Teraz jest czwartek, 18 lipca 2019, 07:14




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Jaki dysk do montażu?? 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 9 sierpnia 2005, 22:40
Posty: 24
Lokalizacja: Wiedeń, AT
Post Jaki dysk do montażu??
witam
nosze sie z zamiarem dokupienia dodatkowego twardziela glownie do zgrywania z DV i VHS, obecnie posiadam dwa Caviary (Western Digital 20 i 120 GB) i wlasnie dysk z tej rodziny bym preferowal (posiadalem Maxtora 80 GB i zepsul sie dokladanie rok i 1 dzien po zakupie, zero wyjmowania, zamontowalem po kupnie i tak sobie siedzial i nagle padl wiec do Matorow mam uraz) mozecie polecic jakies konkretne modele??

pozdrawiam


wtorek, 2 maja 2006, 21:04
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
http://www.wamm.pl/produkt1.php?sid=d27 ... cms_id=246


środa, 3 maja 2006, 00:38
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: sobota, 16 lipca 2005, 13:30
Posty: 110
Lokalizacja: Warszawa
Post 
A czym niby różni się ten dysk od dwóch dysków połączonych w raid oprócz tego że ma 2 lata gwarancji , kiedy dyski pod raid mają spokojnie 3lata. Bo jakos na tej stronce zupełnie nie chcieli się pochwalić liczbami co do parametrów


środa, 3 maja 2006, 22:15
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
tym, że jest mobilny i ma fire wire 800, przez co możesz używać go i w macu i w pececie

[ Dodano: Czw Maj 04, 2006 1:57 am ]
właśnie i jeszcze ważne ;) możesz też używać w laptoku i stacjonarnym kompie


czwartek, 4 maja 2006, 00:26
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: sobota, 16 lipca 2005, 13:30
Posty: 110
Lokalizacja: Warszawa
Post 
No tak tylko że chciałbym zobaczyć ich parametry i cenę w Polsce, bo 360$ przy dziesiejszym kursie $ było by świetną ceną.


czwartek, 4 maja 2006, 13:25
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 9 sierpnia 2005, 22:40
Posty: 24
Lokalizacja: Wiedeń, AT
Post 
a moze cos bardziej przyziemnego zaproponujecie??
z jakimi dyskami mieliscie problemy, jakie omijac szerokim lukiem, na jakich pracujecie i jestescie zadowoleni?
a jeszcze szybkie pytanko:
czy brac dyski z 8 czy 16 MB cache? czy jest jakas znaczna roznica czy to tylko marketingowe mielenie??

pozdrawiam


sobota, 20 maja 2006, 17:27
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
hej

ja używam takich jak w opisie, będę zmieniał za jakiś czas i kupię 3 x 250 lub 300gb maxtora z kolejkowaniem dwa na sata jeden ata

pozdrawiam


sobota, 20 maja 2006, 19:24
Nowy
Nowy

Dołączył: sobota, 20 maja 2006, 09:10
Posty: 7
Post 
Witam:)!

A mam pytanie odnosnie dyskow - jezeli na system podlacze juz nieco leciwego ale wciaz dobrego Maxtorka 40GB ATA133 7.200 RPM a na material Maxtora 250GB pod SATAII to bedzie to dobre rozwiazanie;> Przynajmniej na kilka miesiecy? Po prostu w ten sposob zaoszczedzilbym w tym momencie troszke pieniedzy. W ogole czy fakt, ze jeden dysk jest ATA a drugi SATA II nie powoduje ogolnego spadku wydajnosci tego drugiego?

Pozdrawiam!


niedziela, 21 maja 2006, 10:45
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: niedziela, 21 maja 2006, 12:37
Posty: 1
Post 
Witam kupiłem dysk WD800BB-22DKAO mam go w kieszeni strasznie komp sie muli a wcześniej miałem 20 segate i było wszystko ok.
I na początku jak się komp załaczna to wyskakuje komunikat Secondary IDE channel no 80 conduktor cable installed Pomóżcie prosze arkadius02@o2.pl


niedziela, 21 maja 2006, 12:44
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: sobota, 20 maja 2006, 09:10
Posty: 7
Post 
Arkadius po prostu musisz sobie kupic nowe kabelki IDE - 80 zylowe - pewnie teraz masz 40 zylowe, stare - one nadaja sie tylko do dyskow ATA 33/66.
Wystarczy wpisac w googlach ten blad;-)
BTW - ktos moze pomoze mi z moim problemem odnosnie tego czy Maxtor 40 sie nadaje (2 posty wyzej;-) ).
Pozdrawiam!


niedziela, 21 maja 2006, 14:06
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Hej!

genie: to dobry pomysł... ten dysk ma jeden talerz i jest bardzo szybki, używam z powodzeniem do dzisiaj takiego i gdyby nie mała pojemność byłby idealny, ale na backup szykuję coś innego,

pozdrawiam


niedziela, 21 maja 2006, 14:51
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 8 sierpnia 2005, 11:35
Posty: 125
Post 
{genie} napisał(a):
Arkadius po prostu musisz sobie kupic nowe kabelki IDE - 80 zylowe - pewnie teraz masz 40 zylowe, stare - one nadaja sie tylko do dyskow ATA 33/66.
Wystarczy wpisac w googlach ten blad;-)
BTW - ktos moze pomoze mi z moim problemem odnosnie tego czy Maxtor 40 sie nadaje (2 posty wyzej;-) ).
Pozdrawiam!
Moze byc
Odnosnie Maxtorow...
mam w firmie kilka i bardzo rozne z tym doswiadczenia....
Serwerowe maxory sypaly sie jeden za drugim - padaly pary strapingowane jak i ich mirrory i wszystko to w pierwszych tygodniach ich pracy. czyzby przyplynol kontener bubli????!!!! Wymienilismy chyba z 7 sztuk po czym zalozylismy Seagate i wszystko chodzi spokojnie. Dyski serwerowe sa mocno obciazone - pracuja w sieci gigabitowej i przewalane po nich sa duze pliki. Jako dysk backupowy uzywamy RAIDa ... Maxora - takie zewnetrzne rozwiazanie na RAIDzie hardwareowym 600 Giga podpiete po FW800 i te dyski z kolei chodza super.


piątek, 2 czerwca 2006, 22:52
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
zdarzają się pewnie słabe serie tak jak np. seagate barakuda serii 9, które są teraz dziarsko i po cichu wycofywane ze sklepów... padł mi kiedyś caviar 1200mb, do dzisiaj działa quantum 420mb który pamięta jeszcze 486DX4/100MHz :)... więc różnie to bywa

teraz natomiast musiałem rozbudować macierz bo nie mieści mi się materiał na dyskach i kupiłem dwa dyski samsung, o których zawsze miałem słąbą opinię (strasznie padały mi ich cdromy oraz dyski znajomych... ale to było dawno, teraz się zobaczy) mają tę zaletę, że są niby SATA2, ale mają zworkę i da się je odpalić w sata1... z kolejkowaniem w RAID0 spodziewam się niezłego skoku...

pozdro


sobota, 3 czerwca 2006, 13:43
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 23 marca 2003, 20:25
Posty: 1600
Lokalizacja: Tarnów
Post 
Używam maxtorów 2 x 300 GB, modele: MaxLine Plus III SATA II 16MB cache.
Sa spięte w RAID 0 na płycie GA-I955X Royal. Na system - leciwy WD 74GB SATA 10.000 rpm. Dodatkowo w kieszeniach aluminiowych firmy Chieftec (polecam !) 2 x 250 GB WD, modele SE-16 z SATA II i 16 MB cache. Nie miałem z dyskami najmniejszych problemów, a są naprawdę wykorzystywane na maxa.
------------------------------------------------
Pentium D 950, 4 x 1 GB DDR2 Patriot 667, GA-i955X Royal, ATI Fire GL V7100


sobota, 3 czerwca 2006, 16:20
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 8 sierpnia 2005, 11:35
Posty: 125
Post 
Bogusław Spala napisał(a):
Używam maxtorów 2 x 300 GB, modele: MaxLine Plus III SATA II 16MB cache.
wlasnie te padaly jak kawki.

_________________
FCP


niedziela, 4 czerwca 2006, 00:42
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 7 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL