Teraz jest wtorek, 15 października 2019, 21:16




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Intel Core 2 Duo i NLE 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 10 kwietnia 2005, 01:43
Posty: 381
Lokalizacja: Bydgoszcz
Post Intel Core 2 Duo i NLE
Witam, czy ktoś już testował te procesory w NLE, jeśli tak to proszę podzielić się opinianiami.
Pozdrawiam


sobota, 19 sierpnia 2006, 20:07
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 23 marca 2003, 20:25
Posty: 1600
Lokalizacja: Tarnów
Post 
Testuje od kilku dni procesor E6600 ( zegar 2.4 GHz / 4MB cache ).
Płyta główna - ASUS P5B Deluxe na chipsecie P965.
Pierwsze co "rzuca się w oczy", to to, że procesor jest naprawdę ZIMNY !
Co prawda używam coolerka Scythe Ninja Plus:
http://www.4max.pl/default.asp?g=24&gg=19&produkt=2114
Ale i tak osiagana przez procesor temperatura 38 stopni w stresie to naprawdę niewiele jak na produkt Intela. W programie Edius 3.62 PRO nie da sie zauważyć jakiejś różnicy w "normalnej pracy" w porównaniu do procesora Pentium D 950, którego używałem poprzednio. Natomiast ProCoder dostał przysłowiowego "kopa" i przelicza z Timeline'a ediusa materiał 2h w 45 minut ...
Ten sam program używany poza ediusem (kodowanie .AVI do .MPEG2) jest nawet jeszcze troszke szybszy ! Odczuwalne przyspieszenie jest podczas pracy z programem Boris Red 3GL. Czołówka, która na procesorze Pentium D 950 przeliczała sie ok. 35 minut na E6600 renderuje się minut 15 ...
W tym tygodniu postaram się sprawdzić jak się ten procesor zachowuje przy pracy z Premierkiem 2 PRO, Light Wave'm i After Efektem.


niedziela, 20 sierpnia 2006, 10:05
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 10 kwietnia 2005, 01:43
Posty: 381
Lokalizacja: Bydgoszcz
Post 
Bogusław Spala napisał(a):
W programie Edius 3.62 PRO nie da sie zauważyć jakiejś różnicy w "normalnej pracy" w porównaniu do procesora Pentium D 950, którego używałem poprzednio. Natomiast ProCoder dostał przysłowiowego "kopa" i przelicza z Timeline'a ediusa materiał 2h w 45 minut ...

Tp brzmi bardzo zachęcająco. Dziekuję i pozdrawiam


niedziela, 20 sierpnia 2006, 14:14
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2004, 22:55
Posty: 3288
Post 
Bogusław Spala napisał(a):
Odczuwalne przyspieszenie jest podczas pracy z programem Boris Red 3GL. Czołówka, która na procesorze Pentium D 950 przeliczała sie ok. 35 minut na E6600 renderuje się minut 15 ...


ciekawe która?

_________________
Obrazek


niedziela, 20 sierpnia 2006, 14:30
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 26 października 2004, 13:31
Posty: 223
Lokalizacja: Warszawa
Post 
A jek sie ten procesor spisuje pod Ediusem 4 PRO ?
Podobno nowy edek ma kod zoptymalizowany już pod Core2Duo :D


niedziela, 20 sierpnia 2006, 17:36
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 28 listopada 2004, 11:51
Posty: 1053
Lokalizacja: WADOWICE
Post 
Ma również ten procesor 6600 z płytą Asus P%B Delux, pamięci 2x1GB Patriot Extreme DDRII 2GB, chłodzenie standardowe jakie dostałem wraz z prockeim. Niestety temperatura podczas renderingu w Encore 2.0 waha się w granicach 55 stopni. Więc jest to sporo!!!! Dlaczego? Nie wiem, natomiast zgadzam się z Bogusławem. W Procoderze 30min materiału renderuje w 10min więc jest to dość szybko :) Natomiast nie wiem jak spisuje się ten procek z ediusem, natomiast praca z afterem czy premierem stała się b. przyjazna. :D

_________________
Z życiem, jak ze sztuką w teatrze: ważne, nie jak długo trwa, ale jak jest zagrana

http://www.tokksa.pl
http://www.tokksa.pl/wild.php
http://www.facebook.com/pages/Tokksa/14 ... 140?v=wall

http://vimeo.com/tokksa
http://vimeo.com/tokksawild/videos


niedziela, 20 sierpnia 2006, 19:44
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 31 stycznia 2005, 08:40
Posty: 223
Post 
TOKKSA napisał(a):
W Procoderze 30min materiału renderuje w 10min więc jest to dość szybko :)


przy jakich ustawieniach? naciskiem na jakosc czy szybkosc kodowania?

Kris


poniedziałek, 21 sierpnia 2006, 00:14
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 28 listopada 2004, 11:51
Posty: 1053
Lokalizacja: WADOWICE
Post 
PLIK AVI MA 30 MIN.
WARTOŚCI WACHAJĄ SIĘ W GRANICACH 0,1:

H.SPEED x3 RT
H. QUALITY x 2,8 RT
HIQUEST QUALITY x 1,8 RT
MASTER x 1,6 RT

_________________
Z życiem, jak ze sztuką w teatrze: ważne, nie jak długo trwa, ale jak jest zagrana

http://www.tokksa.pl
http://www.tokksa.pl/wild.php
http://www.facebook.com/pages/Tokksa/14 ... 140?v=wall

http://vimeo.com/tokksa
http://vimeo.com/tokksawild/videos


poniedziałek, 21 sierpnia 2006, 09:51
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 5 maja 2005, 09:13
Posty: 637
Post 
Witam, właśnie jestem na etapie modernizacji stacji do edycji wideo i na kupnie podobnego, a nawet takiego samego zestawu co sznowni przedmówcy tzn.:

1. Maxtor DiamondMax 10 160 GB (SATA II, 8MB cache, NCQ)
2. GeIL Dual 2x 1GB DDR2 800 MHz
3. Intel Core2 Duo E6600 2.40 GHz (S775) BOX
4. Asus P5B Deluxe / WIFI-AP Intel P965

Razem brutto: 3 191,00

Moje pytanie:
płyta gł. jest bez grafiki jaka polecacie? (Nie używam Karty wideo, tylko FireWire + soft). Czy karta graficzna będzie miała duże znaczenie w edycji i renderowaniu, a może poszukać innej ze zintegrowana kartą graficzną???

Pozdrawiam


poniedziałek, 21 sierpnia 2006, 22:52
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: sobota, 25 maja 2002, 01:03
Posty: 510
Lokalizacja: Hajnówka
Post 
Zainteresuj się tą płytą, ma najnowsze złącze cyfrowe HDMI
http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=31139

Już niedługo będzie dostępna w Polsce.

Przy edycji wideo karta graficzna ma znaczenie drugorzędne.

P.S. Zapomniałem o cenzurze.
Gdzie kropki to komputr...
Tu inne linki
http://au.asus.com/news_show.aspx?id=3949

http://hardpc.pl/forum/index.php?showtopic=1378


wtorek, 22 sierpnia 2006, 00:55
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 28 listopada 2004, 11:51
Posty: 1053
Lokalizacja: WADOWICE
Post 
Polecam EWVGA e-GeForce 7900GT, copatybila z pakietem Adobe a szczególnie z afterem.
Tadeusz napisał(a):
Przy edycji wideo karta graficzna ma znaczenie drugorzędne.

ale ma szczególnie przy pracy w afterze, choć drugorzędne ale ma...Super praca w OpenGl :)

_________________
Z życiem, jak ze sztuką w teatrze: ważne, nie jak długo trwa, ale jak jest zagrana

http://www.tokksa.pl
http://www.tokksa.pl/wild.php
http://www.facebook.com/pages/Tokksa/14 ... 140?v=wall

http://vimeo.com/tokksa
http://vimeo.com/tokksawild/videos


wtorek, 22 sierpnia 2006, 09:59
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 5 maja 2005, 09:13
Posty: 637
Post 
Witam, mam pytanko czy lepiej zainwestować w:
1. DFI nF4 INFINITY
2. Kingston DDR 2 x 1GB PC-400 CL3
3. AMD Athlon 64 X2 4800+ BOX (Socket 939)
4. WD Caviar SE 320 GB 8MB cache Serial ATA-II

czy w:

1. Asus P5B Intel P965
2. Intel Core2 Duo E6400 2.13 GHz (S775) BOX
3. Radeon X1600 Pro Asus 512MB TV&DVI BOX
4. GeIL Dual 2x 1GB DDR2 800 MHz

Cena podobna około 2,8tyś
do zestawu nr1 musze jeszcze dokupić kartę graficzną, a do nr2 dysk twardy.

Oczywiście chodzi o komputer do montażu, który będzie bardziej wydajny i skróci czas renderowania?


środa, 30 sierpnia 2006, 11:42
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
druga opcja


środa, 30 sierpnia 2006, 13:57
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 8 sierpnia 2005, 01:21
Posty: 796
Lokalizacja: Warszawa
Post 
Bogusław Spala napisał(a):
Testuje od kilku dni procesor E6600 ( zegar 2.4 GHz / 4MB cache ).
Płyta główna - ASUS P5B Deluxe na chipsecie P965.
Pierwsze co "rzuca się w oczy", to to, że procesor jest naprawdę ZIMNY !
Co prawda używam coolerka Scythe Ninja Plus:
http://www.4max.pl/default.asp?g=24&gg=19&produkt=2114
Ale i tak osiagana przez procesor temperatura 38 stopni w stresie to naprawdę niewiele jak na produkt Intela. W programie Edius 3.62 PRO nie da sie zauważyć jakiejś różnicy w "normalnej pracy" w porównaniu do procesora Pentium D 950, którego używałem poprzednio. Natomiast ProCoder dostał przysłowiowego "kopa" i przelicza z Timeline'a ediusa materiał 2h w 45 minut ...
Ten sam program używany poza ediusem (kodowanie .AVI do .MPEG2) jest nawet jeszcze troszke szybszy ! Odczuwalne przyspieszenie jest podczas pracy z programem Boris Red 3GL. Czołówka, która na procesorze Pentium D 950 przeliczała sie ok. 35 minut na E6600 renderuje się minut 15 ...
W tym tygodniu postaram się sprawdzić jak się ten procesor zachowuje przy pracy z Premierkiem 2 PRO, Light Wave'm i After Efektem.


Panie Bogusławie - napisze Pan coś nowego o tym zestawie, w końcu już Pan jakiś czas to ma i testuje.

Zalet jak widać sporo, a może coś z wad tym razem.

Tak powoli przymierzam się do zakupu kolejnej maszyny też na ICD.

Wielkie dzięki za dobre rady

_________________
| Sony HVR Z1 | Intel Xeon X3380 na Asus Extreme RAMPAGE (i48X), RAM 4GB Corsair 1333Mhz, FSB 1333Mhz | Windows 7 Ultimate 64bit | Vegas Pro 9 64bit |


czwartek, 31 sierpnia 2006, 14:18
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 28 listopada 2004, 11:51
Posty: 1053
Lokalizacja: WADOWICE
Post 
ao wiem że pytanie nie domnie ale jeśli pozwolisz to powiem że ja jak narazie żadnych wad nie widzę :) I wolał bym ich juz nie zobaczyś. Pracuję na pakiecie adobe pro 1.5 i tym zestawie od miesiąca i jak narazie b.stabilny nic się nie sypie nawet gdy projekty w premierze mają po 70-80mb... oby tak dalej :)

_________________
Z życiem, jak ze sztuką w teatrze: ważne, nie jak długo trwa, ale jak jest zagrana

http://www.tokksa.pl
http://www.tokksa.pl/wild.php
http://www.facebook.com/pages/Tokksa/14 ... 140?v=wall

http://vimeo.com/tokksa
http://vimeo.com/tokksawild/videos


czwartek, 31 sierpnia 2006, 14:45
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] i 5 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL