Teraz jest wtorek, 15 października 2019, 20:53




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Na jaki procesor Intela sie zdecydować ? 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 21 września 2006, 09:58
Posty: 12
Lokalizacja: wielkopolskie
Post Na jaki procesor Intela sie zdecydować ?
Witam, wiem, że temat był poruszany wielokrotnie, ale mam konkretne pytanie, a właściewie 2..

Chce mieć jak najlepszą wydajność w programie Adobe After Effects 7.0 i zastanawiam czy wybrać:
PROCESOR PENTIUM D 2.66GHz LGA775 (805) 2X1M/533 EM64T - 420zł
PROCESOR PENTIUM D 2.8GHz LGA775 (820) 2M/800 EM64T - 476zł
PROCESOR PENTIUM D 2.8GHz LGA775 (915) 2X2M/800 - 554 zł
czy duzo drozszy
PROCESOR CORE 2 DUO E6300 1.86GHz LGA775 2MB/1066 - 737 zł

Problem moj polega na tym, ze nie wiem jaki wplyw na wydajnosc w programie AE 7.0 ma: 1. Częstotliwość taktowania magistrali ( czy duza roznica jest miedzy 533, 800, a jeszcze wiecej kasy wydajac na 1066) i druga sprawa 2. Pojemność pamięci cache L2 jak sie ma do pracy w tym programie. Biore pod uwage podkrecanie procesorow.
Nie chcialbym przeplacac jesli w wydajnosci miedzy tymi procesorami nie bylo by wielkiej roznicy. Prosze o pomoc w wyborze,
pozdrawiam

_________________
prozaq


czwartek, 21 września 2006, 10:25
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 9 lipca 2004, 16:18
Posty: 992
Post 
tylko core 2 duo


czwartek, 21 września 2006, 10:53
Zobacz profil
Nowy
Nowy
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 21 września 2006, 09:58
Posty: 12
Lokalizacja: wielkopolskie
Post 
Na parawde jest taka roznica, aby bez zastanawiania sie decydowac wlasnie na tego core 2 duo ?
D 2.8GHz LGA775 (915) 2X2M/800 ma 4M cachu, to nic nie znaczy ?

Czy After Effects wykorzysta te nowe technologie core 2 duo ?
Moze znacie jakies strony gdzie moglbym zobaczyc jakies porownania.

Marudze tylko dlatego, ze cena core 2 duo jest znacznie wyzsza i chce miec 100% pewnosci , ze placac 50% wieksza cene dostane 50% wieksza wydajnosc.

Dzieki za odpowiedz

_________________
prozaq


czwartek, 21 września 2006, 11:06
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 6 marca 2005, 21:21
Posty: 343
Lokalizacja: Poznań
Post 
To powinno Ci się przydać. Posiadam i dwurdzeniowego AMD, i dwurdzeniowego Intela (centrino). Polecam Intela.

_________________
Pozdrawiam Richi_TDI


czwartek, 21 września 2006, 11:10
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 9 lipca 2004, 16:18
Posty: 992
Post 
prozaq napisał(a):
Na parawde jest taka roznica, aby bez zastanawiania sie decydowac wlasnie na tego core 2 duo ?
nie ma sie nad czym zastanawiac, intel juz dawno nie stworzył nic tak dobrego jak core 2 duo


czwartek, 21 września 2006, 12:00
Zobacz profil
Nowy
Nowy
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 21 września 2006, 09:58
Posty: 12
Lokalizacja: wielkopolskie
Post 
Dziekuje za wszystkie odpowiedzi wybralem:
PROCESOR CORE 2 DUO E6300 1.86GHz LGA775 2MB/1066 - juz zamowilem :D

Jeszcze raz dzieki i pozdrawiam

_________________
prozaq


czwartek, 21 września 2006, 13:30
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 28 listopada 2004, 11:51
Posty: 1053
Lokalizacja: WADOWICE
Post 
Dobry wybór...CORE 2 DUO kręcą się wspaniale :wink:

_________________
Z życiem, jak ze sztuką w teatrze: ważne, nie jak długo trwa, ale jak jest zagrana

http://www.tokksa.pl
http://www.tokksa.pl/wild.php
http://www.facebook.com/pages/Tokksa/14 ... 140?v=wall

http://vimeo.com/tokksa
http://vimeo.com/tokksawild/videos


czwartek, 21 września 2006, 18:11
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 8 maja 2006, 23:12
Posty: 259
Lokalizacja: Marcinkowo - Mazury
Post 
Mam pytanie do kolegi -> prozaq : jaką płytę wybrałeś pod ten procesor ? Ile cały zestaw cię kosztował ?
Pytam bo też się przymierzam do zmiany swojej jednostki centralnej.
Z góry dziękuje.


czwartek, 21 września 2006, 19:21
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 31 sierpnia 2006, 01:30
Posty: 451
Lokalizacja: Poznań
Post 
Ja niedawno skladalem kopa na core duo właśnie pod montaż, w ediusie spisuje się wyśmienicie, konwetowanie do m2v w oszalamiającym tempie, nawet dekoder mpeg na karcie dvstrom2 pro wymięka. Złozylem coś takiego:

Procesor Intel Core 2 Duo E6400 2.13GHz 2MB
Pł. gł. Asus P5B
Dysk Samsung 250GB 7200 8MB SP2504C + taki sam z tym ze 80Gb na system (sata2)
Pamięć DDR2 2x1GB PC3200 533MHz Goodram Dual
Zasilacz Topower 400W P5 OEM
Grafa ATI x800xl Gigabyte
Nagrywarka DVDR Pioneer DVR-111BK

Wszytsko wyszlo okolo 3500 zł

Z tym ze pł gł jest bez FireWire bo bedzie wsadzona jeszcze karta wideo. Jesli nie przewidujesz karty wideo to wystarczy kupić tą pł gł w wersji deluxe :)


czwartek, 21 września 2006, 23:40
Zobacz profil
Nowy
Nowy
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 21 września 2006, 09:58
Posty: 12
Lokalizacja: wielkopolskie
Post 
v_grzes, nic wielkiego, kupilem GIGABYTE GA-8I945GZME-RH Intel 945GZ Socket 775.
W opisie byla nota, ze jest dedykowany juz do tych core 2 duo. Mysle, ze powinno byc dobrze.

A wiecie moze cos na temat podkręcania np tego COre 2 Duo E6300 ?

_________________
prozaq


piątek, 22 września 2006, 09:10
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 31 sierpnia 2006, 01:30
Posty: 451
Lokalizacja: Poznań
Post 
Jesli chodi o podkręcaie to taksamo jak np z pentiumem 4, zmieniasz tylko magistralke bo mnoznik jest zablokowany, podobno kręcą się nieźle :) Aha twoja pł gł musi miec takie mozliwości w biosie, ale raczej co s tam ma, z tym ze gigabyty nie są dobre jesli chodzi o mocne podkręcania, zdecydowanie lepiej wychodzą asusy ale to tez zalezy od modelu :) jedna lepiej druga gorzej ;) Kontroluj tez temperature procka, jesli chcesz cos bardziej podkręcić to musisz sie racej zaopatrzyć w lepsze chlodzenie bo boxowe nie da sobie rady. pozdrawiam


piątek, 22 września 2006, 10:27
Zobacz profil
Nowy
Nowy
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 21 września 2006, 09:58
Posty: 12
Lokalizacja: wielkopolskie
Post 
Sa więc jakies bezpiczene granice krecenia, caly czas się odnosze do Core2Duo E6300,
zeby na tym boxowym chlodzeniu dalo rade, czy lepiej nie kabinowac ?

A jak juz to jakie chlodzenie najlepiej wybrac, oczywiscie nie do pobijania rekordow..

_________________
prozaq


piątek, 22 września 2006, 11:27
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 23 marca 2003, 20:25
Posty: 1600
Lokalizacja: Tarnów
Post 
To prawda. Te procesory kręcą się bardzo dobrze.
Wiecej możecie poczytać tutaj:
http://www.gamepc.com/labs/view_content ... 600&page=1

Jeżeli chodzi o chłodzenie to Scythe Ninja Plus nie ma sobie równych !


piątek, 22 września 2006, 11:32
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 31 sierpnia 2006, 01:30
Posty: 451
Lokalizacja: Poznań
Post 
Bogusław Spala napisał(a):
Jeżeli chodzi o chłodzenie to Scythe Ninja Plus nie ma sobie równych !


Zgadza się, te chlodzenie to prawdziwy kolos, mozna dolozyc do tego 2 wydajne wentylki i kręcić ile fabryka dała :) oczywiscie do tego bedzie potrzebny jeszcze dobry i mocny zasilacz ktory to wszystko uciagnie i dobra pł gł, na proca jeszcze dobra pasta np. Arctic Silver 5, ale to juz jak chcesz pobijać rekordy ;)


piątek, 22 września 2006, 11:59
Zobacz profil
Nowy
Nowy
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 21 września 2006, 09:58
Posty: 12
Lokalizacja: wielkopolskie
Post 
Zamowilem nowa plyte MSI P965 NEO-F Intel P965 Socket 775 (PCX/DZW/GLAN/SATA),
plyta Gigabyte ktora wlozylem wczesniej mimo, ze w opisie bylo napisane ze obsluguje core 2 duo to dziwnie sie zachowywala i pokazywala 350Mhz (50x7).

Teraz przynajmniej bede mial porzadna podstawe do krecenia E6300 i moge poszalec z pamieciami nawet na DDRII 800, a moze w przyszlosci kiedys nawet przyjdzie czas na jakis rekord ;)

_________________
prozaq


piątek, 22 września 2006, 15:01
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL