Teraz jest sobota, 19 października 2019, 19:47




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 
 FireWire i kolidujące programy 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post FireWire i kolidujące programy
Proszę o pomoc. Mam system XP z SP2 i przy przechwytywaniu obrazu z kamery po różnym czasie następuje przerwa w przechwytywaniu i zwiecha Pinacle a później kompa. Nie tylko tego programu, ale także innych do przechwytywania. Przy użyciu Norton Ghost zaaplikowałem kompowi WIN XP z SP2 ale golutki z zainstalowanymi tylko sterownikami do peryferii. Doinstalowałem Pinacle i... wszystko idzie jak po maśle. Wcześniej podmieniałem karty FireWire, ale teraz wnioskuję, że przyczyną kłopotów jest oprogramowanie.
Pytanie brzmi: czy ktoś miał podobny problem, jeśli tak, to jakie oprogramowanie może zakłócać proces przechwytywania? Nie będę wymieniał czym nafaszerowałem kompa, bo trochę tego jest, by nie wywoływać domysłów. Nadmienię, że komp jest w miarę świeży z procesorem Pentium 2,8 HT i reszta podzespołów też ze szrotu nie pochodzi. Kamera to SONY DCR-HC90E.
Dzięki za ewentualną odpowiedź.


piątek, 27 maja 2005, 08:55
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 15 marca 2005, 21:54
Posty: 162
Lokalizacja: Kraków
Post 
Nie widzę problemu...
Podczas przechwytywania, wszystko powinno być powyłączane,wygaszacze, gg, antywiry, po prostu wszystko poza programem do przechwytywania i procesami niezbędnymi do pracy windowsa...
Kazdy program ma prawo się zawiesić jeśli poinstalowałeś wiele programów na winde, każdy z nich dopisuje swoje pliki do rejestru, zmienia coś, jednym słowem robi śmietnik, dlatego w Twoim przeypadku skoro piszesz że kozystasz z ghosta nie widze najmniejszego problemu;
-robisz sobie obraz systemu tylko do obróbki, stery płyty, grafiki i muzy oraz program do zrzutu/obróbki no i ew. siakieś kodeki których używasz...
Nie instaluj więcej nic żadnych drukarek, spawarek, kosiarek mikrofalówek i tosterów :lol:
Jak chcesz obrabiać to tylko podmieniasz system...
Ja tak robię tylko używam acronis true image8 zamiast ghosta.

Ps. Jesli nie chcesz tak robic to nie instaluj za wiele inych progsów, i zainstaluj zawsze najnowsze poprawki do pinnacle, program ma to do siebie że nie należy do najbardziej stabilnych...

_________________
PIERWSZE KROKI
Canon MV690
Epox 8RDA3+ pro
Athlon XP 2600+
1GB TwinMos
GF5500 128MB
Maxtor 80GB +Samsung 160GB
liteon 851S


piątek, 27 maja 2005, 11:26
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post FireWire i kolidujące programy
siwyyy napisał(a):
Nie widzę problemu...

W pewnym sensie podzielam ten pogląd. Jednak nie lubię gdy coś robi robotę na kompie inaczej niż ja chcę. Dlatego zależy mi na znalezieniu tego kreta. Dzięki za odpowiedź, pytanie zostawiam otwarte. Na razie jednak zainstaluję pewnie równoległy system i zamiast bawić się Ghostem wybiorę przy starcie to co mi potrzebne.
Pozdrawiam


piątek, 27 maja 2005, 12:29
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 15 marca 2005, 21:54
Posty: 162
Lokalizacja: Kraków
Post Re: FireWire i kolidujące programy
Mareckimt napisał(a):
siwyyy napisał(a):
Nie widzę problemu...

W pewnym sensie podzielam ten pogląd. Jednak nie lubię gdy coś robi robotę na kompie inaczej niż ja chcę. Dlatego zależy mi na znalezieniu tego kreta. Dzięki za odpowiedź, pytanie zostawiam otwarte. Na razie jednak zainstaluję pewnie równoległy system i zamiast bawić się Ghostem wybiorę przy starcie to co mi potrzebne.
Pozdrawiam


Jeśli chcesz już znaleść tego kreta, to nie pozostaje nic innego jak metoda prób i błędów...
Bo sądze że raczej nikt nie ma tutaj identycznej konfiguracji jak twoja, do tego stery i co najważniejsze programy.
Na ten swój czysty system doinstaluj programy które że tak powiem są konieczne dla Ciebie i sprawdź czy zrzucanie będzie przebiegało ok., jeśli tak do doinstalowywuj kolejne progsy ale gdy robisz zrzut to wyłącz wszystkoe zbędne procesy.

_________________
PIERWSZE KROKI
Canon MV690
Epox 8RDA3+ pro
Athlon XP 2600+
1GB TwinMos
GF5500 128MB
Maxtor 80GB +Samsung 160GB
liteon 851S


piątek, 27 maja 2005, 12:43
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: sobota, 29 marca 2003, 22:52
Posty: 757
Post 
<<<<Podczas przechwytywania, wszystko powinno być powyłączane,wygaszacze, gg, antywiry, po prostu wszystko poza programem do przechwytywania i procesami niezbędnymi do pracy windowsa... >>>
To chyba kiedys dawno.Podczas przechwytu normalnie pracuję , siedzę w necie albo robię menu do DVD. żadnych problemów.

_________________
xxx


piątek, 27 maja 2005, 13:17
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 15 marca 2005, 21:54
Posty: 162
Lokalizacja: Kraków
Post 
Witek napisał(a):
<<<<Podczas przechwytywania, wszystko powinno być powyłączane,wygaszacze, gg, antywiry, po prostu wszystko poza programem do przechwytywania i procesami niezbędnymi do pracy windowsa... >>>
To chyba kiedys dawno.Podczas przechwytu normalnie pracuję , siedzę w necie albo robię menu do DVD. żadnych problemów.


Jak ktoś ma mocną maszynę to sobie może pozwolić na "wodotryski" podczas zrzutu, jednak może to spowodować gubienie klatek, dlatego dla mnie to jest zbędne na czas pracy z plikami wideo...

No i do tego dochodzi pinnacle którego używa autor tego posta a stabilność nie jest jego mocną stroną.

_________________
PIERWSZE KROKI
Canon MV690
Epox 8RDA3+ pro
Athlon XP 2600+
1GB TwinMos
GF5500 128MB
Maxtor 80GB +Samsung 160GB
liteon 851S


piątek, 27 maja 2005, 14:46
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: sobota, 29 marca 2003, 22:52
Posty: 757
Post 
Jak ktoś ma mocną maszynę to sobie może pozwolić na "wodotryski" podczas zrzutu, jednak może to spowodować gubienie klatek, dlatego dla mnie to jest zbędne na czas pracy z plikami wideo...

To jest normalna praca, ogranicznie się tylko do przechwytu w danym momencie mocno ogranicza korzystanie z komputera.Pytajacy napisał ,,komp jest w miarę świeży z procesorem Pentium 2,8 HT i reszta podzespołów też ze szrotu nie pochodzi."" więc to nie ten problem. Może to ten pinacle faktycznie nigdy tego nie stosowałem. Oczywiście w moim przypadku nie tracę nawet 1 klatki.Wszystko zależy od konfig. komputera.

_________________
xxx


piątek, 27 maja 2005, 17:02
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Witek napisał(a):
Może to ten pinacle faktycznie nigdy tego nie stosowałem...

Używałem nie tylko Pinacle, oryginalnego oprogramowania dołączonego do kamry również. Efekt ten sam. Sądziłem, że sprawa może być prostsza. Teraz wnioskuję, że czas odświeżyć system. Wtedy najprawdopodobniej każdy program do przechwytywania zadziała.
Mam jednak nadzieję, że temat nie jest zamknięty.
Wzorem innych kolegów do tego posta dołączam "rozszerzony podpis".
Pozdrawiam


piątek, 27 maja 2005, 22:58
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 15 marca 2005, 21:54
Posty: 162
Lokalizacja: Kraków
Post 
Mareckimt napisał(a):
Witek napisał(a):
Może to ten pinacle faktycznie nigdy tego nie stosowałem...

Używałem nie tylko Pinacle, oryginalnego oprogramowania dołączonego do kamry również. Efekt ten sam. Sądziłem, że sprawa może być prostsza. Teraz wnioskuję, że czas odświeżyć system. Wtedy najprawdopodobniej każdy program do przechwytywania zadziała.
Mam jednak nadzieję, że temat nie jest zamknięty.
Wzorem innych kolegów do tego posta dołączam "rozszerzony podpis".
Pozdrawiam


Jak już pisałem skoro Ci idzie na czystym systemie, to wykorzystaj ghosta i miej specjalny obraz tylko do obróbki...
Ja też mam słabość do zaśmiecania kompa i robię podmaiankę systemu średnio co 2 miechy, dodatkowo mam obraz tylko do obróbki.

Acronis True Image 8..... RULEZZZ :lol:

_________________
PIERWSZE KROKI
Canon MV690
Epox 8RDA3+ pro
Athlon XP 2600+
1GB TwinMos
GF5500 128MB
Maxtor 80GB +Samsung 160GB
liteon 851S


piątek, 27 maja 2005, 23:30
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: piątek, 27 czerwca 2003, 11:15
Posty: 841
Post 
zawsze mozesz miec 2 osobne systemy na 2 partycjach, jeden z nich tylko do edycji, a drugi "normalny".


sobota, 28 maja 2005, 09:01
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Tak też uczyniłem
badyl napisał(a):
zawsze mozesz miec 2 osobne systemy na 2 partycjach, jeden z nich tylko do edycji, a drugi "normalny".

Tak też wczoraj uczyniłem. Golutki system, sterowniki do urządzeń i Pinnacle Studio 9 - żadnych problemów z przechwytywaniem. Czas pobawić się sprzętem, a w weekend będzie co uwiecznić w moim mieście - same koncerty: Łzy, Groove Coverage i Alphaville, wszystko jednego dnia - w sobotę. Chętnych i tych co mają blisko zapraszam do Płocka.
Pozdrowiska
P.S. Jeśli ktoś zainteresowany koncertami odsyłam na stronę: http://www.orlen.pl/


czwartek, 2 czerwca 2005, 21:59
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL