Teraz jest wtorek, 15 października 2019, 21:10




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 
 praca na dwóch różnych monitorach 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 13 grudnia 2005, 17:36
Posty: 290
Post praca na dwóch różnych monitorach
Pracuję na 17 calowym LCD. Czy jeśli jako drugi monitor podłączę panoramę 19 cali to XP pozwoli na pracę w dwóch oknach bez zniekształceń i zmiany proporcji obrazu? Proszę o radę osoby korzystające z takiej konfiguracji monitorów. Program Edius


poniedziałek, 11 września 2006, 14:34
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 26 czerwca 2006, 14:12
Posty: 635
Post 
tak, czesc okienek bedziesz mogl np miec na jednym monitorze a timeline na drugim, to samo w photoshopie itd... co prawda nei wiem jak to w ediusie ale jezeli jest opcja an 2 monitory to bedzie pewnie tak samo...

Np ogladasz sobie film na jednym monitorze na drugim gg i windows :D hmm doczytalem ze napisales panorame, nie wiem jak to bedzie z panorama :P ale mysle ze podobnie

_________________
:mrgreen:


poniedziałek, 11 września 2006, 14:58
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 13 grudnia 2005, 17:36
Posty: 290
Post 
Chyba nieprecyzyjnie opisałem pytanie. Nie chodzi mi o samą zasadę ale czy przy dwóch monitorach o róznych proporcjach Windows zachowa proporcje okien w otwartym programie. A nie np. obetnie obraz na ekranie 16:9 do formatu 4:3. Albo odwrotnie rozciągnie.


poniedziałek, 11 września 2006, 21:42
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 26 czerwca 2006, 14:12
Posty: 635
Post 
na kazdy monitor ustawiasz osobna rozdzielczosc wiec okna powinny byc normalne, jeden monitor zalozmy 4:3 na 1600x1200 a na drugim jakas rodzialka panaramiczna

_________________
:mrgreen:


poniedziałek, 11 września 2006, 22:11
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Na pewno bedziesz miał zniekształcenia i zmiane parametrów obrazu ponieważ oba monitory mają różne rozdzielczości, nie da się ustawić na obu takiej samej rozdzielczości. Jeśli nawet np. na panoramie ustwisz rozdzielczość np 1280x1024 to obraz bedzie rozciagniety. Przypuszczam, ze chcesz uzyskać jeden duży pulpit - do tego potrzebne sa dwa takie same monitory.


poniedziałek, 11 września 2006, 22:45
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 26 czerwca 2006, 14:12
Posty: 635
Post 
FNW napisał(a):
Na pewno bedziesz miał zniekształcenia i zmiane parametrów obrazu ponieważ oba monitory mają różne rozdzielczości, nie da się ustawić na obu takiej samej rozdzielczości. Jeśli nawet np. na panoramie ustwisz rozdzielczość np 1280x1024 to obraz bedzie rozciagniety. Przypuszczam, ze chcesz uzyskać jeden duży pulpit - do tego potrzebne sa dwa takie same monitory.
no dobra ale jak ustawi rozdzielczosc panoramiczna na monitorze panoramicznym a na zwyklym zwykla to powinno byc git wg mnie, ale glowy nie dam, ja mam dwa 4:3 na jednym ustawione 1280x1024 na drugim 1600x1200.

_________________
:mrgreen:


poniedziałek, 11 września 2006, 23:09
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 10 kwietnia 2005, 01:43
Posty: 381
Lokalizacja: Bydgoszcz
Post 
Podobnie pracuje. Mam 17 i 19 (co prawda dzialaja na tych samych paramertach) jesli masz karte z 2 ramdakami to mozesz bez klopotu poustawiac sobie rozdzielczosci a w Ediusie zaznacz, ze praca na dualmonitor.
Pozdrawiam


wtorek, 12 września 2006, 00:42
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 13 grudnia 2005, 17:36
Posty: 290
Post 
dzięki za odpowiedzi. chyba jednak dokupię 4:3 bo nie mam możliwości sprawdzenia 16:9.


wtorek, 12 września 2006, 10:03
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 7 listopada 2004, 14:16
Posty: 539
Post 
Jakie znieksztalcenia?? Na laptopie 16:9 tez masz znieksztalcenia??

_________________
Panasonic AGDVX 100 A
http://img420.imageshack.us/img420/3839 ... rka6bp.jpg


wtorek, 12 września 2006, 11:12
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
na luzie będzie działać, pozdrawiam


wtorek, 12 września 2006, 12:20
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 31 sierpnia 2006, 01:30
Posty: 451
Lokalizacja: Poznań
Post 
Witam, w jak sposób ustawić kartę zeby podzielić ediusa na 2 częsci? czy to w ediusie sie cos przestawia czy w sterowniku karty graficznej, dla scisłosci karta to x800xl. Pozdrawiam/


czwartek, 21 września 2006, 23:52
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 13 grudnia 2005, 17:36
Posty: 290
Post 
Kupiłem tę panoramę. Na 16:9 wrzuciłem timeline (teraz o wiele dłuższa) i okna podglądu, mixer audio. Na starym 17" zostawiłem Bin i Efekty. Praca stała się wygodniejsza, oczywiście po ustawieniu jednakowych parametrów obrazu. Polecam.
Andrzej: Windows, właściwości ekran, ustawienia,zaawansowane, ekrany.Dzięki wszystkim za rady. grzesiek


piątek, 22 września 2006, 09:42
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 31 sierpnia 2006, 01:30
Posty: 451
Lokalizacja: Poznań
Post 
videostudio66 napisał(a):
Kupiłem tę panoramę. Na 16:9 wrzuciłem timeline (teraz o wiele dłuższa) i okna podglądu, mixer audio. Na starym 17" zostawiłem Bin i Efekty. Praca stała się wygodniejsza, oczywiście po ustawieniu jednakowych parametrów obrazu. Polecam.
Andrzej: Windows, właściwości ekran, ustawienia,zaawansowane, ekrany.Dzięki wszystkim za rady. grzesiek


No tak dzięki ale co pozniej tam w tych ekranach poustawiać? bo narazie doszeflem do tego ze na 2 monitach jest to samo. albo do tego ze na jednym z ekranów pojawia sie podgląd w full screan, ale to wtedy ustawilem to w nakadce. Prosze o pomoc...


piątek, 22 września 2006, 10:21
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 5 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL