Teraz jest sobota, 28 listopada 2020, 06:31




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 komputer do filmu 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 6 grudnia 2005, 14:29
Posty: 2
Post komputer do filmu
Witam,
jakie parametry musi mieć komputer, żeby swobodnie montować filmy (program Adobe Premier)? Czy monitor LCD się do tego nadaje, jeżeli tak to jaki?


wtorek, 6 grudnia 2005, 14:37
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 3 marca 2003, 03:17
Posty: 941
Lokalizacja: Gorlice / Londyn
Post 
http://www.adobe.com/products/premiere/systemreqs.html

to chyba niezbyt trudne - co ? ;>

osobiście pracuje na 17" LCD i sobie go chwale (nie męczą mi się oczy) chociaż są tacy co twierdzą że LCD wogóle nie nadaje się do takich rzeczy ... Ile osób tyle opinii ...
Co do konkretnego modelu : http://www.tomshardware.pl/display/index.html
Jeszcze nigdy się nei zawiodłem na ich opinii - w odróżnieniu np. od czasopism wydawanych na polskim rynku (vide Chip itp.)

_________________
...według ostatnich sondaży CBOSu 40% polskich nastolatków optymistycznie patrzy w przyszłość, pozostałe 60% nie ma pieniędzy na narkotyki...
_________________
5D


wtorek, 6 grudnia 2005, 15:00
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 6 grudnia 2005, 14:29
Posty: 2
Post 
Dziękuję za radę. Mam zamiar postawić pierwszy krok w obróbce filmu, zatem każda informacja odnośnie sprzętu jest mile widziana.


wtorek, 6 grudnia 2005, 16:54
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 16 lutego 2004, 02:30
Posty: 796
Post Re: komputer do filmu
Sylwia napisał(a):
..jakie parametry musi mieć komputer, żeby swobodnie montować filmy (program Adobe Premier)?....

W obecnych czasach nawet komputer z hipermarketu jako tako może się nadawać do takich celów, ale:
1 - im większy dysk, tym lepiej; 200 GB to wcale nie jest zbyt duży dysk; aby swobodnie montować filmy polecam macierz RAID (szybkość macierzy jest zdecydowanie większa, niż pojedynczego dysku, ma także przewagę nad dwoma niezależnymi dyskami)
2 - komputer musi mieć gniazdo FIREWIRE do zgrywania filmów z kamery
3 - 256 MB RAM to raczej zbyt mało pamięci
4 - nieco lepszą płytę główną proponuję zakupić (stabilność)
5 - im szybszy procesor, tym lepiej - to oczywiste, ale nie porzesadzałbym z tym elementem - trzeba zapłacić DUŻO więcej za NIECO szybszy procesor
6 - na temat panelu LCD nie wypowiem się, nie mam doświadczenia w tej materii

_________________
Zapomniał wół , jak cielęciem był !


wtorek, 6 grudnia 2005, 19:58
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 29 marca 2004, 20:29
Posty: 391
Lokalizacja: Poznań
Post Re: komputer do filmu
Romcio napisał(a):
1 - im większy dysk, tym lepiej; 200 GB to wcale nie jest zbyt duży dysk;

Ale to chyba do półprofesjonalnego kręcenia, bo mi do amatorskiej produkcji spokojnie wystarcza 80GB
Romcio napisał(a):
3 - 256 MB RAM to raczej zbyt mało pamięci

To jest minimum, ale na początek z pewnością wystarczy (jeżeli przy włączaniu komputera nie włącza Ci się odrazu 50 niepotrzebnych ukrytych procesów :wink: )

_________________
AntHus
http://www.kosakowscy.pl
http://www.kronikababusia.prv.pl


wtorek, 6 grudnia 2005, 20:50
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 2 czerwca 2005, 23:11
Posty: 338
Lokalizacja: Kraków
Post 
Nie zapomnij też o zasilaczu...
Dobry zasilacz to wydatek co najmniej 100zł ale oszczędzać na zasilaczu nie warto 8)

_________________
Obrazek
WIDEOFILMOWANIE... PIERWSZE KROKI


wtorek, 6 grudnia 2005, 21:39
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 16 lutego 2004, 02:30
Posty: 796
Post 
AntHus - ogólnie masz rację, ale w pytaniu było sformułowanie: "żeby swobodnie montować filmy". Dlatego też wspomniałem o wielkości i szybkości dyku (macierzy) i ilości RAM.

Zwróć także uwagę na różnicę cen pomiędzy dyskami: 80GB i 200GB. Wnioski same się nasuwają. Zależność jest dokładnie odwrotna w stosunku do porównania procesorów: Athlon 64 3000+ i Athlon 64 3800+ lub np. Pentium 4 3,0 GHZ i Pentium 4 3,4 GHz. W przypadku zakupu dysku twardego za niewiele więsze pieniądze kupuje się dużo wiekszy dysk. W przypadku zakupu procesora za dużo większe pieniądze kupuje się niewiele szybszy procesor.

_________________
Zapomniał wół , jak cielęciem był !


Ostatnio edytowano wtorek, 6 grudnia 2005, 23:46 przez Romcio, łącznie edytowano 1 raz

wtorek, 6 grudnia 2005, 23:08
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 7 listopada 2004, 14:16
Posty: 539
Post 
Do swobodnego montazu LCD jest idealne. Oczy sie nie mecza pod warunkiem dobrego odswiezania. Jest tylko jeden problem. Jesli chcesz robic korekcje barwna to zapomnij. Sa LCD nadajace sie do tego (wyswietlajace pelny sygnal RGB) ale najtanszy to Dell za 1200 Euro. Gornej granicy wlasciwie nie ma :). Jesli nie zamierzasz jednak bawic sie w korekty i tak dalej kupuj LCD.

_________________
Panasonic AGDVX 100 A
http://img420.imageshack.us/img420/3839 ... rka6bp.jpg


wtorek, 6 grudnia 2005, 23:20
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: wtorek, 3 lutego 2004, 16:45
Posty: 69
Lokalizacja: sloonsk
Post 
Witam!
Moim zdaniem szkoda kasy i czasu na AP dla domowych zastosowań, wystarczy coś takiego
http://www.apple.com.pl/ilife05/imovie.html
Czasy monopolu microsoftowego już mamy chyba za sobą, dlatego polecam zainteresować się sprzętem i softem firmy apple, który wbrew mniemaniu wielu ma też amatorsko- domowe zastosowanie.

pozdrowienia
FStyl


środa, 7 grudnia 2005, 13:43
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 22 września 2004, 10:57
Posty: 513
Lokalizacja: Katowice
Post 
Witam.
Dodam jeszcze do moich Poprzedników :
- na jednej partycji system + oprogramowanie,
- do zgrywania materiału osobny dysk (ewntualnie osobna partycja)
- defragmentacja dysku,
- wyłączone wszystkie programy w tle (antywirus, firewall a zatem też internet),
- optymalizacja OS,
- włączone DMA,
To tak między innymi.
Pozdrawiam : Marian

_________________
Komputer służy do tego aby ułatwić ci pracę, której bez niego w ogóle byś nie miał.


środa, 7 grudnia 2005, 15:42
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 3 marca 2003, 03:17
Posty: 941
Lokalizacja: Gorlice / Londyn
Post 
jak chcesz żeby Twoje dzieciaki czasem zrobiły sobie uzytek z kompa i pograły w coś od kolegów to zapomnij o Mac'u ...

_________________
...według ostatnich sondaży CBOSu 40% polskich nastolatków optymistycznie patrzy w przyszłość, pozostałe 60% nie ma pieniędzy na narkotyki...
_________________
5D


środa, 7 grudnia 2005, 23:33
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: piątek, 27 czerwca 2003, 11:15
Posty: 841
Post 
jesoo: ja osobiscie gdy idzie o montaz trzymam sie scisle definicji PC - personal computer. dzieciom nie wolno nawet na niego patrzec ;)

a co do makowek, to do multimediow i internetu nadaja sie duzo lepiej niz pecety. dla amatorow wideo jak znalazl, choc do gierek rzeczywiscie sie nie nada :)


czwartek, 8 grudnia 2005, 10:17
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 16 lutego 2004, 02:30
Posty: 796
Post 
badyl napisał(a):
jesoo: ja osobiscie gdy idzie o montaz trzymam sie scisle definicji PC - personal computer. dzieciom nie wolno nawet na niego patrzec

Mam dwoje dzieci. Fakt - w wieku około gmnazjalnym. Mam na HDD wiele rzeczy, gry, filmy, itd., itp. Także materiał do montażu. I jeszcze te moje dzieci nigdy mi nic złego nie zrobiłyz danymi na dysku. A komputer PC mam prawie 10 lat.

Kupno komputera z jabłuszkiem w herbie, to jak kupno samochodu, który ma jeden bieg i mozliwość skrętu tylko np. w prawo. Fakt skręca w prawo wyśmienicie i nie zgrzyta przy zmianie biegów (bo ma 1 bieg - hehe). Oczywiście mówię o polskich realiach. Być może są państwa, gdzie "jabłka" są bardziej popularne, ale ja jeszcze nie widziałem na żywo takiego sprzętu. A PC-etów pewnie widziałem w ilości liczby 3-cyftowej u znajomych, w pracy,............

_________________
Zapomniał wół , jak cielęciem był !


czwartek, 8 grudnia 2005, 19:56
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: wtorek, 3 lutego 2004, 16:45
Posty: 69
Lokalizacja: sloonsk
Post 
No Romcio bardzo zabawny komentarz.
Powiem, że mam cztery jabłuszka i wiem co można z tych maszyn wycisnąć, jak wiele firma Apple wnosi do postępu technologicznego mam zaszczyt osobiście się przekonywać, dlatego jeżeli ktoś pracuje w dziedzinie wideo, fotografii, grafice powinien przynajmiej pomacać ten sprzęt, wrażenie piorunujące!!!
Ja z czystym sumieniem polecam sprzęt Apple, bo mam świadomość jego funkcjonalności i przydatności.
Co do biegów w Macu, to ma ich sporo i sunie szybko do przodu, a na pewno nie jeździ na zaciągniętym ręcznym hamulcu jak Windowsy.

Gierki na Maca też są.

pozdrawiam
FStyl


piątek, 9 grudnia 2005, 11:37
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: piątek, 27 czerwca 2003, 11:15
Posty: 841
Post 
"a na pewno nie jeździ na zaciągniętym ręcznym hamulcu jak Windowsy."
hehe, trafna riposta ;)
Romcio: przesadziles troche z tym "ograniczaniem" makowek. tak jak FStyl polecam ci najpierw sprobowac popracowac chwile na jednym z takich komputerow, szczegolnie jesli pracujesz przy grafice i video. Jakby nie bylo watek dotyczy komputera do montazu video wlasnie.


piątek, 9 grudnia 2005, 13:04
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL