Teraz jest sobota, 28 listopada 2020, 19:50




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 
 moja konfiguracja / parę pytan od nOOba 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec

Dołączył: piątek, 10 października 2003, 14:37
Posty: 24
Post moja konfiguracja / parę pytan od nOOba
Witam.
Zamierzam w końcu przegrać filmy z wakacji (10x 60min.DV , kamera Panasonic z FW). Wydaję mi się , że konfigurację mam odpowiednią: AMD2500@3200, 2GB RAM 400Mhz, X800 XT PE, 2 dyski 160+120GB 8MB/7200. Czy podczas montażu w Pinnacle mogę natrafić na jakieś zwisy ? Słyszałem , że ten program jest dość wrażliwy na sterowniki. Jeśli postawię system od nowa, wgram oryginalne stery od Nforca2 (dołączone do płyty czy może nowsze ze strony producenta?) , ostatnie Catalyst i stery od SB Audigy to będzie dobrze?

Drugi pytanie także dotyczy konfiguracji. Jaką ilość - wiadomo , że jak największą - należy "dać" do edycji ? Jeśli chce zmontować film , który wejdzie na DVD5 to wystarczy 1-1,5 GB ? Czy może nawet 2GB nie wystarczy? Czy jest sens zmiany tego AMD na A64 np. Venice 3200 ? Czy przyrost prędkości okaże się za mały do poniesionych kosztów ?

Ostatnie pytanie: mam kilka kaset nagranych lata temu na S-VHS. Za przegranie całego materiału filmowcy życzą sobie ok 300zł a za tyle można kupić na allegro używany magnetowid z tym formatem. Czy taki sprzęt jest warty polecenia czy to złom ?

będę wdzięczny za pomoc dla początkującego montażysty.


czwartek, 3 listopada 2005, 16:27
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 10 kwietnia 2005, 01:43
Posty: 381
Lokalizacja: Bydgoszcz
Post 
Witam, konfiguracja podana przez Ciebie jest wystarczająca (osobiście wywalilbym SB)do NLE UMSpro, Edius, a co do pinaccla niestety nie wypowiem sie znajdziesz tu cos napewno:
http://forum.swiatobrazu.pl/dv/search.php
Pytania 2 nie do końca rozumiem, napewno nie zmieniaj proca przed pierwszym krokiem w montazu.
Co do magnetowidu SVHS to uzywany moze Tobie się spodoba (cena) ale jakość może nie być zadowalająca, nowy kosztuje >1kzl jezeli nie bedzie uzywany w przyszlosci (zgrywanie materialu, lub zdarzające sie jeszcze produkcje na VHS to się poprostu nie opłaca kupowac i lepiej zapłacić za przegranie


czwartek, 3 listopada 2005, 16:49
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 30 października 2003, 10:13
Posty: 764
Post 
wojwit napisał(a):
Witam, konfiguracja podana przez Ciebie jest wystarczająca (osobiście wywalilbym SB)

mogłbyś rozwinąć co złego jest w SBA :?:
bo ja jestem z tej kart zadowolony moze jest coś o czym nie wiem :?:


piątek, 4 listopada 2005, 11:07
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 10 kwietnia 2005, 01:43
Posty: 381
Lokalizacja: Bydgoszcz
Post 
Witam, kiedyś w 2 konfiguracjach z udziałem SB (nie audigy, lecz live) miałem kłopoty z synchronizacją audio. Kiedy przeszedłem na kartę na płycie - zintegrowana (nawet nie pamiętam co to było) i jak ręką odjął, pełne synchro. Dzisiaj urżywam karty na płycie Gigabyte i jestem zadowolony bo nie robi mi kłopotu a o to chodzi


piątek, 4 listopada 2005, 12:16
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 3 marca 2003, 03:17
Posty: 941
Lokalizacja: Gorlice / Londyn
Post 
jam3 : z forum filmowiec.pl możesz przeczytać wiele "ciekawych" rzeczy na temat Blasterków ...

_________________
...według ostatnich sondaży CBOSu 40% polskich nastolatków optymistycznie patrzy w przyszłość, pozostałe 60% nie ma pieniędzy na narkotyki...
_________________
5D


piątek, 4 listopada 2005, 16:05
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: piątek, 10 października 2003, 14:37
Posty: 24
Post 
Odkurzam swój temat.

Dla testów wraz z kumplem zrobiliśmy pewien eksperyment, żeby sprawdzić jaka konfiguracja wystraczy do zrobienia filmu z wakacji.

Zamiaram było wrzucenie do projektu w Pinnacle 9.4 ok 150-180 zdjęc i dodanie pomiędzy nimi róznych efektów FX (te bardzie złożone).

U kolegi na Bartonie 2600+ ( nie kręconym (fsb 166), 2x512 + 256 MB 333Mhz CL3, chipset Sis (sic!) płyta Asrock, dysk 160/7200, grafa R9500 chyba 64RAM) przy dodawaniu już 40-stego efektu widac było spowolnienie a przy 80-tym każdy efekt ładował się 10 seknd, skutecznie zniechęcając do obróbki.

Przesiedliśmy się na w miarę podobny sprzęt acz lepszy w kliku szczegółach:
AMD 2500 ale podkęcony na 3200+ (fsb 200), 2GB RAM dwa moduły Cl2.5, chipset Nforce2, płyta Epox, dysk 160/7200, grafa Radek X800 XT PE 256RAM.
Sprzęt działał o niebo szybciej. Po wrzuceniu 180 zdjęc i 150 efektów FX każdy następny ładował się w ciągu 5-6 sekund. Dla testu powtórzyliśmy to wszystko "odkręcając" szynę na 166Mhz.

Zrobiliśmy porównanie:
Zmierzone stoperem wrzucenie 10 efektów FX od zdjęcia 150 do 160 trwało

AMD 3200+ 1 minuta 5 sekund
AMD 2500+ 2 minuty !!

czy zmiana FSB z 200 na 166 daje aż taki spadek wydajności ??

Na koniec pytanie: czy AMD 64 bitowy 3200+ (np. Venice, Nforce3 z AGP) będzie dużo szybsze w tych działaniach? Czy nowy kontroler pamięci w S939 przyśpieszy działanie?
Czy grafika ma znaczenie ? Jeśi tak to co konkretnie ? Szyna, zaegary czy ilośc pamięci ?

będę wdzięczy za wyjaśnienia.


czwartek, 10 listopada 2005, 12:10
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL