Teraz jest środa, 16 października 2019, 19:16




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 
 firewire + sony dcr-trv60e problem... (ręce opadają) 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post firewire + sony dcr-trv60e problem... (ręce opadają)
Witam wszystkich,

mam problem ze zrzucaniem. Kazdy program (premiere, avid) gubi klatki - i to sporo bo z 5 na sekundę. próbowałem wszystkiego - zmieniałem sloty PCI, zmieniłem kontroler Firewire, zainstalowałem nowy XP z SP2, zainstalowałem nowy XP bez SP2 i ciągle to samo.

nie jest to wina kamery, bo kamera działa, ale nie u wszystkich. i tu ciekawostka: testowałem kamerę u znajomych i okazało się że koledze z Athlonem XP też to samo się dzieje. Ja też mam Athlona XP .... Ze Zrzucaniem za to nie mieli problemów posiadacze Inteli. To jedyna zależność jaką odkryłem.

Czy to możliwe, że kamera nie działa z Athlonem? Czy ktoś spotkał się z czymś podobnym?

Dzięki za pomoc!


środa, 22 czerwca 2005, 16:35
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 22 września 2004, 10:57
Posty: 513
Lokalizacja: Katowice
Post 
Witam.
Według mojej skromnej oceny takich zależności AMD, INTEL nie powinno być. Przecież to nie wróżenie z fusów.
Jeśli chodzi o gubienie klatek to należy rozpocząć od :
1. pamięć RAM (min.512 MB),
2. włączone DMA,
3. defragmentacja dysku,
4. wyłączone wszystkie programy "w tle",
5. skonfigurowany OS,
Jeżeli te parametry są jednakowe na AMD i INTELU to ..... ?
To tak na wstępie.
Pozdrawiam : Marian

_________________
Komputer służy do tego aby ułatwić ci pracę, której bez niego w ogóle byś nie miał.


środa, 22 czerwca 2005, 17:37
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
No dobrze, no to po kolei:
1. Jest 512
2. Włączone
3. Był format, więc dysk całkiem czysty. Inne dyski w porządku. Nawet jesli byłyby zaśmiecone to nie powinno rwać się nawet na podgladzie
4. Postawiłem czysty system, instalowałem tylko drivery. Sieć odłączona.
5. j.w.

Jeszcze dodam że grzebałem w biosie, przestawiałem co tylko się da (w granicach rozsądku).

Tak naprawdę dojście do tego co to może być może zająć wieki. Dlatego moje pytanie sprowadza się do "Czy to możliwe że to procesor". Bo nie wiem czy warto kombinować z nowym procesorem/płytą/ramem i wydać majątek.


środa, 22 czerwca 2005, 18:04
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 10 grudnia 2003, 05:04
Posty: 172
Post 
Może konflikty przerwań (IRQ) występują. Radzę w biosie włączyć APIC, jeśli nie był włączony przy instalacji to po włączeniu konieczna jest ponowna instalacja OS, ponadto HDD jeśli jest IDE powinien sam wisieć na na kontrolerze, jeśli płyta jest na Nforce2 radzę odinstalować Nvidia Ide SW i pozostać przy tym co oferuje MS, no i na koniec radzę skorzystać z windows update.


czwartek, 23 czerwca 2005, 02:51
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
No dobra, a teraz krótka historia o tym jak sobie poradziłem:
1. pt Znajomi jako jeden z możliwych powodów podali że podobno może istnieć konflikt pomiędzy niektórymi płytami głównymi na chpsecie Via a kontrolerami Firewire na chipsecie Via... (!) Podobno gdzieś Via udostępniła patch ale go nie znalazłem.
2. Idąc tym tropem kupiłem Firewire na chipsecie Nec
3. Odzyskałem kontrolę nad kamerą. Teraz oglądało się bez przeszkód, ale po 2 sekundach zrzucania system wieszał się.
4. Zainstalowałem świeżego windowsa bez SP2
5. WSZYSTKO DZIAŁA :-)

Tak sobie myslę że nie skomentuję tego :-)


niedziela, 26 czerwca 2005, 09:13
Nowy
Nowy

Dołączył: czwartek, 14 sierpnia 2003, 16:09
Posty: 4
Lokalizacja: Bełchatów
Post 
Witam
Mam podobny problem z komputerem kolegi do którego chcielismy dołożyć FireWira. Karte kupiliśmy chyba nieświadomie na chipie Via. Na poczatku były problemy z kontrolą kamery i seryjne gubienie klatek, wygladało to jak licznik.
Po wielu kombinacjach z komputererem (nowa instalka XpSp2 dołożenie pamięci itd.) specjalnie nic nie dało. Przekładajac kartę do nastepnego już slotu PCI (a był to już trzeci z koleji) zmiana była taka ze przestał seryjnie gubić klatki a zdażało mu się gubic po około 20 klatek co kilkanaście sekund zgrywania. W pewnym momęcie wydawało się ze opanowałem sytuacię zgrywane fragmenty miałem ponad minute i nic nie gubiło. Dopiero przy zgrywaniu juz konkretnym okazało się że po trzech minutach obraz w podglądzie się zablokował i zgrywanie też. Coś się tak pokopało że teraz znowu gubi klatki i zacina się podglad obrazu. Komp jest to P4 1,6 256MBram dysk 60GB 5400 obrt. Płyta Asus na chipsecie SIS.
Myślę że problem leży w niekompatybilności karty z płytą główną. Po przełożeniu karty do mojego komputera zgrywanie zachowywało się bezproblemowo.
Może ktoś znalazł jakieś lekarstwo bo mi pomysły się już kończą.


piątek, 1 lipca 2005, 12:09
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: piątek, 27 czerwca 2003, 11:15
Posty: 841
Post 
nie wiem co to za dysk konkretnie, ale jestes pewny ze sie wyrabia? jesli to jedyny dysk w kompie, na ktorym jest jeszcze system, to mozliwym problemem jest to, ze jest za wolny. podlacz inny szybki dysk do tego kompa i sproboj przechwycic na niego.


piątek, 1 lipca 2005, 19:10
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: czwartek, 14 sierpnia 2003, 16:09
Posty: 4
Lokalizacja: Bełchatów
Post 
Dysk to Seagate. Test pretkości w pinakle pokazuje że jest wszystko ok. Sprubuję drugi podłączyć tego jeszcze nie próbowałem.


piątek, 1 lipca 2005, 23:10
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Jeśli płyta jest na Sis to raczej problem jest tylko podobny lecz nie ten sam :-) U mnie rzeczywiście okazało się że chipset via nie współpracuje z chipsetem via na karcie firewire.
Piszę o tym dlatego, że jeszcze miałem jeszcze inny problem - był to ram typu NONAME który najwidoczniej nie współpracował z płytą/prockiem tak jak powinien. Testy wydajnosciowe wypadały dobrze, ale zgrywanie urywało się jakby nagle coś się zapchało. W każdym razie wymiana pomogła. To co Ci radzę to wypróbowanie kamery, firewire u innych i porównywanie. Być może na podobnym kompie Twoja karta będzie działała dobrze, to pożycz wtedy RAM (np wymień ze swoim) i sprawdź.


sobota, 2 lipca 2005, 19:45
Nowy
Nowy

Dołączył: czwartek, 14 sierpnia 2003, 16:09
Posty: 4
Lokalizacja: Bełchatów
Post 
Muszę przyznać że pamięci to dokładałem na 512 ale nie prObowałem całkowicie podmienić wszystkich listków.
Chwilowo nie mam jak tego sprawdzić, problemy są jaszcze z dyskiem twardym i idzie w ramach gwarancji do sprawdzenia.
Wszystkie uwagi zbieram i jak tylko będę miał możliwość to sprawdzić to napiszę.


poniedziałek, 4 lipca 2005, 23:38
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 5 lipca 2005, 11:24
Posty: 11
Lokalizacja: Końskie
Post 
a u mnie jest taki problem http://forum.swiatobrazu.pl/dv/viewtopic.php?t=13144


środa, 6 lipca 2005, 23:07
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL