Teraz jest niedziela, 6 grudnia 2020, 03:31




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 
 firewire problem 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: czwartek, 5 stycznia 2006, 21:24
Posty: 1
Post firewire problem
Mam taki problem przy zgrywaniu video z kamery cannon mv800 w UVS9 (i nie tylko np, windows movie maker) zawiesza mi sie zgrywanie. Program zaczyna zwalniac. Czy komus juz sie tak robiło i ewentualnie moze mi pomoc. Chciałbym zaznaczyć ze przeczytalem przyklejony topic o firewire.

Kopmuter : celeron 2GHz, 512MB ramu, firewire firmy i-tec na chipsecie via,

PS: przy zgrywaniu przez karte tv wszystko jest oki(nawet przy duzych rozdzielczosciach


czwartek, 5 stycznia 2006, 21:37
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: czwartek, 20 lipca 2006, 02:48
Posty: 4
Post 
Mam podobnie ,niby wszysyko jest ok ,ale przy próbie zgrania kamera cofa taśmę ,pokazuje się w programie pierwsza klatka filmu i na tym kończy działanie ,już kombinuje z tym długo ,ale jeszcze nie udało mi się znaleźć rozwiązania, żeby było ciekaweiej to podłączałem kontroler na innym komputerze i wszystko działało. Możliwe ,że to wina mojego komputera ,ale za stary to on nie jest ,ma wszystkie aktualizacje i z byle jakich części nie jest zbudowany.Jeśli ktoś miał podobny problem z tą kamera i udało mu się go rozwiązać to byłbym wdzięczny za pomoc.

Mój komputer
płyta Asus A7V880
procesor AMD Sempron 2500
pamięć ram 768 MB
kontroler firewire Billionton na chipsecie Via


czwartek, 31 sierpnia 2006, 03:02
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 8 sierpnia 2005, 01:21
Posty: 796
Lokalizacja: Warszawa
Post 
Jeśli chodzi o pierwszy post -równie dobrze może to być konflikt sprzętowy (nieodpowiednie przerwanie IRQ) jeśli np złącze DV jest na oddzielnym kontrolerze (jak w kolejnym poście) - wtedy kontroler FiWi warto przełożyć w inny port PCI - lub zmienić IRQ w biosie - jeśli jest taka możliwość

Karta TV - działa na innym przerwaniu (bez konfliktu) - i dlatego się udaje.
Tuner TV - bezpiecznie jest włożyć w ostatnie najniższe złącze PCI - proponuję to zrobić - może wtedy przerwania rozłożą się nieco inaczej (zwłaszcza jeśli masz kontroler zintegrowany)

Może być konflikt softowy np konflikt sterownika (zobacz w managerze urządzeń) - lub niewłaściwa aplikacja.



Jeśli nie możesz sterować kamerką (drugi post) z komputera - może to być wina kabla FV (sprawdź na innym).

_________________
| Sony HVR Z1 | Intel Xeon X3380 na Asus Extreme RAMPAGE (i48X), RAM 4GB Corsair 1333Mhz, FSB 1333Mhz | Windows 7 Ultimate 64bit | Vegas Pro 9 64bit |


czwartek, 31 sierpnia 2006, 10:17
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 20 września 2005, 15:01
Posty: 629
Post 
Ja upatrywałbym problemu w kablu fire wire, a druga sprawa w samym kontrolerze VIA, najmniej problemów sprawiają firmy texas, ale to też nei jest reguła. Równie dobrze może być to konflikt sprzetowy. Zainstalowąłbym dwie poprawki do fire wire pod xp jeśli nie macie:
http://www.forumwideo.pl/viewtopic.php?p=82664#82664

_________________
AMD64/3000, Gigabyte KN8-Ultra9,1,5GB RAM, 2*200GB SEGATE, GF6600GT/128, Pionieer 111DBK 1.23, Chieftec 420W, WIN XP SP2, PS10+ 10.6 -700USB, UPGRADE AVID LIQUID 7 -SP2, NV-GS250


czwartek, 31 sierpnia 2006, 10:34
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: czwartek, 20 lipca 2006, 02:48
Posty: 4
Post 
Zainstalowałem te 2 poprawki do xp. Włączyłem zgrywanie i za pierwszym razem zgrało mi całe 10 sekund po czym nastąpił koniec filmiku na kamerze ,a na ekranie pojawiła się klepsydra. Musiałem zabić proces bo inaczej się nie dało. Za drugim razem niestety wszystko wróciło do pierwotnej postaci , po przewinięciu taśmy do tyłu z poziomu Windowsowego Movie Makera zgrywa się sekunda ,czyli jakieś 5kB no i brak odpowiedzi ze strony programu (klepsydra)

[ Dodano: Czw Sie 31, 2006 4:38 pm ]
ooo jeszcze jedna nowość przy kolejnej którejś tam próbie przewinęła się taśma i program twierdzi ,że " Określone urządzenie DV nie odpowiada.Sprawdź czy urządzenie jest właściwie podłączone i włączone ,a następnie ponownie spróbuj przechwytywać ".
Raczej wszystko jest dobrze podłączone :?


czwartek, 31 sierpnia 2006, 15:32
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 20 września 2005, 15:01
Posty: 629
Post 
To ja upatrywałbym kabelek DV sam miałem problemy ze zgrywaniem przez kabelek za 15zł no-name, kupiłem porzadny krótki kabelek za 60zł i śmiga jak marzenie.

_________________
AMD64/3000, Gigabyte KN8-Ultra9,1,5GB RAM, 2*200GB SEGATE, GF6600GT/128, Pionieer 111DBK 1.23, Chieftec 420W, WIN XP SP2, PS10+ 10.6 -700USB, UPGRADE AVID LIQUID 7 -SP2, NV-GS250


czwartek, 31 sierpnia 2006, 23:23
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: czwartek, 20 lipca 2006, 02:48
Posty: 4
Post 
Spróbuję przetestować na innym kabelku (znacie jakieś dobre kabelki ?) Dziwne to trochę bo na innym sprzęcie podpinałem i wszystko działało.


czwartek, 31 sierpnia 2006, 23:34
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 20 września 2005, 15:01
Posty: 629
Post 
Ja używam orginału Pinnacle bez zastrzezeń.
Tzn na tym kabelku podpiołeś inne urządzenie i ono działa bezproblemowo?? Jest jeszcze sprawa ustawień kamery może coś ustawiasz nei tak tzn nie jest ustawiona w trybie odtwarzacza i kontroli przez port fire wire oraz sprawdziłbym kamerkę na innym komputerz u kogoś innego może sprżet jest uszkodzony?

_________________
AMD64/3000, Gigabyte KN8-Ultra9,1,5GB RAM, 2*200GB SEGATE, GF6600GT/128, Pionieer 111DBK 1.23, Chieftec 420W, WIN XP SP2, PS10+ 10.6 -700USB, UPGRADE AVID LIQUID 7 -SP2, NV-GS250


piątek, 1 września 2006, 16:48
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: czwartek, 20 lipca 2006, 02:48
Posty: 4
Post 
Dokładnie to wziąłem wymontowałem kartę z firewire i podłączyłem na inny komputer (czyli kamera ,kabel i karta ) Z tym ,że tam była Vista to jedyna różnica .Teraz będę starał się podpiąć cały zestaw na inny komputer z zainstalowanym XP. Kabel też sobie sprawdzę ,ale jeśli na Viście działało wszystko ok to raczej jest dobry. Kamera raczej też musi być ok. U mnie na komputerze wszystko oprócz tej nieszczęsnej kamery działa ,Windowsa niedawno zmieniałem ,bo myślałem ,że może już nieco w nim namieszałem ,ale okazało się ,że to nic nie pomogło. Karte firewire wpinałem na wszystkie dostępne PCI - bez rezultatu. Aaaa no i jak ją kupowałem to pierwszą taką wymieniłem bo nie działała ani u mnie ani w sklepie (zatrzymywała się po sekundzie zgrywania) Ta ,którą mam teraz była sprawdzana w sklepie przy mnie i nie zatrzymywało się zagrywanie, później sprawdzałem ją na Viście i też się zgrywało ,a u mnie nie chce :evil: ,może ta karta jest jakaś do bani sam już nie wiem


piątek, 1 września 2006, 23:42
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 7 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL