Teraz jest poniedziałek, 14 października 2019, 21:08




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Bardzo prosze profesjonalistow o pomoc :) 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: środa, 4 stycznia 2006, 00:59
Posty: 7
Post Bardzo prosze profesjonalistow o pomoc :)
Mam taki problem sledze to forum od 3 dni i nie moge znalesc odp na moje pytanie. Moj wujek bedzie krecil Wesela itp

Aha no i jakie oprogramowanie do tych 2 zestawow :( bardzo prosze o pomoc

Tutaj zapewne wszystko przez kontroler firewire?
Ktory Zestaw lepiej kupic
Amd x2 4400 l2 2x1mb
ASUS A8N-E Socket 939 na chipsecie nforce4 ultra
OCZ Platinum 4GB DDR400 timingi 2-3-2-5
4 x raptor 74gb 10tys rpm Tutaj nie jestem pewny ?
karta graficzna Ati x1800xl z avivo
PSU Tagan U22


Drugi zestaw no wlasnie O_o nie wiem

Karta Wideo no wlasnie jaka ?
Czytalem ze do kazdej karty video musi byc odpowiedni sprzet no wlasnie jaki ?

Na sprzet wujek ma okolo 3.5tys $ mieszka teraz w usa wiec chce tutaj kupic sprzet.
Kamere juz ma 3 matrycowa a dokladnej nazwy nie znam jak bedzie potrzbena to sie dowiem .

Dziekuje wszystkim za wypowiedzi :) (bez glupich komentarzy prosze na komputerach sie znam ale nie na video...) THX


środa, 4 stycznia 2006, 01:13
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 1 września 2005, 09:27
Posty: 228
Post 
Pytasz powaznie czy sobie robisz jaja?
Mam wrazenie że poprostu wybrałeś najnowsze lub najszybsze elementy...
Obawiam się że powyższy zestaw będzie znacznie droższy niż 3'500.00$
--
Pozatym
do filmów im szybszy zestaw tym lepiej, im ma wiecej pamięci tym lepiej, dobrze jest mieć dużo dysku. Można się ograniczyć na karcie graficznej, bo do montażu filmów raczej się niewiele korzysta z funkcji 3d, a przynajmniej napewno wystarczy tańsza niż podałeś.


środa, 4 stycznia 2006, 09:00
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 7 listopada 2004, 14:16
Posty: 539
Post 
Procesor powinienn byc Intel. Co do karty, bardzo zalezy pod jakim programem bedzie dzialac.

_________________
Panasonic AGDVX 100 A
http://img420.imageshack.us/img420/3839 ... rka6bp.jpg


środa, 4 stycznia 2006, 15:48
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: środa, 4 stycznia 2006, 00:59
Posty: 7
Post 
No tak ale amd x2 jest wydajniejszy niz pentium w tych sprawach mowie o amd x2 4400 2 rdzeniowy na jadrze toledo 2 x 1mb l2 cache

Ale chodzi o to ze jezeli wybiore pierwszy zestaw to nie kupie karty video ? Czy kupie karte kompatybilna do tego zestawu ?

No i chodzi tu o wesela itp wiec nie lepiej miec mocniejszy sprzet ?
No sam nie wiem wy sie na tym znacie i prosze o uzasadnienie swojej wypowiedzi a nie jak post wyzej "lepiej intel jakies testy cos w porownaniu cenowym i wydajnoscia ? "

Dzieki za uwage


środa, 4 stycznia 2006, 21:29
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 31 stycznia 2005, 08:40
Posty: 223
Post 
silverusa jak masz wujka co ma kase i chce pracowac bez stresu to lepiej nich doskrobie jeszcze troche kaski i to:

http://www.apple.com.pl/powermac/
http://www.apple.com.pl/finalcutstudio/

do tego 4GB Ramu i satysfakcja gwarantowana.

Kris


środa, 4 stycznia 2006, 22:08
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 9 lipca 2004, 16:18
Posty: 992
Post 
silverusa napisał(a):
No tak ale amd x2 jest wydajniejszy niz pentium w tych sprawach mowie o amd x2 4400 2 rdzeniowy na jadrze toledo 2 x 1mb l2 cache
Jest też Pentium D 840. Osobiściw wybrałbym ten procesor zamiast amd. No i pozostaje jeszcze opcja 2 x Xeon...


środa, 4 stycznia 2006, 23:48
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 3 września 2004, 17:54
Posty: 344
Lokalizacja: Warszawa
Post 
aha, i odwieczna dyskusja amd vs intel :D ja używam amd, mam w domu 2 intele, laptopa na intelu a w pracy amd i wszystkie działają ładnie, więc imho firma nie ma znacznenia, patrz na wyniki, nie markę.
a) 4xraptor: po co? 2x raptor w raid0 i i tak jest miodzio, na obraz DV dyski mają być duże i szybkie, nie muszą być super szybkie. IMHO: 2x raptor + 2x jakieś 300gb też w raid 0 i ewentualnie jakieś 120-200gb na backupy i śmigać będzie
b) karta graficzna nie ma wielkiego znaczenia przy montażu, równie dobrze będzie w tym działać x200. Patrz żeby był dualhead i już.

_________________
ETC Grupa Filmowa


czwartek, 5 stycznia 2006, 00:23
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: środa, 4 stycznia 2006, 00:59
Posty: 7
Post 
Hmm ciekawie ciekawie ale co to dual head :> dwa dvi czy cos ?
Czy taka karta sie nada http://www.newegg.com/Product/Product.a ... 6814121213
Czy moze http://www.newegg.com/Product/Product.a ... 6814102462
I czemu nie inwestowac w karte video tylko mocny sprzet ? :>?
A reszta bedzie na 2 x xeon + sporo ramu + dyski 2 x raptor + 2 duze w raid 0 + 1 na backup
I prawdopodobnie wujek bedzie pracowal na avid express pro tak jak doradzal luka sprzet tez on mi poradzil za co mu dziekuje :)


czwartek, 5 stycznia 2006, 04:18
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 3 września 2004, 17:54
Posty: 344
Lokalizacja: Warszawa
Post 
dual head - podwójny ramdac, czyli obsługa 2 monitorów (nie wszystko co ma dvi+vga obsłuży).
jak już mówiłem do montażu starczy karta za 300zł
za różnice będzie dużooooo piwa :)

_________________
ETC Grupa Filmowa


czwartek, 5 stycznia 2006, 08:28
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 12 października 2005, 19:10
Posty: 67
Post 
Luka_Brazzi napisał(a):
Procesor powinienn byc Intel.


Czemu? Tylko bez banałów a merytorycznie.


czwartek, 5 stycznia 2006, 15:20
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 9 lipca 2004, 16:18
Posty: 992
Post 
Fast128 napisał(a):
aha, i odwieczna dyskusja amd vs intel
Jaka znowu dyskusja, czy ja napisałem, że intel jest lepszy. Jedni wolą bmw, drudzy mercedesy.
Cytuj:
jak już mówiłem do montażu starczy karta za 300zł
To już zależy jakiego softu będzie używał


czwartek, 5 stycznia 2006, 18:11
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 3 września 2004, 17:54
Posty: 344
Lokalizacja: Warszawa
Post 
a przy czym sie przyda mocniejsza karta podczas montażu? Do 3dsmax, blendera itp (programy do 3d) to jasne że sie przyda, ale premiere itp? Przyda sie? (bez ironii, pytam, bo jak dotąd sądziłem że wszystkie obliczenia podczas motażu są wykonywane na cpu)

_________________
ETC Grupa Filmowa


czwartek, 5 stycznia 2006, 23:01
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 9 lipca 2004, 16:18
Posty: 992
Post 
Np. taki edius wykorzytuje karte graficzną, problem był nawet na forum poruszany (odnośnie odpowiedniej konfiguracji). Gdzieś czytałem, że liquid także wykorzystuje moc karty. Oczywiście to wszystko tylko przy podglądzie. Karta bardzo sie przydaje także w przypadku softu do kompozycji (AE, combustion).


czwartek, 5 stycznia 2006, 23:29
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 3 września 2004, 17:54
Posty: 344
Lokalizacja: Warszawa
Post 
co do hdd, właśnie weszły na rynek raptory 150gb, powinny być w pl za ~miesiąc (na allegro sprowadzane), cena w usa: 380$, więc tanio nie jest. za to szybko jak diabli: ncq, 10 000rpm, 16mb cache. To chyba pierwszy dysk na świecie który wykorzystuje potencjał sata2

_________________
ETC Grupa Filmowa


czwartek, 5 stycznia 2006, 23:32
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 12 października 2005, 19:10
Posty: 67
Post 
Fast128 napisał(a):
To chyba pierwszy dysk na świecie który wykorzystuje potencjał sata2

He,he, dobre :D . SATA2 to 3Gbit/s, "troszkę" przeceniłeś możliwości tego dysku. :D


piątek, 6 stycznia 2006, 00:40
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL