Teraz jest sobota, 7 grudnia 2019, 19:09




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ] 
 Pomocy - płyta GIGABYTE 
Autor Wiadomość
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: piątek, 2 czerwca 2006, 18:50
Posty: 66
Post Pomocy - płyta GIGABYTE
Mam nową płyte Gigabyte na Intelu 965 i od razu pojawił sie mały problem...:
1) płyta w biosie zamiast 1,86 widzie 400 :(( a w windowsie jest dobrze... Co to może byc?
2) procek sie w miare mocno grzeje i bez obciążenie. Chłodzenie oryginalne9 procek byl w wersji box
3) teraz w dodatku zaczął sie mi sam z siebie resetowac...
Pomóżcie bo sie wściekne...

_________________
Najnowsza zabaweczka: Canon XH A1 + Sennheiser EW100ENGG2
Canon 400D + Tamron f2.8 17-55
Canon 5D mkII + Canon 24-105L f4+ Canon 70-200L f4 + SpeedLight 580EXII
Panasonic AG-DVC30E + Monacore 600ST
Zoom H4


piątek, 25 sierpnia 2006, 12:19
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
sam montowałeś procesor? może nie odkleiłeś folii z coolera...
poza tym, 400 może oznaczać symbol procesora...
i co to znaczy strasznie się grzeje, jaki to procesor i jaką masz temperaturę, na marginesie coolery boxowe nie są za dobre...


napisz całą konfigurację komputera, będzie łatwiej

pozdrawiam


piątek, 25 sierpnia 2006, 12:29
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 8 sierpnia 2005, 01:21
Posty: 796
Lokalizacja: Warszawa
Post 
Ja bym zaczął od instrukcji do płyty:

1. Sprawdź w jakim trybie działa manual czy default (sprawdzenie jumperów i zworek) - wg instrukcji
2. W trybie default - wszystko konfiguruje się automatycznie "optymalnie"
3. Sprawdź ustawienia temperatury i wentylatora na radiatorze układ płyty powinien sterować jego prędkością w zależności od temperatury
4. Styk pomiędzy podstawą radiatora a rdzeniem procesora powinien być izolowany pastą silikonową nieco obniżającą temperaturę (polecam droższą GEIL-a w kolorze złotym)
5. Jeśli w trybie default nie działała wszystko prawidłowo - musisz ustawić manualnie - więc jeszcze raz przeczytaj instrukcję (bo jak źle ją zrozumiesz to spalisz płytę)i ustaw właściwy mnożnik i cz. taktowania. Można to zrobić z soft menu biosa lub kiedy jest zablokowane (jumper free) - wtedy przestawiasz na zworkach również w oparciu o instrukcję.

Mój P4 na asusie bez obciążenia osiąga tp 38 -42 st C.

pozdr

_________________
| Sony HVR Z1 | Intel Xeon X3380 na Asus Extreme RAMPAGE (i48X), RAM 4GB Corsair 1333Mhz, FSB 1333Mhz | Windows 7 Ultimate 64bit | Vegas Pro 9 64bit |


piątek, 25 sierpnia 2006, 12:34
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: piątek, 2 czerwca 2006, 18:50
Posty: 66
Post 
A więc:
- procesor do Core2 Duo 1,86
- płyta jak już wspomniałem.
- graf Radeon x550 też Gigabyte

sterowanie coolerem: auto
mnożników tutaj nie ma żadnych. zworka Clear CMOS i nic więcej...

A symbol procka to E6300

_________________
Najnowsza zabaweczka: Canon XH A1 + Sennheiser EW100ENGG2
Canon 400D + Tamron f2.8 17-55
Canon 5D mkII + Canon 24-105L f4+ Canon 70-200L f4 + SpeedLight 580EXII
Panasonic AG-DVC30E + Monacore 600ST
Zoom H4


piątek, 25 sierpnia 2006, 12:43
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 10 kwietnia 2005, 01:43
Posty: 381
Lokalizacja: Bydgoszcz
Post 
opisz jeszcze zasilacz i ram


piątek, 25 sierpnia 2006, 12:45
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 8 sierpnia 2005, 01:21
Posty: 796
Lokalizacja: Warszawa
Post 
Właśnie RAM jaki ? i jakiego producenta ?

W instrukcji powinno być info jaie RAM-y twoja płyta lubi najbardziej - po części to może być kwestia niewłaściwej pamięci, do których dopasowuje cz magistrali płyta główna.
Niewłaściwy ram może być przyczyną zwisów

_________________
| Sony HVR Z1 | Intel Xeon X3380 na Asus Extreme RAMPAGE (i48X), RAM 4GB Corsair 1333Mhz, FSB 1333Mhz | Windows 7 Ultimate 64bit | Vegas Pro 9 64bit |


piątek, 25 sierpnia 2006, 12:52
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: piątek, 2 czerwca 2006, 18:50
Posty: 66
Post 
Znów nie myślcie że ja pierwszy raz kompa widziałem od środka... :) Mam już na koncie troche przeszłości komputerowej

Ram to GoodRam 512MB 667MHz
Zasilacz 350w

_________________
Najnowsza zabaweczka: Canon XH A1 + Sennheiser EW100ENGG2
Canon 400D + Tamron f2.8 17-55
Canon 5D mkII + Canon 24-105L f4+ Canon 70-200L f4 + SpeedLight 580EXII
Panasonic AG-DVC30E + Monacore 600ST
Zoom H4


piątek, 25 sierpnia 2006, 13:03
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 10 kwietnia 2005, 01:43
Posty: 381
Lokalizacja: Bydgoszcz
Post 
nie chodzi o to, poprostu kiepski zasilacz potrafi restartować maszynę. Ram (w Twoim przypadku to budzetowe Wilki). Jak masz to zapodaj jakis dobry zasilacz, chocby na momnet


piątek, 25 sierpnia 2006, 13:16
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 8 sierpnia 2005, 01:21
Posty: 796
Lokalizacja: Warszawa
Post 
...warto przetestować hardware na innych pamięciach.

Jeśli masz większą ilość napędów 2 ROM-Y i 2 HDD - zasilacz 350W - JEST NIEWYSTARCZAJĄCY.

... i jedno i drugie może być przyczyną zwisów lub restartów

_________________
| Sony HVR Z1 | Intel Xeon X3380 na Asus Extreme RAMPAGE (i48X), RAM 4GB Corsair 1333Mhz, FSB 1333Mhz | Windows 7 Ultimate 64bit | Vegas Pro 9 64bit |


piątek, 25 sierpnia 2006, 13:18
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: piątek, 2 czerwca 2006, 18:50
Posty: 66
Post 
Rozumiem. Teraz już idzie dłuższy czas i sie jeszcze nie zwiesił. W takim razie już zaplanowałem zakup zasilacza.
A co z tym procesorem i tym jak go wykrywa w biosie?

_________________
Najnowsza zabaweczka: Canon XH A1 + Sennheiser EW100ENGG2
Canon 400D + Tamron f2.8 17-55
Canon 5D mkII + Canon 24-105L f4+ Canon 70-200L f4 + SpeedLight 580EXII
Panasonic AG-DVC30E + Monacore 600ST
Zoom H4


piątek, 25 sierpnia 2006, 13:29
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 8 sierpnia 2005, 01:21
Posty: 796
Lokalizacja: Warszawa
Post 
Pozostaje ustawić mu mnożnik ręcznie (jak napisałem). Mucisz przemnożyć tyle razy częstotliwość szyny FSB, aby wyszła ci częstotliwość zegara na procku.

Czyli np szyna FSB pracuje na 400 a masz procek 2,4 GHz więc mnożnik ustawiasz mu w biosie na x6. (6X400=2400).
I co ważne (o czym wiesz) pamięci muszą pracować na częstotliwości szyny lub wyższej, aby się nie zjarały - i to tyle.

Pamiętam kiedyś przerabiałem to na kilku jednostkach z AMD i płytami asusa serii A7... co trzeba w nich było to ustawiać.

I uwaga - zachowac ostrożność (mój kumpel co robił overcloking pod gry zjarał kilka procków bo mu się cośtam zapomniało) :roll:

_________________
| Sony HVR Z1 | Intel Xeon X3380 na Asus Extreme RAMPAGE (i48X), RAM 4GB Corsair 1333Mhz, FSB 1333Mhz | Windows 7 Ultimate 64bit | Vegas Pro 9 64bit |


piątek, 25 sierpnia 2006, 13:43
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: piątek, 2 czerwca 2006, 18:50
Posty: 66
Post 
Tylko pozostaje mały problem, bo ta płyta nie ma ręcznego ustawiania mnożmika... :(

_________________
Najnowsza zabaweczka: Canon XH A1 + Sennheiser EW100ENGG2
Canon 400D + Tamron f2.8 17-55
Canon 5D mkII + Canon 24-105L f4+ Canon 70-200L f4 + SpeedLight 580EXII
Panasonic AG-DVC30E + Monacore 600ST
Zoom H4


piątek, 25 sierpnia 2006, 14:28
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: czwartek, 21 lipca 2005, 16:26
Posty: 110
Lokalizacja: Śląsk
Post 
Ostatnio też przerabiałem montaż P4 Dual i jedyny problem jaki się pojawił przy montażu to boxowy cooler - jest do KITU !!!
Nie dość, że środkowa część (ta miedziana przylegająca do procka) jest wypukła (tak, tak - wypukła, środek wystaje ok. 0,2mm ponad brzegi przez co styk procesora z radiatorem jest raczej "niepełny"),
to jeszcze zapięcie radiatora do płyty głównej woła o pomstę do nieba!!. Bolce plastikowe za krótkie, płyta wygina się niemiłosiernie, radiator przekrzywia. Inżynierowie z iNTELA - nagroda bubel roku pewna :cry:
Wymiana coolera (ok. 40zł) rozwiązała problemy. Ważne aby był to radiator mocowany przez sprężynki dystansowe, wówczas cała powierzchnia procka jest równo dociśnięta. A temperatura - jak wspomniał kolega 38-42 st .
Pozdro :)


piątek, 25 sierpnia 2006, 15:37
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
zmień zasilacz i napisz co się dzieje
polecam zmienić chłodzenie na arctic cooling, tanie, wydajne i ciche


piątek, 25 sierpnia 2006, 19:40
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 31 sierpnia 2006, 01:30
Posty: 451
Lokalizacja: Poznań
Post 
Najpierw napisz jakiej firmy masz zasilacz, jesli cos pokroju codegen, trecer, megabajt itp. to na bank on robi cyrki. Pozdrawiam


czwartek, 31 sierpnia 2006, 02:01
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL