Teraz jest czwartek, 3 grudnia 2020, 22:28




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 
 Nagrywanie płyt DVD - co potrzebne? 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 19 lipca 2005, 12:47
Posty: 8
Lokalizacja: Lubaczów
Post Nagrywanie płyt DVD - co potrzebne?
Witam wszytkich forumowiczow.

Mam taki zamysl, chcialbym nabyc sobie jakas niedroga kamere do krecenie pamiatkowych filmow, rodzinnych, znajomych, z wycieczek, a pozniej zgrac je na komputer, cos obciac, cos polaczyc - czyli taki mni montaz i nagrac na plyte dvd, by moc podarowac rodzinie, czy samemu sobie obejzec.

Prosze Was o rade, bo nie chce wyda pieniadze i wpakowac sie w cos, do czego bedzie trzeba ciagle cos dokupywac, albo bedzie to wyjatkowo pracochlonne.

Domyslam sie, ze potrzebna jest:
- kamera :)
-komputer, wiem, ze wejsciem i.link
-pewnie kabel laczacy kamere

ale czy cos poza tym
np jakie wyjscia musza byc w kamerze(isnteresuja mnie te zapisujace na miniDV), a moze w kazdej sa takie same i tu nie musze sie o nic bac

czy komputer powinnien byc jakis super szybki, czy na jakims o proscesorze 1,5 ghz i innymi obecnie standardowimi podzesoplami wysarczy, nie zalezy mi na jakies wyjatkowo szybkiej pracy, ale zeby nie byla to tez meka

i czy jestszcze cos powinienem wiedziec oprocz tych rzeczy o ktorych piaslem


ogolnie juz troche siedze na tym forum i czytam i mniej wiecej sie orientuje, ale chcialbym sobie wszytko podsumowac..

Do konca nie wiem czy dobrze sie orientuje w tym jak przebiega proces od filmowania do nagrania plyty dvd.

1.nagrywa sie na kasetke mniDV,
2.nastepnie zgrywa na komputer przez lacze firewire (a jakie lacze w kamerze?), trwa to tyle co czas nagrania,
3.teraz pewnie jakimis programami cos wycinam, cos dolaczam,
4.pewnie teraz trzeba skompresowac do pojemnosci plyty dvd i odpowiedniego formatu, aby mozna bylo plyty odtwarzac w stacjonarnych odtwarzaczach dvd
5.i nagranie nagrywarka dvd skompresowanego filmu na plyte

jesli wchodzi w to cos jeszcze to prosze od jakies informacje, rozumeim ze bede potrzebowal porgramy do kompresowania i obrobki, ale ktore sa pewnie wszedzie dostepne, wiec z nimi nei bedize problemu

czego sie boje to np,ze to wszytko bedzie duza bardzo czasu porzerac, a nie mam go bardzo duzo, czy tez na za slabym kompyuterze bedzie to trwalo kupe czasu. Ile trwa taka podstawowa obrobka - jak podzielenie filmu na czesci (sceny) i ewentualnie dodanei jakiegos fragmentu z innego pliku filmowego. ile trwa taka kompresja

i jaka jest jakosc takiego filmu dvd po tych wszytkich opreacjach, zalezy mi tez na dzwieku


bardzo z gory dziekuje za wszelkie porady


wtorek, 19 lipca 2005, 13:19
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: piątek, 30 maja 2003, 09:40
Posty: 556
Post 
dobrze wszystko wyczytales, ale troche za duzo ogolnych pytan zadales :)

- w kompie firewire, w kamerze nazywa sie dv-out
- im szybszy komp tym szybsza kompresja, przy, 1,5GHz raczej nie osiagniesz real time kompresji, na toms hardware widzialem kiedys testy kompresji do dvd na roznych procesorach, mozesz popatrzec
- czas montazu to juz zalezy od tego co tam chcesz zrobic, proste polaczenie rodzinnych clipow przy odrobinie wprawy trwa pare chwil
- uzywa sie rowniez programu do authoringu zeby miec menu itp wodotryski przy dvd :)
- jakosc jesli wszystko zrobisz zgodnie z przyjetymi zasadami jest z reguly b dobra i zalezy od materialu wejsciowego jak i od dlugosci filmu na plycie :)


wtorek, 19 lipca 2005, 13:49
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 19 lipca 2005, 12:47
Posty: 8
Lokalizacja: Lubaczów
Post ..
Dzieki za odpowiedz. A czy moglbys podac strone gdzie sa te testy kompresji do dvd na roznych procesorach. Jesli nie bedzie w real time, to rozumiem ze np kompresja godzinnego filmu (13GB?) bedzie zajmowala np. 2 godziny czy to jeszcze wieksze opoznienie moze byc.

A z ta jakoscia to np 1 godzinny film na plycie dvd, nie wiem jaka to dokladnie pojemnosc, ale chyba 4,7.

I jeszcze jedno pytanko, jakie podzespoly sa wazne jeszcze od porcesora i co najwazniejsze, pewnie w gre wchodzi ram - czy powinien byc 512 czy wystarczy 256, i karta graficzna - czy moze byc zintegrowana na plycie czy musi miec koniecznie wlasna pamiec?


wtorek, 19 lipca 2005, 14:02
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 2 czerwca 2005, 23:11
Posty: 338
Lokalizacja: Kraków
Post 
Odpowiem na pytanie z tematu...
CHĘCI tak one będą ci potrzebne, bo nikt nie sfilmuje za Ciebie i nie nagra.

_________________
Obrazek
WIDEOFILMOWANIE... PIERWSZE KROKI


wtorek, 19 lipca 2005, 14:35
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 5 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL