Teraz jest czwartek, 12 grudnia 2019, 07:57




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 
 Chipset i865 a dyski serial ATA 
Autor Wiadomość
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: piątek, 27 maja 2005, 23:50
Posty: 147
Lokalizacja: Przemyśl
Post Chipset i865 a dyski serial ATA
Witam
Mam pytanie , czy ktoś z Was ma doświadczenie z dyskami S-ATA i chipsetem i865. Kończy mi sie miejsce na standardowych U-ATA i chciałbym dołożyć 120 GB na serialu, ale nie wiem czy na tym chipsecie to dobre rozwiązanie. Czy nie wpłynie to ogólnie na wydajność systemu?
Prosze o Wasze opinie.Dziękuje za odpowiedzi. p.s. Moja płyta to Epox 4pda3I+


poniedziałek, 11 lipca 2005, 15:14
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 2 czerwca 2005, 23:11
Posty: 338
Lokalizacja: Kraków
Post Re: Chipset i865 a dyski serial ATA
Ramonez napisał(a):
Witam
Mam pytanie , czy ktoś z Was ma doświadczenie z dyskami S-ATA i chipsetem i865. Kończy mi sie miejsce na standardowych U-ATA i chciałbym dołożyć 120 GB na serialu, ale nie wiem czy na tym chipsecie to dobre rozwiązanie. Czy nie wpłynie to ogólnie na wydajność systemu?
Prosze o Wasze opinie.Dziękuje za odpowiedzi. p.s. Moja płyta to Epox 4pda3I+



Dobre rozwiązanie...
Do wydajności to się ma nijak...

_________________
Obrazek
WIDEOFILMOWANIE... PIERWSZE KROKI


poniedziałek, 11 lipca 2005, 17:11
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: piątek, 27 maja 2005, 23:50
Posty: 147
Lokalizacja: Przemyśl
Post 
Dziękuję za odpowiedź.
Mam rozumieć że chipset nie ma nic do rzeczy, że to miedzy innymi on nie odpowiada za obsługe serial-ATA oraz innych technologii zintegrowanych na płycie??


poniedziałek, 11 lipca 2005, 21:44
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 9 lipca 2004, 16:18
Posty: 992
Post 
Ramonez napisał(a):
Mam rozumieć że chipset nie ma nic do rzeczy, że to miedzy innymi on nie odpowiada za obsługe serial-ATA oraz innych technologii zintegrowanych na płycie??
Jest dokładnie na odwrót.


poniedziałek, 11 lipca 2005, 22:09
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: piątek, 27 maja 2005, 23:50
Posty: 147
Lokalizacja: Przemyśl
Post 
Proszę o pełną odpowiedź, zadałem konkretne pytanie a odpowiedzi uzyskuje niepełnymi zdaniami z których ciężko mi co kolwiek wywnioskować oprócz tego że jestem w błędzie a naprawde pilnie potrzebuję więcej miejsca na dyskach.Proszę szanownych kolegów o pełniejsze odpowiedzi i z góry dziękuje.


poniedziałek, 11 lipca 2005, 22:34
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 2 czerwca 2005, 23:11
Posty: 338
Lokalizacja: Kraków
Post 
Ramonez napisał(a):
Proszę o pełną odpowiedź, zadałem konkretne pytanie a odpowiedzi uzyskuje niepełnymi zdaniami z których ciężko mi co kolwiek wywnioskować oprócz tego że jestem w błędzie a naprawde pilnie potrzebuję więcej miejsca na dyskach.Proszę szanownych kolegów o pełniejsze odpowiedzi i z góry dziękuje.


Skoro masz na płycie gniazda SATA to obsługuje je chipset pł. głównej...
Jeśli miałby powodować jakieś problemy z sata to nie było by ich na płycie.
Wszystko co zintegrowane na płycie obsługiwane jest przez chipset, to chyba logiczne...

Wiesz bo twoje pytanie jest troszke dziwne... Skoro producent coś umieścił na płycie to po to by z tego korzystać, i o ile w przypadku grafiki i dźwięku nie jest to optymalne rozwiązanie o tyle gniazda typu;sata, firewire są...

_________________
Obrazek
WIDEOFILMOWANIE... PIERWSZE KROKI


poniedziałek, 11 lipca 2005, 23:48
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 17 marca 2005, 13:59
Posty: 1672
Lokalizacja: Ruda Śląska
Post 
Siwyyy77 bardzo trafnie wyłożył "kawę na ławę". Od siebie dodam, że mam płytę MSI Neo2 z chipsetem i865 i jeden z dysków Barracuda SATA 120 GB - wszystko pracuje wzorowo - bez zarzutu. Dysk SATA jest połączony z płytą specjalnym kablem, jeśli na płycie jest odpowiednie gniazdo, to oznacza, że chipset płyty obsługuje SATA - całość powinna "hulać" :D
Pozdrawiam


wtorek, 12 lipca 2005, 09:11
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: piątek, 27 maja 2005, 23:50
Posty: 147
Lokalizacja: Przemyśl
Post 
Dziękuje za odpowiedzi, mimo że to nie tak do końca tak bo np. Mercury Kobian też integruje na płycie róźne interfejsy a jest to ściek.
W każdym razie jeszcze raz dzięki, pozdrawiam


wtorek, 12 lipca 2005, 11:44
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 6 lutego 2002, 14:02
Posty: 224
Lokalizacja: Skarżysko
Post 
Mam P4P800 z 865 i do tego niestety mam dysk SATA Barracuda 120GB, który chodzi głosniej niż traktor. Polecam cichutkie dyski WD, jak bym mial możliwośc to własnie taki bym teraz zakupił.
Seagate zakupiłem z miłości do poprzedniego mojego dysku Barracudy4, który był szybciutki i maga cichy, wybór SATA120GB okazal się już porażką, to zupełnie inny dysk.

Całośc chodzi bez zarzutów a i prędksoć jest widoczna np. przy kopiowaniu na 2 dysk SATA czy podczas kopiowania danych poprzez sieć 1GB LAN... Do tego dysk łączyse jednym cieńkim przewodem (+ zasilanie)

_________________
http://www.monterdiy.vel.pl
http://vimeo.com/monter
http://www.ifilm.com/myifilm/skarzysko24.pl


wtorek, 12 lipca 2005, 14:10
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL