FIREWIRE ME740U2F firmy Welland.Jak przetestuję to też się wypowiem w temacie.Pozdrawiam


piątek, 20 maja 2005, 23:40
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 5 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL