Teraz jest sobota, 28 listopada 2020, 07:55




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 
 konfiguracja 2 dysków twardych 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: sobota, 23 lipca 2005, 16:25
Posty: 13
Post konfiguracja 2 dysków twardych
Pytanko może banalne ale istotne:
mam dwa dyski twarde tych samych parametrów i chce je połączyć w sposób jak najbardziej wydajny (obróbka materiału z kamerki DV),wiem że jeden należy przypisać na system i oprogramowanie a drugi na materiał video,czy w takim wypadku należy oba dyski ustawić jako MASTER,czy jeden "systemowy" MASTER, a drugi na "video" SLAVE lub na odwrót.
Płytka posiada standard kontrolera ATA- Serial ATA (2)
(liczba kanałów)-ATA/133 (2), obsługuje Raid
http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=7097
ponadto:
napęd dvd-rw, napęd dvd-r
Prosze o swoje opinie i wnioski,dzięki z góry


czwartek, 11 sierpnia 2005, 12:58
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2004, 22:55
Posty: 3291
Post 
2xmaster, cedeki na slave

pozdro

_________________
Obrazek


czwartek, 11 sierpnia 2005, 13:29
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: piątek, 27 maja 2005, 23:50
Posty: 147
Lokalizacja: Przemyśl
Post 
A czy przypadkiem dysk nie zwolni , przez to , że jest na jednym kanale z urządzeniem wolniejszym (CDROM)???


czwartek, 11 sierpnia 2005, 13:54
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2004, 22:55
Posty: 3291
Post 
nie wiem... mam dvdrw na 2 kanale jako master, zeby moc wyciągać hdd na slave (inaczej bios bez hdd haltuje) i w testach nie mialem roznicy między tym a hdd na master i bez dvdrw... może fuks. w robocie miałem na raid0 dwa dodatkowe dyski a na kanale 2 jedną taśmę z oboma dvdrw... śmigało optymalnie.

według mnie na oddzielne taśmy jest najwydajniej, tymbardziej, że dvd raczej nie pracuje stale...

pozdro

_________________
Obrazek


czwartek, 11 sierpnia 2005, 14:06
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 10 kwietnia 2005, 01:43
Posty: 381
Lokalizacja: Bydgoszcz
Post 
Mam wrazenie, ze dysk moze pracowac w standardzie wolniejszego sprzetu podlaczonego na tym samym kanale (CD-ROM/DVD-RW to DMA33).


czwartek, 11 sierpnia 2005, 15:24
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 8 sierpnia 2005, 01:21
Posty: 796
Lokalizacja: Warszawa
Post 
WARIANT - 1

Przy założeniu, że posiadasz dwa dyski z interface SATA - ja bym wykorzystał maximum transferu i dyski skonfigurował w macierz RAID-0 <stripe>. Dyski w macierz konfigurujesz w biosie RAID-a (chyba opcja Ctrl+F tak jest w moim P4P800). Zyskujesz na transferze znacznie:

polecam program testowy do badania szybkości (transferu) dysków: HD Tachem. http://www.simplisoftware.com/Public/index.php?request=HdTach

Jak to ma byc jedyne HDD w Twoim PC-cie to po zestawieniu macierzy (Array) na tryb Raid 0 (stripe): podziel ten dysk macierzowy na 2 partycje ( jedna na system, druga na magazyn video )
Ja ustawiłem sobie WDC Raptora 40 na System a 2x120GB SATA na Raid 0 jako magazyn.

Oto wyniki:

Obrazek

Obrazek

W ten sposób system działa szybciutko i masz b. szybką przestrzeń z przeznaczeniem na magazyn i roboczą obróbkę strumieni :wink:

Jest tylko jeden problem tego rozwiązania - zyskujesz na transferze, ale jak padnie ci jeden z dysków tracisz wszystko - dlatego wskazane jest posiadanie dobrych dysków o jak najniższym współczynniku zawodności.

Innym rozwiązaniem jest konfiguracja dysków RAID - 1 (z mirroringiem), ale to już koszty bo trzeba inwestować w kolejne dyski "lustra" - gdzie system tworzy kopię dwóch dysków pracujących w trybie stripe.
Podstawową zaletą jest bezpieczeństwo danych i transfer; wadą koszt i 4 dyski na pokładzie :?

Jest też nowoczesny RAID-5 ale o tym innym razem :wink:

WARIANT - 2 (jak radzi: GrassHoppeR)

Zakładając, że masz 2 dyski na interface IDE (ATA-100/133) - proponuję następującą konfigurację:

PRIMARY - IDE:
Dysk 1 - ustawiasz MASTER (system +aplikacje) ewentualnie jakiś napęd (X-ROM) - ustawiasz jako SLAVE

SECONDARY - IDE:
Dysk 2 - ustawiasz jako MASTER (magazyn video itp) ewentualnie jakiś napęd (X-ROM) - ustawiasz jako SLAVE

UWAGA !
(to muszę napisać wielką czcionką)

BROŃ CIĘ PANIE BOŻE PODPINAĆ NAPĘDY TYPU X-ROM POD KONTROLERY TYPU IDE PRZEZNACZONE POD RAID !!!

Twoja płytka (dobra zresztą) akurat nie ma takiej możliwości - RAID jest na SATA, ale bywalcy tego forum pamiętają znakomitą zresztą płytę ABITA KT7-R (to były pierwsze RAID-y) i ilu to użytkowników na innych forach narzekało na nią :) a z przyczyny zupełnie prozaicznej - podpinali X-ROM-y właśnie pod te kontrolery :? i to nie mogło działać :?

Oj to był fajny czas - jak ktoś chciał tanio kupić dobrą płytę główną - wybierał sią rano na giełdę i kupował od zniechęconego użytkownika taką płytę za niewielkie pieniądze. Jedyną niedogodnością było przywrócenie BIOSA - do wersji wcześniejszej :twisted: (stabilnej) bo wielu dokonywało upgrade biosu myśląc, że po jego stronie leży problem :twisted:

_________________
| Sony HVR Z1 | Intel Xeon X3380 na Asus Extreme RAMPAGE (i48X), RAM 4GB Corsair 1333Mhz, FSB 1333Mhz | Windows 7 Ultimate 64bit | Vegas Pro 9 64bit |


czwartek, 11 sierpnia 2005, 16:06
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Dyski na master, napędy optyczne na slave
Hej

W kontrolerze PATA urządzenie szybsze zwalnia do prędkości wolniejsdzego.
CDROMY pracują max DMA2, a dyski twarde UDMA5.

Dlatego dyski podepnij na master (działają np. jako ATA133) poza tym w trybie Ultra DMA, czyli bez angażowania procesora...

Natomiast napędy optyczne są wolne transfer mają ATAPI4, czyli około 16MB/s, w dma 33MB/s i dwa ze sobąna jednym pasku, nie będą się kłucić

Pozdrawiam
Muchomor


sobota, 27 sierpnia 2005, 16:33
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 5 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL