Teraz jest poniedziałek, 18 listopada 2019, 10:41




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 
 Pytanie o konfigurację komputera 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: czwartek, 28 września 2006, 12:55
Posty: 6
Lokalizacja: Wielkopolska
Post Pytanie o konfigurację komputera
Jest to mój pierwszy post na tym forum dlatego witam wszystkich.

Mam pytanie odnośnie mojego sprzętu komputerowego.
Zastanawiam się czy program do obróbki Ulead VideoStudio 10 będzie sprawnie chodziło na tej konfiguracji:

Sempron 2800
RAM 2x256MB
HDD Seagate 80 GB Barracuda 7200.9
Grafika: Geforce 4200Ti 64MB

Jeżeli konfiguracja jest nie za bardzo ,to proszę o sugestie co zmienić w pierwszej kolejności.

Pozdrawiam


poniedziałek, 2 października 2006, 16:13
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4874
Lokalizacja: Tczew
Post 
Tu masz wymagania wg. producenta: LINK . Tym że tylko Intel - się nie przejmuj, to wynik podpisania umów reklamowych, AMD może być. To że wykorzystuje HT i wielordzeniowość, no nie wiem, najwyżej będzie Ci wolno renderowało, to jeszcze nie tragedia. Dysk - tu mnie nic nie przekona - drugi dysk umiejętnie użyty to stabilność i szybkość przy montażu i renderowaniu. To że polecają kartę graficzną na PCI x16, to może być ukryta sugestia że karta powinna mieć obsługę DX9, ale nie panikował bym zawczasu.

_________________
最诚挚的问候


poniedziałek, 2 października 2006, 17:15
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Witam.Również jestem tu nowy.Od razu nasuneło mi sie pytanie.Co to znaczy "drugi dysk umiejetnie wykorzystany"Ja mam dysk SATA 75 Gb jako systemowy oraz 2x 250 Gb SATA Raid 0 gdzie instaluje programy oraz magazynuje przechwycony materjal.Czy to dobrze?
Przepraszam ,ze pytam pod cudzym postem ale temat jest pokrewny.
Pozdr.Jerzy


wtorek, 3 października 2006, 15:24
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4874
Lokalizacja: Tczew
Post 
maxcar napisał(a):
Ja mam dysk SATA 75 Gb jako systemowy oraz 2x 250 Gb SATA Raid 0 gdzie instaluje programy oraz magazynuje przechwycony materjal.Czy to dobrze?
Pozdr.Jerzy

Skoro działa to dobrze, ale magazynowanie na RAID 0 to troszeczkę ryzyko. Poza tym mam nieco inną "filozofię" podejścia do dysków:
1 - c: system, plik wymiany sterowniki, d: programy inne
2 - e: miejsce docelowe na przechwyt f: miejsce docelowe na plik obrazu
3 - g: programy edycyjne i do authoringu, drugi plik wymiany h: miejsce docelowe na plik wynikowy renderowania (najczęściej mpeg2)
W tym ustawieniu w czasie dowolnej czynności związanej z przetwarzaniem filmu, dany dysk pracuje tylko w trybie odczytu, a inny w trybie zapisu, czego efektem jest stabilność, cisza i przyśpieszenie operacji dyskowych.
Zaznaczam jednak że jest pewnie wiele dróg prowadzacych do celu, a przy średnio dobrym dysku, da się też pracować z jednym, ale ja wolę tak.
pozdrawiam

PS Najszybsza teoretycznie konfiguracja trzech dysków pod NLE to pewnie będzie:
RAID 0 (2x Rapror) na system, programy i plik wynikowy renderowania, oraz pojedyńczy na przechwyt i mała partycja na koncu dysku na pliki obrazu.
Ciekawe czy ktoś ma naprawdę taką konfigurację? :P

_________________
最诚挚的问候


wtorek, 3 października 2006, 16:48
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Witam.Moja konfiguracja to:Dysk 75 GB Sata Maxtor 16 Mb.casch-System,mała partycja 10 GB FAT 32 na plik wymiany.Dwa dyski 250 Gb.Maxtor 16Mb casch RAID 0 na przechwyt i render oraz programy. Pocesor Intel PIV 3.2 Gb zrobiony na 3.7 (stabilny) 2Gb RAM Geil (szybki).
Pytanie:
Dlaczego sugerujesz szybszy dysk na system niż na przechwyt.Moim zdaniem (ale sie nie znam) powinno być odwrotnie.Przeciez system nie potrzebuje "szybkosci".Jeszcze jedno pytanie .To chyba duży błąd ,że mam Przechwytywanie i render na jednym dysku hmm?Jesli chodzi o bezpieczenstwo danych na RAID 0 nie przejmuje sie tym poniewaz zaraz po przechwyceniu robie kopie na zwyklym dysku.Pozdrawiam Jerzy.


środa, 4 października 2006, 12:54
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4874
Lokalizacja: Tczew
Post 
maxcar napisał(a):
Witam.
Pytanie:
Dlaczego sugerujesz szybszy dysk na system niż na przechwyt.Moim zdaniem powinno być odwrotnie.Przeciez system nie potrzebuje "szybkosci".

System potrzebuje szybkości, a każdy pojedyńczy dysk 7200 obr. spełnia z naddatkiem zapotrzebowanie na transfer przy przechwycie.
maxcar napisał(a):
Jeszcze jedno pytanie .To chyba duży błąd ,że mam Przechwytywanie i render na jednym dysku hmm?
Pozdrawiam Jerzy.

Zaraz błąd... :wink: , tyle że dysk jednocześnie odczytuje DV, zapisuje mpeg2, hałasuje głowicami, być może cierpi jego trwałość, pracuje wolniej niż tylko czytając lub zapisując, inne podzespoły - procesor, pamięć itd. czekają w tym czasie.
pozdrawiam.

_________________
最诚挚的问候


środa, 4 października 2006, 13:37
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL