Teraz jest sobota, 19 października 2019, 19:40




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 
 Problem ze zgraniem materiału HDV z kamery sonyHC-1 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: czwartek, 15 czerwca 2006, 23:07
Posty: 9
Post Problem ze zgraniem materiału HDV z kamery sonyHC-1
witam!Dysponuje kamerą Sony hdr hc-1.Jak juz wiadomo APP 2.0 nie widzi tej kamery przy zgrywaniu materiału w HDV wiec postanowiłem zaopatrzyć sie w Sony Vegas 6.0,które ponoć dosyć dobrze sobie z tym formatem radzi.jednak gdy daje opcje "Capture video" odrazu wyskakuje komunikat "The device 'Microsoft AV/C Tape Subunit Device' could not be opened."Znalazłem intrukcje na pewnej ze stron jak poradzić sobie z tym problemem,oto i ona: 1. Plug in Camera
2. Go to Control Panel>System>Hardware>Device Manager
3. Locate AV/C Tape Device under Sound, video and game controllers
4. Choose Update Driver
5. Choose "No, not this time"
6. Click Next
7. Choose “Install from a list or a specific location (Advanced)”
8. Choose “Don’t search. I will choose the driver to install.”
9. Uncheck “Show compatible hardware
10. Scroll to the first “Sony” device
11. Select “Sony D-VHS Device”
12. Click Next
13. Click YES to warning
14. Click Finish
15. Close

Problem polega na tym,że otwierając Panel Sterowania->System->Menadżer Urządzeń,pod zakładką z Kontrolerami gier,dzwiękiem itd.nie mam nic takiego jak "AV/C Tape Device ".Może ktoś mógłby mi pomóc?Jak moge rozwiązać ten problem,albo polecić program,w którym Sony hdr hc-1 bez problemu poradziłby sobie ze zgraniem materiału HDV?

Z góry dziękuje za pomoc.Pozdrawiam Łukasz


środa, 9 sierpnia 2006, 23:22
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: sobota, 16 lipca 2005, 13:30
Posty: 110
Lokalizacja: Warszawa
Post 
Ogólnie to ciekawa sprawa z tą kamerą >>>>>link<<<<<< Podobno trzeba coś odblokować w kamerze i-link-coś tam, w sumie to od ostatniej próby zgrania materiału z tej kamery nie miałem jej w rękach więc nie mogłem tego sprawdzić ale podobno znajomemu udało się przegrac materiał do premiera 2.0 Na Avida podobno materiał wchodzi bez zająkniecia.


czwartek, 10 sierpnia 2006, 00:24
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 8 sierpnia 2005, 11:35
Posty: 125
Post 
Potwierdzam - pomajstruj w ustawieniach kamery

_________________
FCP


czwartek, 10 sierpnia 2006, 08:25
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: czwartek, 15 czerwca 2006, 23:07
Posty: 9
Post 
hmmm,żeby zgrać HDV jeżeli chodzi o ustawienia kamery to chyba spełniłem wszystkie warunki:
1.I.link conv-off (ustawienia fabryczne to on)
2.Materiał nagrywany w HDV
3.strumień wyjściowy ustawiony na HDVout a nie na HDV->DV
problem tkwi w ustawieniach komputera,chyba,może Sony MPEG encoder by coś tu pomógł?hmmmm.pozdrawiam


czwartek, 10 sierpnia 2006, 11:58
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 8 sierpnia 2005, 11:35
Posty: 125
Post 
A CO MOWI INSTRUKCJA? ZA CO ODPOWIEDZIALNA JEST FUNKCJA W 1? mysle ze to jednak kwestia zablokowania iLink (Firewire) w kamerze

_________________
FCP


czwartek, 10 sierpnia 2006, 12:39
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: czwartek, 15 czerwca 2006, 23:07
Posty: 9
Post 
jak mówi intrukcja do zgrywania HDV potrzebne są nastepujące ustawienia:
1.Copy format:Copy HDV recording as HDV
2.Camcorder recording format:HDV
3.Recording equipment format: HDV format
4.Menu Setting:[VCR HDV/DV] -AUTO,[i.Link CONV] - OFF


czwartek, 10 sierpnia 2006, 14:22
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 14 sierpnia 2006, 15:12
Posty: 16
Lokalizacja: Warszawa
Post 
Witam
Mam identyczy problem z FX-1. Probowalem podmienic driver na SONY D-VHS ale nie pomoglo. Jedynym narzedziem, ktore dziala pod XP to CAPDVHS. (http://www.yamabe.org/soft/CapDVHS0306e.zip). Za jego pomoca mozesz zgrac material HDV ...a pozniej obrabiasz w VEGAS... moze dookola ale dziala.

Jak cos wykombinuje aby VEGAS zaczal "capturowac HDV;)" - dam znac.
pozdrawiam.


poniedziałek, 14 sierpnia 2006, 15:19
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: czwartek, 15 czerwca 2006, 23:07
Posty: 9
Post 
kolbush czy mógłbys mi szczegółowiej napisać jak zgrac materiał HDV w tym CAPDVHS?i jaki u Ciebie "capture devive" wykrywa,bo u mnie jest to "Microsoft DV camera and VCR".Z góry dziękuje i pozdrawiam.


wtorek, 15 sierpnia 2006, 13:56
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 14 sierpnia 2006, 15:12
Posty: 16
Lokalizacja: Warszawa
Post 
Krok, po kroku:

1. Uruchamiasz kamerke, (i.Link conf off) - podlaczasz do komputera zlaczem FW.
Oczywiscie kamerka w trybie Tryb VCR.
2. Uruchamiasz programik CAPDVHS (nie powinien zglosic bledu)
3. W moim przypadku jako Capture Device rozpoznaje :
"Microsoft AV/C Tape Subunit Device (Sony HDR FX1E #1)"
4. Zaznaczasz "filename", wpisujesz nazwe pliku
5. Odpalasz recznie start w kamerze, a nastepnie REC w programie CapDVHS
(program powinien pokazac zliczajace sie klatki).
Nastepnie STOP w programie ( a pozniej w kamerce)
6. Jak skonczysz masz gotowy material HDV na dysku C:\ (katalog glowny)

udanego zgrywania.
pozdrawiam.[/code]


wtorek, 15 sierpnia 2006, 18:53
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: czwartek, 15 czerwca 2006, 23:07
Posty: 9
Post 
dziekuje za wskazówki,udaje mi sie zgrywać materiał,jedna delikatne rwie,by może to wina kodeka?pozdrawiam


środa, 16 sierpnia 2006, 16:44
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL