Teraz jest piątek, 18 października 2019, 21:46




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 
 ASUS P4P800-E Deluxe: RAID0 + FireWire = utracone klatki 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec

Dołączył: wtorek, 19 lipca 2005, 23:23
Posty: 16
Lokalizacja: Kraków
Post ASUS P4P800-E Deluxe: RAID0 + FireWire = utracone klatki
Hej !

Jest sobie taka konfiguracja:

P4 2,8 GHz HT
ASUS P4P800-E Deluxe
HDD PATA 1x80GB podpięte pod główny kontroler ICH
RAID0 SATA 2x80GB podpięte pod wbudowany w płytę Promise FastTrack 378
1xFireWire wbudowany w płytę
1xFireWire na karcie SB Audigy

Do wbudowanego w płytę portu FireWire podłączyłem Canon MVX20i i korzystając z Pinnacle 9.3 zaobserwowałem coś takiego:

1) Przy zrzucaniu filmu w trybie MPEG( nie ważne na który na dysk ) - ilość utraconych klatek = 0.

2) Przy zrzucaniu filmu w trybie DV na dysk PATA - ilość utraconych klatek = 0.

3) Przy zrzucaniu filmu w trybie DV na macierz RAID0 SATA - ilośc utraconych klatek = ok. 100/1 min. :?

4) Po zmianie kontrolera FireWire na tego na karcie SB Audigy przy zrzucaniu filmu w trybie DV na macierz RAID0 SATA - ilość utraconych klatek = 0 8O

Czy ktoś ma pomysł dlaczego tak się dzieje ?

Czy to ASUS dał ciała przy projektowaniu połączeń między wbudowanym kontrolerem RAID SATA a FireWire - o ile się orientuję to dane lecą po szynie PCI, to dlaczego z karty SB Audigy ( również PCI) wszystko jest OK ?
Kiepskiej jakości kontroler FireWire ( wyprodukowany przez VIA ) ?

W każdym razie odradzam taką konfigurację !

Nie wiem jak się sprawa ma z RAIDem zbudowanym w oparciu o kontroler Intela ICH - Ja użyłem Promise, bo Intel działa tylko z Win XP, polega na głównym procesorze i jest trudniejszy w zainstalowaniu.

Gummis

[ Dodano: Czw Lip 20, 2006 9:32 pm ]
Jednak po zrzucaniu 30 minut filmu okazało się, że zrzut na RAIDa przez FireWire z SB Audigy również powoduje utratę kilku klatek.

W końcu zrzuciłem na dysk PATA - zero utraconych klatek.


niedziela, 16 lipca 2006, 00:08
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: piątek, 30 maja 2003, 16:05
Posty: 47
Lokalizacja: Łódź
Post Raid 0
Najlepiej zrobic na s-ata wbudowanym chipset, plyta ma mostek poludniowy ICH5R wiec nie powinno byc problemu. PCI jest wtedy wolne dla innych urzadzen i nie powoduje to konfliktow...

..Jest latwiejszy w zainstalowaniu i nie polega na glownym procesorze to nie jest raid 5 :). Konfiguracje macierzy przeprowadza sie w jego wlasnym biosie pozniej sterowniki (f6) z dyskietki przy instalacji windowsa. Dziala na w98 w2k i wxp wiec... :)

_________________
P4E 3.0 FREEZER 4 ABIT IC7-G 1.1 HIS EXCALIBUR RADEON 9800 PRO ICE-Q 2 x 512 MB A-DATA VITESTA DDR 600 2 x SAMSUNG SP 80 GB SATA RAID SAMSUNG SP 200 GB AUDIGY 2 ZS PLATINUM PINNACLE STUDIO DELUXE 10 PLUS BENQ DWLS 1655 NEC ADLF 7173A LCD ASUS PW201.


niedziela, 3 września 2006, 19:12
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4862
Lokalizacja: Tczew
Post Re: ASUS P4P800-E Deluxe: RAID0 + FireWire = utracone klatki
gummis napisał(a):
każdym razie odradzam taką konfigurację !

[ Dodano: Czw Lip 20, 2006 9:32 pm ]


W końcu zrzuciłem na dysk PATA - zero utraconych klatek.


Dwa dyski w RAID 0 na system, i osobny dysk pojedyńczy na przechwyt, wydają się być najlepszym rozwiazaniem.
PS Trochę historii LINK .
pozdrawiam

_________________
最诚挚的问候


poniedziałek, 4 września 2006, 15:27
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 8 sierpnia 2005, 01:21
Posty: 796
Lokalizacja: Warszawa
Post Re: ASUS P4P800-E Deluxe: RAID0 + FireWire = utracone klatki
kotin napisał(a):
gummis napisał(a):
każdym razie odradzam taką konfigurację !

[ Dodano: Czw Lip 20, 2006 9:32 pm ]


W końcu zrzuciłem na dysk PATA - zero utraconych klatek.


Dwa dyski w RAID 0 na system, i osobny dysk pojedyńczy na przechwyt, wydają się być najlepszym rozwiazaniem.
PS Trochę historii LINK .
pozdrawiam


Popieram przedmówcę - jest to najlepsza konfiguracja: RAID-0/Stripping na system doddzielny HDD na "magazyn"
Zestaw na bazie P4P800 - to naprawdę przyzwoita maszyna

_________________
| Sony HVR Z1 | Intel Xeon X3380 na Asus Extreme RAMPAGE (i48X), RAM 4GB Corsair 1333Mhz, FSB 1333Mhz | Windows 7 Ultimate 64bit | Vegas Pro 9 64bit |


poniedziałek, 4 września 2006, 15:37
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 6 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL