Teraz jest poniedziałek, 23 listopada 2020, 18:48




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 
 karta graficzna. 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: sobota, 21 stycznia 2006, 19:42
Posty: 1
Post karta graficzna.
Poproszę o radę. Nabyłem kamerę Sony HDV HC1E (no, niezła jest)....za ostatnie prawie pieniądze kupiłem program Pinnacle 10.
No i podczas zgrywania komputer mi melduje,że moja karta graficzna (Radeon 8500) nie nadaje się do tych prac. Rozumiem...bieg czasu. Mam prośbę o podpowiedź, jaką kg muszę kupić, żebym w miarę bezproblemowo mógł się bawić w obróbkę filmów.
Mam jeszcze pytanie. Czy przy spuszczaniu zdjęć do kompa część światła gdzieś ucieka? i jak temu zapobiec ewentualnie je odzyskać?
filmy są ciemne...zbyt ciemne.
Dziękuję bardzo za odpowiedzi...
Pozdrawiam serdecznie


sobota, 21 stycznia 2006, 20:16
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 3 listopada 2002, 19:14
Posty: 588
Lokalizacja: mazowieckie
Post 
Co ma do zgrywania Radeon /poza podglądem/. Chyba z niej zgrywasz przez FIWI a nie po analogu :?:


niedziela, 22 stycznia 2006, 19:39
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 22 września 2004, 10:57
Posty: 513
Lokalizacja: Katowice
Post Re: karta graficzna.
Marek Lesiński napisał(a):
No i podczas zgrywania komputer mi melduje,że moja karta graficzna (Radeon 8500) nie nadaje się do tych prac. Rozumiem...bieg czasu.

Też mam taką i nie ma z nią problemów. Zresztą tak jak pisze Kolega Mietek w tym wypadku karta graficzna nie ma takiego znaczenia bo bezpośrdnio nie służy do obróbki materiału. Tak więc raczej bądź spokojny o nią.

Pozdrawiam : Marian

_________________
Komputer służy do tego aby ułatwić ci pracę, której bez niego w ogóle byś nie miał.


poniedziałek, 23 stycznia 2006, 09:29
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Moment Panowie ciągle czytam że karta graficzna nie ma nic wspólnego z obróbką materiału. No to jak w tym wypadku pogodzić to że cokowliek co jest związane z obrazem jest renderowane przez grafe?? Czyli grafa musi przeliczać efekty 3D i inne a nie procek. Na tym samym się opierąją chyba programy do modelowania 3d tam GRAFA ma ogromne znaczenie! WIęc czemu każdy tweierdzi że do renderingu nie ma znaczenia czy jest słaba czy mocna grafika! Zgodzę się z tym że kompresja do MPEG'a czy do inncyh formatów wymaga mocnego procesora ale chyba za utrzymanie płynności w odtwarzaniu przy skomplikowanych efektach pip czy filtrach odpowiada GRAFA! więc jak to jest ??

[ Dodano: Wto Mar 21, 2006 2:52 pm ]
A co do programu Pinnacle'a lub jak kto woli AVIDA to sam kiedys na nim pracowałem i ma olbrzymie wymagania sprzętowe tak więc potrzebna będzie tu przede wszytkim dobra grafa i dodatkowo szybki dysk przy obróbce większych projektów :)


wtorek, 21 marca 2006, 14:49
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 9 lutego 2006, 21:05
Posty: 44
Post 
W 10 najlepiej jest aby karta była zgodna z DIRECTx 9. Po zainstalowaniu patcha 9,5 juz nie zgłasza pretensji natomiast na słabej grafice nie widac tak naprawde przejść i b. trudno jest sensownie pracować. Oczywiście pomijam takie zeczy jak wspomaganie sprzętowe czy podgląd w pełnej rozdzielczości. "Komfort pracy" (?) uzyskuje sie dopiero w przypadku kart za ok 800 zł. osobiscie po zainstalowaniu radeona 800xl widzę przejscia i to nie wszystkie
pozdrawiam


wtorek, 21 marca 2006, 15:11
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 9 lipca 2004, 16:18
Posty: 992
Post 
cenzi napisał(a):
No to jak w tym wypadku pogodzić to że cokowliek co jest związane z obrazem jest renderowane przez grafe??
nie jest renderowane, grafa służy tylko do podglądu. Jak przeliczasz efekt to robi to procek
Cytuj:
Na tym samym się opierąją chyba programy do modelowania 3d tam GRAFA ma ogromne znaczenie!
Dobra grafa jest w 3d potrzebna, żeby mieć odświerzanie sceny na normalnym poziomie, a nie do renderowania
Cytuj:
WIęc czemu każdy tweierdzi że do renderingu nie ma znaczenia czy jest słaba czy mocna grafika!
Bo nie ma, są oczywiście wyjątki jak AE 7, który nawet do pliku może renderować z użyciem karty grafiki


wtorek, 21 marca 2006, 18:18
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Hmmm na tym miejscu jednak pozostanę bo do końca nie jestem przekonany! Ale jednak są programy które z grafy kożystają! Acha a czy takie samo zdanie macie gdy ktos nie używa specjalistycznej karty wideo??


środa, 22 marca 2006, 10:21
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 9 lipca 2004, 16:18
Posty: 992
Post 
cenzi napisał(a):
Hmmm na tym miejscu jednak pozostanę bo do końca nie jestem przekonany!
można po polsku
Cytuj:
Ale jednak są programy które z grafy kożystają!
do podglądu, ile razy mam to jeszcze pisać :twisted:


środa, 22 marca 2006, 11:40
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Ad1 Nie będę drążył tematu!
Ad2. Do podglądu... Taaa wiem... :P


środa, 22 marca 2006, 14:16
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 9 lipca 2004, 16:18
Posty: 992
Post 
cenzi napisał(a):
Ad2. Do podglądu... Taaa wiem... :P
Nic nie wiesz. Po cholere sie pytasz, jak i tak nie zamierzasz przyjąć odpowiedzi. Szkoda czasu na kogoś tak żałosnego jak ty. EOT

PS. korzystać


środa, 22 marca 2006, 14:40
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
A Ty to co jakies nie halo napisałem ze kumam a Ty dalej swoje no kurcze ja nie wiem co z Tobą!! Nic nie wiem - jasnowidz czy może chodząca encyklopedia!

Ad. PS.: Co do błędu zdarza się! :lol:


środa, 22 marca 2006, 15:33
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 9 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL