Teraz jest sobota, 19 października 2019, 19:24




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 
 słabszy Athlon czy szybszy Sempron - a montaż video 
Autor Wiadomość
Stały bywalec
Stały bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 4 lipca 2005, 10:29
Posty: 60
Lokalizacja: Poznań
Post słabszy Athlon czy szybszy Sempron - a montaż video
Witam

Niedługo mam zamiar kupić Pinnacle Studio 10. I tu pojawia się problem, nie stać mnie na zbytnie rozbudowanie kompa, dlatego jedynym rozsądnym wyborem dla mnie jest procesor Sempron 2600+ - mam zamiar podkręcić go na 2,0 Ghz. Obecnie używam Athlona 1700+ podkręconego na 1,68 Ghz - więcej nie mogę na moich pamięciach. Opłaca się to zmieniać, obawiam się, że ten Athlon będzie za słaby na Studio 10. Co prawda po zmianie procka i płyty będę mógł kupić pamięć 512 MB na DDR - 400Mhz - co chyba też zwiększy wydajność - obecnie DDR na 133Mhz.

_________________
pozdr
azrael
-----------------------
JVC GR-DF540E
Sony TRV 125E


piątek, 6 stycznia 2006, 21:46
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: poniedziałek, 14 lutego 2005, 20:04
Posty: 164
Lokalizacja: Toruń
Post 
Obawiam sie że Studio 10 ma wieksze wymagania .
A i podkrecanie procka przy Pinnacle daje często efekty powstawania zakłucen odtwarzanego obrazu na wyjściu S-VHS.
kazda rozbudowa daje lepszy komfort pracy.


piątek, 6 stycznia 2006, 22:21
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 7 grudnia 2005, 20:44
Posty: 340
Post 
Witam
Zamiana tego Antka na Semprona 2,6 to jak dla mnie strata kasy. Dokup pamięć i będziesz śmigał aż miło. Co do Pinnacla to za żadne skarby nie kupiuj 10 (sypie się jak choinka po trzech królach). Jak już chcesz Piannacla to 9- może niezbyt imponujące możliwości ale jest o niebo stabilniejszy.

Pozdrawiam


sobota, 7 stycznia 2006, 00:18
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 3 marca 2003, 03:17
Posty: 941
Lokalizacja: Gorlice / Londyn
Post 
dokładnie ... zostań przy tym procku co masz, jeżeli chcesz studio to na dzisiejszy dzień tylko 9 i jak chcesz coś szybciej to zainwestuj w RAM ...

_________________
...według ostatnich sondaży CBOSu 40% polskich nastolatków optymistycznie patrzy w przyszłość, pozostałe 60% nie ma pieniędzy na narkotyki...
_________________
5D


sobota, 7 stycznia 2006, 14:32
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 4 lipca 2005, 10:29
Posty: 60
Lokalizacja: Poznań
Post 
No tak, ale na tą płytę co mam teraz, nie kupię szybkiego Ramu - obsługuje do 2100 - więc wolę i tak nowszą płytę główną kupić, tym bardziej, że kupuje też Windowsa XP OEM - a zgodnie z nową licencją - można wymienić wszystko oprócz płyty głównej - dlatego wolę już mieć coś, co starczy mi na dłużej niż ten mój staroć.

_________________
pozdr
azrael
-----------------------
JVC GR-DF540E
Sony TRV 125E


sobota, 7 stycznia 2006, 14:39
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 20 września 2005, 15:01
Posty: 629
Post 
Ja mam kompa ja widać w opisie i powiem Ci że te S10 to mułowato na AMD chodzi choć chwale sobię sprzęt AMD to jednak Stuido piszą że Studio dedykowane jest pod Intela:(, Ale z Twojego opisu sprawy widże że zapewne bedziesz wojował z AMD (płyta główna). Moim zdaniem SEMPRON 2600 będzie jak najbardziej lepszym wyborem wydajniejszy w kodowaniu do mpeg2 wystarczy wejsc na jakąkolwiek stronę z testami procesorów i spojrzeć na testy kodowania plików do mpeg2. Natomiast zapewne odczuje sie małą ilosć podręcznej pamięci L2.

http://www.tomshardware.pl/cpu/20040728 ... html#wideo SEMPRON 2800

http://www.tomshardware.pl/cpu/20030217 ... ts-26.html 1700XP+

Co prawda nie testuja tam akurat modelu S2600 ale mysle ze dużo wolniej tego nie zrobi.

Pozatym Sempron ma zaimplenemtowane dodatkowe instrukcje także to też ma wpływ na szybsze działanie.

Polecam poczytać testy również na http://www.benchmark.pl

Natomiast jesli chodzi o Studio 10 to patch gopni patcha żeby to stabilniej działało ogólnie są z tym produktem problemy, co prawda powloij zaczyna się stabilizować ale uważam że program ze stabilnoscią naprawde ma wielkie problemy i jeśli używałeś 9 przesiądziesz się na 10 to piersze co powiesz to dlaczego ten program się tak wolno uruchamia :):):), a później bedzie czemu on się wywala itd itd. Jestem jakby testerem użytkownikiem tego programu i narazie nei mam pochwał na jego temat :(.
Pod S10 1GBRAMu uważam za minimum sam myśłę o dokupieniu oraz grafika z 128RAM i procesor im szybszy tym lepszy.
Zaletą S10 ma być to że pracuje na silniku LIQUIDA ale jak narazie to chyba jest to problemem (stąd większe możliwości S10)

_________________
AMD64/3000, Gigabyte KN8-Ultra9,1,5GB RAM, 2*200GB SEGATE, GF6600GT/128, Pionieer 111DBK 1.23, Chieftec 420W, WIN XP SP2, PS10+ 10.6 -700USB, UPGRADE AVID LIQUID 7 -SP2, NV-GS250


czwartek, 2 lutego 2006, 02:28
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 4 lipca 2005, 10:29
Posty: 60
Lokalizacja: Poznań
Post 
Zmieniłem na Semprona 2800+, w aplikacjach widzę duży skok szybkości w stosunku do Athlona. Aha, i wybrałem Ulead 8 - super program, małe wymagania systemowe i wygodne robienie DVD - brakuje mi wygodniejszego wycinania małych fragmentów filmu jak w Pinncalu, ale reszta jest tak samo funkcjonalna. W sumie budowanie menu DVD jest znacznie wygodniejsze niż w Pinncale.

_________________
pozdr
azrael
-----------------------
JVC GR-DF540E
Sony TRV 125E


czwartek, 2 lutego 2006, 10:05
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL