Teraz jest wtorek, 24 listopada 2020, 08:37




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 
 Prosze o pomoc specjalistów DV500 DVD 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: czwartek, 1 grudnia 2005, 16:20
Posty: 2
Lokalizacja: ffff
Post Prosze o pomoc specjalistów DV500 DVD
Prosze o pomoc specjalistów w doborze konfiguracji sprzętowej komputera z kartą DV500 DVD. Do tej pory pracuje na:

Płyta MSI
Pentium 4 3.0 GHz
512 MB Ram DDR 400 KINGSTONE
DYSKI
SATA 200 i 120
ATA 120 i 120
Karta graficzna ATI 9250
Nagrywarka DVD LITEON
DVD rom liteon
FLOP
WIN XP sp.1
KArta DV500 DVD


montaż adobe premiere 6.5

Mam problemy ze stabilnościa, adobe sie resetuje podczas montażu i liczenia. Doradźcie co zmienić, ewentualnie całkiem nową konfigurację sprzętową. Z góry dzięki, pozdrawiam


czwartek, 1 grudnia 2005, 16:29
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 22 września 2005, 15:55
Posty: 51
Post 
Ogólnie nie jest źle z konfiguracją -więcej ramu by jednak nie zaszkodziło (np 1GB). Masz bardzo dużo urządzeń i mocożerny procesor:

- Bardzo możliwe że zasilacz w twojej obudowie jest za słaby (praca komputera jest wtedy niestabilna szczególnie przy "Ciężkich" obliczeniach).
- Dodatkowo najmniejsze wachnięcia sieciowe przy maksymalnie obciążonym zasilaczu doprowadzają do tętnień zasilania przekraczających dopuszczalne normy dla procesora.
- Może napięcie w sieci masz niestabilne (pkt powyżej) dołóż do zestawu UPS (koniecznie z układem AVR - automatycznej regulacji napięcia)

-sprawdź czy procesor się nie przegrzewa

:P a jak już to wszystko sprawdzisz i dalej będzie się wieszało to dopiero początek drogi...


czwartek, 1 grudnia 2005, 18:32
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: niedziela, 23 października 2005, 19:39
Posty: 7
Lokalizacja: Łowicz
Post 
resetuje sie tylko program czy cały komputer i po jakim czasie od załaczenia zgryw??


czwartek, 1 grudnia 2005, 21:28
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: czwartek, 1 grudnia 2005, 16:20
Posty: 2
Lokalizacja: ffff
Post 
sam program w różnych momentach


piątek, 2 grudnia 2005, 15:09
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Dawno temu miałem podobny problem. Wymieniłem wentylator procesora na wydajniejszy (procesor pracował na b.wysokich temp.), zdjąłem boczną ściankę obudowy i powiększyłem RAM do 1GB.
AP 6,5 zabiera ponad 380 MB sam z siebie, a gdzie obliczenia?
Od tego czasu upłynęło sporo czasu a ja nie mam przykrych niespodzianek.
Powodzenia. Wszystko będzie OK


piątek, 2 grudnia 2005, 15:45
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 29 lipca 2004, 21:33
Posty: 932
Lokalizacja: Poznań
Post 
Cześć!!

Wydaje mi się, że problem nie leży po stronie hardware'u, choć nie pracowałem na w/w karcie.
Jedno co wiem na pewno to to, że AP 6.5 nie jest dedykowany do pracy pod Win XP.
Było to juz wielokrotnie na różnych forach. (problemy ze stabilnościa, znikające projekty itp.) Do wersji 6.5 i wcześniejszych to tylko Win 2000, lub jesli chcesz pozostac przy XP to zdecydowanie AP Pro.

pozdrawiam


piątek, 2 grudnia 2005, 16:55
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 29 lipca 2004, 21:33
Posty: 932
Lokalizacja: Poznań
Post 
mała korekta:
zapomniałem, że DV500 DVD nie współpracuje z AP Pro, więc zostaje Ci tylko przesiadka na WIN 2000

pozdrawiam


piątek, 2 grudnia 2005, 17:09
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 3 marca 2003, 03:17
Posty: 941
Lokalizacja: Gorlice / Londyn
Post 
... ja to bym wogóle zaryzykował twierdzenie że to wina Premierka ! ;>


Ale generalnie dobry i mocny zasilacz to podstawa. Zbyt często niedoceniany ...

_________________
...według ostatnich sondaży CBOSu 40% polskich nastolatków optymistycznie patrzy w przyszłość, pozostałe 60% nie ma pieniędzy na narkotyki...
_________________
5D


piątek, 2 grudnia 2005, 17:28
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Jeszcze raz proponuję abyś zrobił tak jak poradziłem. Pracuję od dawna na XP i nie mam problemów. Jeżeli program (AP 6,5) mi się raz na tydzień zawiesi to cud, i tylko dlatego, że zapominam na co jest niezwykle czuły, ale to zupełnie inne zagadnienie. Ja nie strzelam tylko przerobiłem to na własnej skórze. Jeżeli zapytałeś, chciałem pomóc.


piątek, 2 grudnia 2005, 19:08
Bywalec
Bywalec

Dołączył: sobota, 12 listopada 2005, 22:13
Posty: 32
Lokalizacja: Małopolska
Post Nie za bardzo mogę się zgodzić z niektórymi przedpiszcami
a mianowicie Premier 6,5 idealnie współpracuje z Windowsem XP Pro SP2 oczywiście na NTFS-ie, na Fat też nie zauważyłem problemów, więc nie ma sensu przechodzić na Win2000. Druga sprawa podstawowa tak jak słyszałeś powyżej to zasilacz. Do takiego konfigu pasuje zakupiś przynajmniej Chieftec`a 420W z aktywnym PFC. Trzecia sprawa to Ram 2x512 to minimum do rozsądnej w miarę komfortowej pracy (sam mam 4x512 oczywiście w dualu).

Nie napisałeś co to za płyta ale MSI to kiepski wybór do zestawu montażowego. Miełem kiedyś z płytami tej marki niemałe problemy z kartami Pinnacle`a. Tak że jakby czasem zasiłka nie pomogła i pamięć oczywiście to zmiana płyty na jakiegoś Asusa p4p800, p4c800 na s478 lub jak masz proca na LGA to odpowiedniki czyli jakieś 915 czy nawet na Intelu 865 ale tylko Asus.

Mam całkiem podobny konfig na Asusie, P4 3,2, 4x 512 Nanya, Ati 9550, 5 dysków 7200 8cache (różne PATA i SATA), zasiłkę Chieftec 420, przewiewną budę Chieftec Midi Tower z dwoma wentylami 80mm z przodu (zasysające) i z tyłu (wywiewające), sterowane diodami termicznymi w zależności od temp wewnątrz ( jest supercicho), dodatkowo jak masz dyski blisko siebie (jak ja) w 3 w kupie (10mm przerwy między nimi) to warto założyć wentylator owiewający dyski też z diodą ma się rozumieć (dyski są letnie nawet w lecie podczas długiej pracy).

Następna sprawa to radiator na procesor P4. Boxowy odpada od razu. Polecam Zalmana 7000CU, lub jakiśodpowiednik Pentagrama (100% miedzi mussss ).

To chyba wszystko. Teraz musi chodzić jak złoto.


U mnie AP 6,5 jeszcze niegdy sięnie zawiesił ani nie zgubił plików jak pisze ktoś powyżej. Jedyne co mi się od zawsze wiesza to jeden filtr z BigFX ale tylko gdybym chciał go podglądnąć trzymając ALT (pewnie jakiś BUG), więc go nigdy nie podglądam bo mam go na stałe ustawionego tak jak potrzebuję.

Masz jakieś pytania to pisz.

_________________
La Vita es Sueno


piątek, 2 grudnia 2005, 19:17
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 3 marca 2003, 03:17
Posty: 941
Lokalizacja: Gorlice / Londyn
Post 
dla mnie to nowość że cokolwiek pracuje IDEALNIE na win SP2 ... dla mnie to jedno wielkie dziadostwo zbyt często powodujące desynchrony np. ... ale i inne niespodziewanki ...

_________________
...według ostatnich sondaży CBOSu 40% polskich nastolatków optymistycznie patrzy w przyszłość, pozostałe 60% nie ma pieniędzy na narkotyki...
_________________
5D


środa, 7 grudnia 2005, 23:35
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 7 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL