Teraz jest wtorek, 22 października 2019, 10:50




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Gorsza jakość przez USB? 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Gorsza jakość przez USB?
Witam, mam pytanie mam kamerę od wczoraj, całkiem niezłą 3CCD 2,3 Mpx. Zgrywam film przez USB, a jakość jest no leciutko mówiąc nie zadowalająca, a napewno do DVD to jej duuużo brakuje. Czy filmy zgrane przez FireWire są w lepszej jakości? Nie zdążyłem jeszcze kupić kabla i nie wiem czy jest sens? Dzięki za Odpowiedź pozdrawiam


czwartek, 26 października 2006, 12:10
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 31 sierpnia 2006, 01:30
Posty: 451
Lokalizacja: Poznań
Post Re: Gorsza jakość przez USB?
wht napisał(a):
Witam, mam pytanie mam kamerę od wczoraj, całkiem niezłą 3CCD 2,3 Mpx. Zgrywam film przez USB, a jakość jest no leciutko mówiąc nie zadowalająca, a napewno do DVD to jej duuużo brakuje. Czy filmy zgrane przez FireWire są w lepszej jakości? Nie zdążyłem jeszcze kupić kabla i nie wiem czy jest sens? Dzięki za Odpowiedź pozdrawiam


Rodzaj złacza przez ktore zgrywasz film nie ma znaczenia na jakosc obrazu, jedynie wplywa to na prędkosc zgrywania np. zdjęc z twojej kamery, nie wiem jak z obrazem, zalezy w jakiej postaci jest zapisywany. Jakosc raczej zalezy od ustawien materialu wyjsciowego, poszukaj gdzie sie to przestawia, ustaw 720x576. Jesli to jest kamera na miniDv (w co wątpię) ustawienia opisane są inaczej, jako LP i SP, ustaw na SP. Pozdro


czwartek, 26 października 2006, 12:27
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Jest to kamera miniDv jakość ustawione jest na SP i filmy są w roździelczości 720x576 ale jakość nie przypomina mi obrazu z kamery cyfrowej, a raczej z WebCam. Obraz nie jest ostry.
Pozdrawiam


czwartek, 26 października 2006, 12:37
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4863
Lokalizacja: Tczew
Post 
Nie mam doświadczenia w przechwytywaniu przez USB, stosuję firewire / 1394. Wiem tylko że przy przechwycie do DV (a nie mpeg, czy innego formatu) jakośc powinna być dobra. Jest jeszcze możliwość że ogladając z bliska obraz na monitorze, oceniasz jakośc jako złą. Wypal mały fragment filmu na DVD RW, obejrzyj w telewizorze.

PS W ogóle nie piszesz jakim sprzętem dysponujesz, jakich programów używasz - odpowiedzi czasem są bardziej wartościowe, jak się staraniej zadaje pytanie :wink: .

_________________
最诚挚的问候


czwartek, 26 października 2006, 12:50
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Sprzęt to nv-gs180.


czwartek, 26 października 2006, 13:01
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: środa, 29 marca 2006, 14:59
Posty: 143
Post 
tylko FireWire, nie wiem po co w ogóle jest USB w kamerach.
Nie wgłębiam się w teorię tylko piszę co widzę na ekranie. Przypuszcam że ściągałeś w Movie Makerze a to jest badziew dla przedszkolaków.
Kup chociaż video studio Uleada za kilka dych na allegro i na początek Ci starczy.
Oczywiście że ma być w AVI nie wspominam bo to oczywiste.


Ostatnio edytowano czwartek, 26 października 2006, 13:23 przez anaś, łącznie edytowano 1 raz

czwartek, 26 października 2006, 13:18
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 31 sierpnia 2006, 01:30
Posty: 451
Lokalizacja: Poznań
Post 
A zgrywając material uzywasz jakiejsc kompresji? czy zgrywaz do AVI (uncompresed) ? :) jak dlugi material zgrales i ile on zajmuje?


czwartek, 26 października 2006, 13:19
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Napewno zgrywam bez kompresji (avi), nie przez wmm, tylko przez pewnie badziew MotionDV STUDIO LE for DV, dostałem to z kamerą. A to usb, to może jest bo kam funkcję kamery interentowej, a to właśnie tak wygląda chociaż jest w rozdzielczości 720x576.
Chyba zaraz się przejdę na spacerek po ieee 4-4 w sumie żadna kasa, a spróbować warto.


czwartek, 26 października 2006, 13:28
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4863
Lokalizacja: Tczew
Post 
wht napisał(a):
Sprzęt to nv-gs180.

Chodziło tez o komputer, można wraz z używanymi programami wpisac w profilu.
andrzej_men napisał(a):
czy zgrywaz do AVI (uncompresed) ?

Ma kamerę DV - raczej wątpliwe.
anaś napisał(a):
Przypuszcam że ściągałeś w Movie Makerze a to jest badziew dla przedszkolaków.

Nie tylko :D , ale pomysł z Ulead Studio jest dobry!
wht napisał(a):
Napewno zgrywam bez kompresji (avi)

Nie znam używanego przez Ciebie programu, ale sprawdź do jakiego formatu przechwytujesz. Bez kompresji z kamery DV to by teoretycznie było DV właśnie, a nie uncomressed, wiec dobrze, ale sprawdź jeszcze.
pozdrawiam

_________________
最诚挚的问候


czwartek, 26 października 2006, 13:39
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Co jest lepsze pinnacle czy ulead?


czwartek, 26 października 2006, 14:41
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: środa, 29 marca 2006, 14:59
Posty: 143
Post 
Oj tu będzie "dżihad" wyznawców różnych programów.
W Pinnaclu wiele nie zrobisz to dobry program na początek ale wg.mnie szkoda kasy.
Kup od razu program do montażu nieliniowego, to podstawa. A co to będzie musisz sam zdecydować. Ja mam Uleada 6,5 i na razie sobie chwalę.


czwartek, 26 października 2006, 15:11
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 17 lipca 2005, 12:04
Posty: 549
Lokalizacja: Kraków
Post 
NV-GS180 ma ta fantastyczna wlasciwosc, ze umozliwia zgrywanie w pelnej jakosci DV poprzez zlacze USB,ale musi tobyc USB 2.0. Nie ma zadnej roznicy w jakosci zgranego video miedzy USB a Fire-Wire. Podczas zgrywania kamera musi byc w trybie odtwarzania (na pokretle zielona kamerka) a system operacyjny to windows XP z conajmniej SP1. Na innym systemie nie da rady. Do zrzucania mozesz bez przeszkod uzyc windowsowego Movie Makera (pamietaj aby zaznaczyc w programie, ze zrzucasz do DV) - znakomicie sie dogaduje z kamera. Ale do edycji zrzuconego materialu i jego wypalenia na plyte ten program juz sie nie nadaje. Do tego celu proponuje uzyc Ulead Videostudio w wersji 10. Rowniez znakomicie dogaduje sie z kamera podpieta pod USB. Pinnacle, ulead w starszej wersji lub inne programy edycyjne z kamerami podpietymi pod USB sobie nie radza lub po prostu ich nie widza.
I jeszcze kwestia jakosci odtwarzanego nagrania z kamery na monitorze. Juz bylo wielokrotnie, ale powtorze. Material DV lub mpeg odtwarzany na monitorze komputera jest gorszy zwlaszcza pod wzgledem ostrosci. Wynika to z roznych przyczyn. Nie przejmuj sie tym. Wyedytuj material i wypal na DVD. Odtwarzajac na TV zobaczysz, ze obraz jest na powrot ostry z soczystymi czystymi barwami.

Ja sam posiadam GS75 czyli starszego brata. Do przechwytu, edycji i autoringu uzywam Ulead Videostudio 10 plus. Jestem zadowolony.


czwartek, 26 października 2006, 15:29
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4863
Lokalizacja: Tczew
Post 
Po DiscoLED chciało by sie napisać tylko - popieram, ale:
Należę do zwolenników Pinnacle'a jak widać ze stopki, więc popieram kombinację - Windows Movie Makera, z Uleadem... tylko jakimś tańszym z Allegro po polsku. Pinnacle Studio 10+ jest jeszcze tak niestabilne że początkującemu zdecydowanie odradzam na razie. Poczekaj z jego zakupem, albo kup z Allegro używaną 9+. Chyba że angielski nie stanowi problemu, to wtedy naprawdę Ulead 10 w najdroższej wersji, też warto, tym bardziej że nie musisz kupować wtedy firewire.
Nie zagmatwałem zbytnio? :D
pozdrawiam

_________________
最诚挚的问候


czwartek, 26 października 2006, 15:54
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 17 lipca 2005, 12:04
Posty: 549
Lokalizacja: Kraków
Post 
Dodam jeszcze, ze z kamera pod USB bez problemu radzi sobie Nero Vission. Pewnie mnie tu zaraz zjedza co niektorzy, ale ja wlasnie uczylem sie na Nero Vission. Tam zalapalem o co chodzi w programach do nieliniowej obrobki video. Przesiadka na Videostudio byla znacznie latwiejsza. A o wyborze videostudio zdecydowal fakt, ze VS8 dostalem wraz z karta TV, ktora uzywalem do archiwizacje starych kaset VHS-C. Potem upgrade do wersji 10 za 60% ceny.

Testowalem tez (proponowanego chyba przez Ciebie) LET'S EDIT - program znakomity, ale brak obslugi dzwieku przestrzennego i autoringu z prawdziwego zdarzenia zdecydowal o wyborze VS10+

_________________
Oprogramowanie: Sony Vegas Movie Studio Hd Platinum 10, Sony DVD Architect Studio 5, Komputer: P4 3Ghz HT, 1024Mb Ram, 2xHdd, Geforce 5200, Win XP SP3, Panasonic NV-GS75.


czwartek, 26 października 2006, 16:15
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Z tego co się zorientowałem, ulead jest droższy, ale nie wiele. W każdym bądź razie mam obydwa triale pobawie się obydwoma i wtedy sytuacja się jakoś wyjaśni.
Pozdrawiam


czwartek, 26 października 2006, 16:55
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 5 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL