Teraz jest poniedziałek, 30 listopada 2020, 06:52




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 
 Modernizacja pod video 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: czwartek, 24 listopada 2005, 23:57
Posty: 14
Lokalizacja: Kraków
Post Modernizacja pod video
...mój 3 letni komputer NTT- Pł. gł. ECS P4VXASD2, Int.Celeron 1,7,...Dysk tw. Samsung 40GB, pamięć RAM 256 DIMM, Napęd FDD 1,44MB, K.graf. Nvidia GeForce 2MX/MX400, napęd DVD x16, nagrywarka DVD "LG"(nowa)... Komputer chodzi bez zarzutu. Mam zamiar modernizować tak aby można w miarę dobrze nagrywać i obrabiać filmy video z moich wielu taśm z kamerki analogowej a od roku również k. cyfrowej. WYŁĄCZNIE DLA POTRZEB NIEPROFESIONALNYCH (domowych). Planuję obróbkę filmików na PINNACLE za pomoca karty PS 500 lub 700 syst. Pinnacle Studio 10 lu(10+)?
W tym celu mam zamiar ( podpowiedzcie czy dobrze)... zwiększyć pamięć o kolejne 256,dokupić dysk ok. 160 GB i największy mój problem to PROCESOR. Myślę zamienić na Pentium 4... tylko jaki podoła na mojej płycie( nie mogę jej zmienić bo system XP w wersii OEM)... wiem,że nie mogę kupować PRESCOTA bo nie podejdzie podobno na Socket 478. Co poradzicie.?!
Uprzejmie proszę o podpowież, czy wogóle warto?... powiem szczerze, że nie bardzo mnie stać na nowy komputer i zdaję sobie sprawę, że za mój to ja niwiele "nawojuję" a przy dobrym układzie ok.1500 zł może wystarczy?
Ps. gry mnie nie interesują to może k. grafiki wystarczy?
DZIĘKUJĘ ZA PORADY


środa, 19 kwietnia 2006, 01:49
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 13 października 2005, 22:42
Posty: 52
Post 
dużo tego na forum, jeżeli taniej ma być ale stabilnie to :


Płyta główna 250zł (Asusa P4P800-x)
Procesor 350zł (CELERON 2.9) lepsza opcja (pełny intel)
Dysk twardy 350zł (Samsung 200gb SATA!!) lepsza opcja ( 2 dyski SAta)
Pamięć RAM 200zł (2x256mb Geil) lepsza opcja 2x256mb i 2x256mb - 1gb
Karta video - na ch..??
Acha i zasilacz jak by Cie było jeszcze stać to Chieftec-a albo innej znanej firmy , bo może on wiele szkody narobić jak będzie jakiś tandetny (typu OEM)o dużym przebiegu....

Konfiguracji jest mnóstwo , ja podałem starszą sprawdzoną....
Przy niej ( nawet tej mniejszej ) spokojnie popracujesz nad swoim filmem...

karta grafiki i inne duperele wystarczą....

pozdro - poczytaj forum , tu ludzie naprawde ciekawe konfiguracje dawali...

_________________
MediaStudio Pro


środa, 19 kwietnia 2006, 10:24
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: czwartek, 24 listopada 2005, 23:57
Posty: 14
Lokalizacja: Kraków
Post MOdernizacja pod video......
miall napisał(a):
dużo tego na forum, jeżeli taniej ma być ale stabilnie to :


Płyta główna 250zł (Asusa P4P800-x)
Procesor 350zł (CELERON 2.9) lepsza opcja (pełny intel)
Dysk twardy 350zł (Samsung 200gb SATA!!) lepsza opcja ( 2 dyski SAta)
Pamięć RAM 200zł (2x256mb Geil) lepsza opcja 2x256mb i 2x256mb - 1gb
Karta video - na ch..??
Acha i zasilacz jak by Cie było jeszcze stać to Chieftec-a albo innej znanej firmy , bo może on wiele szkody narobić jak będzie jakiś tandetny (typu OEM)o dużym przebiegu....

Konfiguracji jest mnóstwo , ja podałem starszą sprawdzoną....
Przy niej ( nawet tej mniejszej ) spokojnie popracujesz nad swoim filmem...

karta grafiki i inne duperele wystarczą....

pozdro - poczytaj forum , tu ludzie naprawde ciekawe konfiguracje dawali...



DZIĘKUJĘ ZA SZYBKĄ REAKCJĘ!!!!
Problem jednak w płycie, której nie mogę się pozbyć( telefonowałem do przedst. WIN. PL i odpowiedzieli mi,że jeśli komputer jest po gwarancji z XP wersji OEM to mogę powymieniać wszystko........ oprócz PŁYTY GŁÓWNEJ!!!)
I tu jest PIES POGRZEBANY.
Jeśli CELERON 2,9 wystarczy to bardzo się cieszę.
Ale piszesz.... PO CO KARTA VIDEO?...no, myślę, że będzie stabilniejsza do zgrywania materiału z kamery analogowej i cyfrowej ( takie am nagrania) .Wiesz co?.. tak naprawdę to z komputera jestem UCZNIAKIEM choć wchodzę właśnie w 7-my krzyżyk...i podchodzę do tematu troszkę jak DO JERZA :oops: Dużo czytam na forach i naprawdę sumiennie chcę podejść do tematu choć z :roll: mojej szybko co najważniejsze wylatuje.A NIECH TO>>>>>?!
Ale się nie załamuje. Wszystkie podpowiedzi skrzętnie wyłapię i napewno podeję właściwa decyzję po konsultacjach z Wami.
Dziękuję i proszę o jeszcze.HEJ!!!


środa, 19 kwietnia 2006, 11:56
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Nie tylko nie Celeron!!! Lepiej jakiegoś Peniuma. Płyta ASUSA - wolałbym coś innego! Kumpel z serwisu komp. zwrócił uwage na Asusy pełno ich ostatnio wraca, mój firmowy ASUS poszedł się <cenzura>, drugi robi co jakiś czas ni z tego ni z owego restart. ASUSOM mówimy NIE!!


czwartek, 20 kwietnia 2006, 11:52
Nowy
Nowy

Dołączył: czwartek, 24 listopada 2005, 23:57
Posty: 14
Lokalizacja: Kraków
Post Oj.jej!!!!......kochani ...CZYTAJCIE CO JA PISZĘ!!??!...
cenzi napisał(a):
Nie tylko nie Celeron!!! Lepiej jakiegoś Peniuma. Płyta ASUSA - wolałbym coś innego! Kumpel z serwisu komp. zwrócił uwage na Asusy pełno ich ostatnio wraca, mój firmowy ASUS poszedł się <cenzura>, drugi robi co jakiś czas ni z tego ni z owego restart. ASUSOM mówimy NIE!!



...........n i e m o g ę zmienić płyty...bo mam XP w wersjii O E M...........!
i w tym właśnie problem jak najlepiej zmodernizować komputer w oparciu (NIESTETY) o w/w płytę.


czwartek, 20 kwietnia 2006, 21:15
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: czwartek, 22 września 2005, 22:20
Posty: 157
Post 
ja do ASUSA :) bzdury jakies opowiadasz Asus jest "luta petarda" jeszcze nigdy mnie nie zawiódł....!!!!!!!!!!!!! posiadam A8N - sli DeLuxe i jest wypas wszystko stabilnie chodzi a do tego mam AMD i jest git.....................pozdro


piątek, 21 kwietnia 2006, 11:44
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: czwartek, 24 listopada 2005, 23:57
Posty: 14
Lokalizacja: Kraków
Post do modernizacji
fotomich napisał(a):
ja do ASUSA :) bzdury jakies opowiadasz Asus jest "luta petarda" jeszcze nigdy mnie nie zawiódł....!!!!!!!!!!!!! posiadam A8N - sli DeLuxe i jest wypas wszystko stabilnie chodzi a do tego mam AMD i jest git.....................pozdro



SZANOWNI KOLEDZY!!!!.....ja bardzo proszę wyłącznie o poradę jaki P R O C E S O R ???
do mojej płyty może wspomóć modernizację po w/w zamierzenia. I TYLKO TO...
Pozdrawiam serdecznie-[pomóżcie] :?


piątek, 21 kwietnia 2006, 19:29
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL