Teraz jest poniedziałek, 21 października 2019, 19:47




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 
 ile RAM-u cd... 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 26 września 2006, 18:07
Posty: 5
Lokalizacja: Kielce
Post ile RAM-u cd...
A jak duża różnica jest w pamięciach DDR1 i DDR2 chodzi mi o wydajność pracy przy obróbce i renderowaniu. Mając procesor AMD mogę przecież użyć tylko DDR 1 czyli czestotliwoisci 400Mhz. Jak dużo większa jest wydajność przy pracy Dual Chanel. Napiszcie jakie macie doświadcienia i wiedze w tym zakresie.________________________________________________________________
Pracuje na Pinnacle Studio 9. Chce włożyć 2x1GB w Dual Chanel (DDR1)
Procek to Athlon 64 3000+


niedziela, 1 października 2006, 16:29
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4863
Lokalizacja: Tczew
Post 
W Athlonach 64 zauważyłem że dual channel nie ma dużego wpływu na czas renderowania i również mału ma wygodę tworzenia projektu, (porównywałem mój 3400 soket 754 z jednordzeniowym Athlonem 3500 na 939 i wwyniki w praktyce były takie same, nawet z lekką przewagą 3400 ! )

W AMD X2 nie ma dużej różnicy między soketem 939 (DDR) i AM2 (DDR II), więc mając platformę 939, nie warto przechodzić na AM2.

W Intelach - zarówno w Pentium 4, jak i nowych core duo, (najwydajniejszych obecnie), wskazana jest jak najwyższa przepustowośc pamięci.

_________________
最诚挚的问候


niedziela, 1 października 2006, 18:01
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 26 września 2006, 18:07
Posty: 5
Lokalizacja: Kielce
Post 
a czy jakoś specjalnie trzeba konfigurować kompa do tak dużej pamięci RAM (2x1GB)


niedziela, 1 października 2006, 18:07
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 31 sierpnia 2006, 01:30
Posty: 451
Lokalizacja: Poznań
Post 
Nic praktycznie nie trzeba konfigurować :) chyba ze tylko w biosie jesli automatycznie sie nie przestawi na dual chanel 8)


niedziela, 1 października 2006, 21:03
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4863
Lokalizacja: Tczew
Post 
2 GB RAMu nie wymagają żadnej naszej interwencji, w celu jej wykorzystania. Jest co prawda sposób na płynniejsze działanie samego systemu: Uruchom / regedit.exe / [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\ Control\SessionManager\Memory Management]
i tam wpisujemy wartość 1 w klucz rejestru: DisablePagingExecutive.
W ten sposób część plików będzie stale przechowywana w pamięci RAM, a nie w pliku wymiany. Na programy edycyjne ma to jednak znikomy wpływ. Zobacz stary już poradnik LINK .
PS Ważniejsze jest ustawienie użycia pamięci na system w:
(Mój komputer -> Właściwości-> Zaawansowane -> Ustawienia wydajności),
Dla uzyskania większej przepustowości systemu dysków przy np: przechwycie (oczywiście przy UltraDMA - minimum 5).

_________________
最诚挚的问候


niedziela, 1 października 2006, 21:29
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 20 września 2005, 15:01
Posty: 629
Post 
Ja dodam, że przy samej edycji mając 1GB a 2GB można uzyskać płynniejsza pracę programu, sprawniejsze przenoszenie elementów na timeline, ogólnie płynniejsza pracę. Jednak przy przeliczaniu kodowaniu do mpg2 (DVD-VIDEO), jak u przechwytywaniu z kamery na dysk, zysk z posiadania 2GB jest 0%, gdyż w tym momencie prcują przedewszystkim procesor i dyski twarde.

_________________
AMD64/3000, Gigabyte KN8-Ultra9,1,5GB RAM, 2*200GB SEGATE, GF6600GT/128, Pionieer 111DBK 1.23, Chieftec 420W, WIN XP SP2, PS10+ 10.6 -700USB, UPGRADE AVID LIQUID 7 -SP2, NV-GS250


niedziela, 1 października 2006, 22:25
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL