Teraz jest czwartek, 14 listopada 2019, 10:38




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14 ] 
 IEEE 1394 + rozne systemy operacyjne 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: sobota, 25 marca 2006, 18:29
Posty: 4
Post IEEE 1394 + rozne systemy operacyjne
Witam,
Aby uprzedzic, przeczytalem juz w tym dzialem tematy dotyczace problemow z kontrolerem IEEE 1394.

A wiec tak, mam maly problem, ktory jak dla mnie robi sie coraz wiekszy.
Mam kamerke Sony DCR-TRV 255E kupilem kontroler IEEE 1394 PCI (VIA). Podpialem do kompa no i tu sie pojawia problem. W win 98 po wielu probach i wielogodzinnej walce ze sterownikami wreszcze widzi (i nie ma wykrzyknika), no ale jak wlaczam Ulead ... 8 to mowi ze nie ma odpowiedniego sterownika, poza tym ze kamery tez nie wykrywa.

Win 2000. Nawet po wielu probach i wielogodzinnej walce nadal jest (ale JEST wykrzyknik), kamery takze nie widzi.

Win XP. to samo co win 2000.

Wyciagnalem karte dzwiekowa i podlaczalem do wszystkich mozliwych slotow. W win 98 na niektorych lapie, no ale ani kamery nie widzi, ani nie chce nic zgrac. W innych systemach nawet zmiana PCI nic nie daje.
Z tego wszystkiego nawet pojawil sie dziwny problem, przy wylaczaniu kompa, gdy kontroler jest w byle ktorym slocie, komp nie chce sie wylaczyc do konca, wyjdzie z systemu i sie zawiesza.

Przeinstalowywalem juz win 2000 i win XP. Jakby co, to win 98 mam na 1 partycji a win 2000 i XP operowalem na zmiane na innej (tzn jak jeden nic nie dal to wgrywalem drugiego, ale powrocilem do 2000).

Napiszcie prosze jezeli cos Wam do glowy przychodzi co moge zrobic. Mam jeszcze firewire na sledziu podpinany do USB (kupilem przed kontrolerem, ale tez nie zdal egzaminu- nie moglem znalezc sterownikow).
Pozdrawiam.


sobota, 25 marca 2006, 20:15
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 5 stycznia 2006, 20:10
Posty: 28
Lokalizacja: WROCLAW
Post 
hehehe pan w sklepie mowil mi ze kontrolery VIA sa STRASZNE!!!!!
ale i tak kupilem bo nie mial nic innego ;) i mi hula ...

to tak na marginesie :P

_________________
SONY DCR-HC 96


sobota, 25 marca 2006, 21:35
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 21 marca 2006, 18:50
Posty: 2
Post 
Moge się wypowiedzieć o XP,bo tylko na nim próbowałem.Na "gołym" XP i XP z SP1 wykrywał mi firewire,ale go nie instalował i była akcja z wykrzyknikiem.Po zainstalowaniu XP z SP2 wszystko ładnie znalazł i zainstalował - urzadzenie dziala poprawnie.Gdy juz myslałem,że wszystko jest Ok i zabrałem się do podłączania kamery,nie udało się przechwycić obrazu :/ i tak tkwię w tym do dziś :)


niedziela, 26 marca 2006, 10:40
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 5 stycznia 2006, 20:10
Posty: 28
Lokalizacja: WROCLAW
Post 
no ja jeszcze dodam od siebie ze np. ADOBE 6 ani PRO mi nie wykrywa kamery w win. xp proff... ale za to ulead czyta ladnie z mojej kamerki :)

_________________
SONY DCR-HC 96


niedziela, 26 marca 2006, 16:01
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: sobota, 25 marca 2006, 18:29
Posty: 4
Post 
No to jak na razie nic sie nie dowiedzialem, niestety. Jak na razie to 50zl poszlo i nic z tego nie mam. A juz kurde myslalem ze jak kupie kontroler to ladnie sobie zgram na kompa, a tu ZONK.
Mam nadzieje ze ktos moze bedzie wiedzial co zrobic i napisze.
Ja bede jeszcze walczyl, jak sie uda to napisze:) czyli za rok:)


niedziela, 26 marca 2006, 19:33
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 16 lutego 2005, 09:35
Posty: 396
Lokalizacja: Jaworzno
Post 
Tak na mój gust przydało by się trochę danych ne temat samych składników komputera .


niedziela, 26 marca 2006, 20:11
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: sobota, 25 marca 2006, 18:29
Posty: 4
Post 
A o jakie dane Ci chodzi?
Proc P3 1000
Plyta Asus
Ram 256
Karta graf Geforce 4 MX
Karta dzwiekowa Sound blaster live 1024

Systemy operacyjne win 98 i 2000.
Jezeli chodzi o jakies konkretniejsze czy konkretne modele to napisz o jakie.


niedziela, 26 marca 2006, 21:57
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: piątek, 27 maja 2005, 23:50
Posty: 147
Lokalizacja: Przemyśl
Post 
Witam.
Za nim zawalczysz na poważnie spróbuj innego kontrolera ale na układzie Nec`a albo Texas Instruments.
pozdrawiam


niedziela, 26 marca 2006, 23:51
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: sobota, 25 marca 2006, 18:29
Posty: 4
Post 
Tak, tylko proby tych kontrolerow lacza sie z ich kupieniem a ja jak na razie chce probowac tak bez wydawania. Chyba ze jakis sklep komp zgodzi sie sprzedac z mozliwoscia oddania gdyby kontroler nie chodzil.


poniedziałek, 27 marca 2006, 15:15
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: poniedziałek, 25 kwietnia 2005, 13:34
Posty: 11
Post 
Czy do przechwycenia materialu z cyfrowki potrzebna jest karta firewire czy wystarczy usb ktory jest w zestawie z kamera (panasonic nvgs75).
Czy przy systemie windows xp do poprawnego przechwytu obrazu potrzebny jest SP1 lub SP2.

Wytlumaczcie, koledze jak krowie na granicy od czego zaczac chcac podpiac kamere do PC-eta


piątek, 31 marca 2006, 13:37
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: piątek, 31 marca 2006, 18:40
Posty: 1
Post 
Miałem podobny problem.komp nie widział kamery sony z serii DCR podłeczonej przez iLinka-bo przez USB nie było problemu z niczy.Jak się okazało,w sklepie dostałem nową,fabrycznie zapakowaną dcrkę z wadą fabryczną-nie wychodził z niej sygnał.Oczywiście reklamacja,wymiana na inną i problem minął.Moja rada:spróbuj podłączyć tą kamerkę u kogoś znajomego który ma firewire które jest sprawne i sprawdź czy jego komp widzi twoją sonkę.Lub podłącz inną kamerę do swojego kompa.Powodzenia.


piątek, 31 marca 2006, 18:49
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 26 marca 2003, 09:51
Posty: 485
Lokalizacja: Kozienice
Post 
Do Balbi

Wystarczy USB2 i SP1. Przy pomocy dołączonego programu Motion DV Studio.

Pozdrawiam

_________________
Stanisław


piątek, 31 marca 2006, 18:57
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 29 stycznia 2004, 15:51
Posty: 33
Lokalizacja: Piotrkow Tryb
Post 
Witam
Wydaje mi sie ze problem lezy po stronie sprzetowej.
Po pierwsze Plyta Asus ale nie napisales jaki Asus ? chipset wazny. jesli Via to sterowniki kontrolera IDE czyli 4in1, jesli Sis to podobnie to samo jesli intel to Inf.exe
Wbrew pozorom to jest bardzo wazne zeby wszystkie sterownik od płyty głownej były zainstalowane poprawnie.
Po drugie Sound Blaster 1024 strasznie zajmuje duzo zasobów sprzetowych (konflikty przerwań i DMA) Tutaj nie ma lekarstwa. jesli zainstalowales karte dzwiekowa to nawet jak ja wyjmniesz z kompa niewiele to zmieni.

Proponuje tak :
zainstalowac Win XP z SP2 koniecznie. Do tego najnowsze sterowniki do plyty glownej, nie instalowac sound blastera i dopiero wtedy wlozyc kontroler do kompa, i tu uwaga
Wszelkie plyty glowne ktore sa zintergowanymi lub w wersjach mini micro moga miec klopot z wlasciwym przydzialem przerwan ze wzgledu na fakt okrojonych mozliwosci przy standarcie mini oraz micro.


Jesli w plyta glowna ma 5 slotow PCI to wcale nie oznacza ze mozemy wszystkie 5 slotow wykorzystac.
Najczesciej jest tak ze slot 1 pokrywa sie z slotem 4 a slot 2 z slotem 5, czyli jak widzimy mamy do dyspozycji sloty 3. Jest jeszcze szansa z ustawianiem przerwan w biosie. Ale dokladne informacje znajdziemy w ksiazeczce dolaczonej do kazdej plyty glownej.

A wiec wniosek jest prosty:
nie da sie tanim sprzetem komputerowym pracowac.
W chwili gdy kupujemy nowe nalezy rozwazyc wszystkie ZA i PRZECIW płyty głownej.
no ale odbiegam od tematu.

W sumie trzeba experymentowac z ustawiniami.

_________________
Nikon D300 JVC GR-PD1 E Canon XM1


piątek, 31 marca 2006, 19:30
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: niedziela, 5 marca 2006, 17:04
Posty: 3
Post 
koofel, jak walczysz z Win98 to pamiętaj, że firewire był obsługiwany w wersji W98SE, i masz ograniczenie wielkosci pliku na FAT32 (montaż może być dość utrudniony).
Jak możesz-to lepiej system z obsługą NTFS
Co do kontrolera: poszukaj w sieci (glupia rada ;) ) informacji związanych z Twoją płytą główna i VIA firewire (nie podałeś, jaka to płyta) - być może ktoś już rozwiązał podobny problem. Romanov dobrze radzi,
- instalacja gołego systemu, bez dodatkowych kart
- instalacja sterowników płyty
- dołożenie kontrolera (np. najbliżej procesora - PCI1)
- sterowniki kontrolera
Jak się uda, to reszta (SB w następny slot-bez odstępu)
Napisz, jak sobie poradzisz-może inni skorzystają


sobota, 1 kwietnia 2006, 17:05
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL