Teraz jest wtorek, 24 listopada 2020, 05:38




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 
 nie moge zrzucić 'płynnego' filmu z kamery miniDV na PC 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 18 lipca 2006, 20:32
Posty: 5
Post nie moge zrzucić 'płynnego' filmu z kamery miniDV na PC
Dobry wieczór,
na początek dodam, że z kamerą miniDV mam do czynienia od bardzo niedawna, ale miałem wczesniej kontakt z programami do obróbki wideo. Jako zapalony wideoamator (z naciskiem na amator) nagrywałem różne krótkie filmiki aparatem fotograficznym Canon a510, potem godzinami ślęczałem (acz z przyjemnością!) przy montowaniu tego co zarejestrowałem aparatem, mieszałem z wyciętymi scenami z filmów, podkład dźwiękowy itd. itp.

W przypadku aparatu nie miałem problemów ze zrzuceniem filmu na PC, co jest przecież dość oczywiste. Od niedawna w moje łapy wpadła kamera cyfrowa nagrywająca w systemie miniDV, ze słowem "taśma" nie miałem najlepszych skojarzeń... no ale jak mi mówiono cyfrowo to cyfrowo, problemu nie będzie... no ale problem jest.. przejrzałem to forum w poszukiwaniu odpowiedzi na mój problem. Znalazłem kilka rad, lecz żadna nie pomogła do tej pory. A innych nie chce jeszcze stosować, bo może, nie tu leży problem i będę robił coś zupełnie nie potrzebnego (lecz jeśli okaże się inaczej, to czym prędzej.. lecz nie dziś.. jest już późno, a ja siedze od 15stej przy kompie.. oczy jak zapałki.. i już chyba myślenie jest w trybie "off")
Zaopatrzony we wspomnianą kamerę, zakupiony kontroler Fire Wire zgodny z OHCI, kabel no i PC, przystąpiłem do zgrywania próbnych scen które nakręciłem kamerą. No i problem w tym że zgrane sceny... są do kitu! Wszystko jakby w przyśpieszonym tempie, na dodatek obraz i dźwięk rwie. Zgranie 2 minut filmu z taśmy tworzy plik wideo o długości zaledwie 30-40 sek.
Myślałem że to wina programu do zgrywania używałem różnych:
oprogramowanie z kartą fire wire
Ulead VideoStudio 7 SE Basic
oprogramowanie z kamerą:
SweetMovieLife
MotionDV STUDIO LE for DV
oraz
ScenalyzerLive 4
z internetu ściągnąłem wersje trial Pinnacle Studio 9.3.2

jakież było moje zdziwienie gdy podczas zgrywania z taśmy liczba zgubionych klatek na "Pinnaclowym" liczniku wyniosła ok. 1000 na minutę zgranego materiału z taśmy, przy czym długość utworzonego pliku wideo wynosiła kilkanaście sekund.

Przekopałem się posty na tym i na innych forach i..

tak, mam dysk z 7200 obr/min
tak, mam włączony tryb DMA
tak, mam service packi
tak, zrobiłem defragmentacje dysku (kilkakrotnie)
tak, kabel jest sprawny (bo w końcu zgrywa, to chyba działa)
tak, odłączyłem z tasmy na której jest dysk napęd optyczny (bawiłem się też w różne kombinacje IDE..ale część z nich wiąże się z reinstlacją systemu i narazie wolę się z tym wstrzymać)

nie, nie przemieniałem jeszcze kart w slotach PCI (jeśli, nie pojawią się inne propozycje, to to zrobię)

PC:
płyta MSI KT3 Ultra
procesor AMD Athon XP 1700+ trochę podkręcony
karta GeForce 2Ti
kontroler Fire Wire zgodna z OHCI za ok. 60 zł razem z kablem
dysk Seagate 320 GB 7200 obr/min Ata master na secondary IDE podzielony na dwie partycje jedna na mój system, druga miała być na zgrywane wideo
w slocie primary IDE jest 8 Gb dysk, też z dwiema partycjami, windowsem i różnymi śmieciami, lecz ten dysk jest przeze mnie nie używany (nalezy do brata, choć jest podłączony)
do tego w slotach PCI dwie sieciówki

Pinnacle pokazuje w teście prędkości dysku 320 Gb wartości odczytu i zapisu w przedziale od 25 do 30 kb/s nie wiem, czy to dużo czy mało, ale wg programu powinno wystarczyć.

Probówałem też podłączyć swój dysk 320 GB pod Primary IDE, po odłączeniu wszystkiego (napędów optycznych i dysku brata) lecz nie mogłem uruchomić swojego windowsa.. pewnie potrzebna jest reinstalacja systemu.. a z pewnych względów "osobistych" dobrze jest przy takiej kombinacji dysków jaka jest, dlatego nie chcę jeszcze tego zmieniać, ale jeśli będę musiał, to zmienię.

Proszę o jakieś rady.

Czuję się już zmęczony i dość mocno zniechęcony pierwszym kontaktem z miniDV, ale mam nadzieję, że to jest do przejścia i jako zapalony 'filmowiec' spędzę jeszcze wieeele godzin przy montowaniu i obróbce filmów w zdecydowanej lepszej jakości niż to co oferował mi aparacik.

Trochę długi post mi wyszedł. Dziękuję za wytrwanie do końca.


środa, 19 lipca 2006, 01:46
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 10 lutego 2006, 19:36
Posty: 660
Lokalizacja: WR
Post 
gdzies to bylo tutaj pisane juz, przed zgrywaniem odlacz internet, wylacz antywirusa i jak da rade inne programy z paska obok zegarka i zobacz czy wtedy bedzie dobrze...


środa, 19 lipca 2006, 10:42
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 3 marca 2005, 20:30
Posty: 382
Post 
W Twoim poście zabrakło informacji do jakiego formatu przechwytujesz.
Jeżeli bezpośrednio do MPEG to patrząc na konfigurację Twojego kompa może być problem.
Spróbuj zrzucać do AVI.DV.


środa, 19 lipca 2006, 14:57
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 18 lipca 2006, 20:32
Posty: 5
Post 
Zgrywam do DV. W sumie, to do jakiego pliku bym nie zgrał wszędzie jest tak samo. Masa zgubionych klatek.

Dodam, że dziś pozmieniałem konfiguracje dysków, czyli to czego chciałem uniknąć..
na primary ide mam jako master dysk Seagate 40 Gb 7200obr/min, jako slave Seagate 320 Gb 7200obr/min
na secondary ide dwa napędy dvd.

Po zmianie tej konfiguracji dysków i taśm od dysków na nowe, działają one w UDMA tryb 5 a nie jak poprzednio tryb 2. Pinnacle w teście prędkości danych odczytu i zapisu pokazuje teraz wartosci rzędu około 60-75 MB/s a nie jak poprzednio 25-35 MB/s.

Oczywiście postawilem nowy system, service packi. Mam teraz czystego windowsa z zainstalowanymi tylko sterownikami od dźwięku i płyty głównej i pinnacle studio, więc nie mam czego wyłączać jeśli chodzi o inne programy.

Nie wydaje mi się że brakuje mi RAM.. mam ich 768 MB chyba wystarczająca ilość... sądziłem że chodzi o dyski i transfer między nimi... jednak też nie... już nie mam pojęcia w czym rzecz :cry:

Już naprawde brak mi pomysłu

[ Dodano: Sro Lip 19, 2006 6:48 pm ]
Wspomne też, bo widzę że nigdzie nie napisałem że kamera to Panasonic NV-GS37.. choć nie wiem czy to ma coś do rzeczy

:? :cry: :(


środa, 19 lipca 2006, 18:44
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 5166
Lokalizacja: Tczew
Post 
Przepraszam za odgrzanie tematu, ale spotkałem akurat takie wytłumaczenie:
"temat poruszany. poszukaj na microsofcie dodatków do obsługi kamer panasonica. Niktóre modele miały niekompatybilne wyjście DV. tzn to było DV w wydaniu panasia Smile są poprtawki do tego Smile"
Ponieważ kolega chce kupić kamerę tej firmy, ciekawi mnie czy przytoczona opinia jest prawdziwa i w stosunku do jakich konkretnie kamer?
pozdrawiam

_________________
最诚挚的问候


środa, 2 sierpnia 2006, 17:24
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: czwartek, 21 lipca 2005, 16:26
Posty: 110
Lokalizacja: Śląsk
Post 
Problem niezgodności sterowników do kamery można rozwiązać (choć nie zawsze się to udaje) w nast. sposób :
podczas instalacji windy kontroler IEEE1394 włożony do slotu, a kamera podpięta kablem FireWire do kontrolera (oczywiście kamera cały czas włączona). Wówcza window$ sam dobierze odpowiednie sterowniki. Po takiej instalacji w otwartym oknie "Mój komputer" oprócz zainstalowanych dysków (partycji) powinna się pojawić ikonka kamery "Cyfrowy kamkorder firmy Panasonic". Ale jak wspomniał przedmówca nie zawsze te stery działają i trzeba doinstalować inne.
Poza tym właściwa kolejność instalacji: winda + sterowniki płyty głównej + SP2 + DX9c + inne drivery (dźwięk, grafika, itp).


środa, 2 sierpnia 2006, 19:03
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 5 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL