Teraz jest sobota, 23 stycznia 2021, 19:47




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 
 core duo i uzycie procka 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: sobota, 2 września 2006, 17:13
Posty: 10
Post core duo i uzycie procka
Witam.
Posiadam Intel COre duo 2,8(ga-965p-dq6 +1gb ram) i podczas kompersji do dvd w unlead dvd factory ,
uzycie procesora wynosci tylko 36-50 % .Dlaczego system nie uzywa calego procka tylko sie tak ogranicza.
Dla przykladu 30 min DV przerobil do DVD w 1h czy to normalne??
Czy trzbea jakos specjalnie konfigurowac system pod porgramy typu APremiere i inne do Authoringu DVD aby wykorzystac moc procka??
Pozdrawiam!


wtorek, 14 listopada 2006, 18:18
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 28 listopada 2004, 11:51
Posty: 1053
Lokalizacja: WADOWICE
Post 
kkosecki napisał(a):
Dla przykladu 30 min DV przerobil do DVD w 1h czy to normalne??

Nie...nie powinno tak być....Może Ulead nie posiada możliwości pracy na dwurdzeniowcu i wykrywa do jako pojedyńczego. Zrsztą może się mylę. :?

_________________
Z życiem, jak ze sztuką w teatrze: ważne, nie jak długo trwa, ale jak jest zagrana

http://www.tokksa.pl
http://www.tokksa.pl/wild.php
http://www.facebook.com/pages/Tokksa/14 ... 140?v=wall

http://vimeo.com/tokksa
http://vimeo.com/tokksawild/videos


wtorek, 14 listopada 2006, 18:26
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 9 lipca 2004, 16:18
Posty: 992
Post 
Nic dziwnego. Program nie jest przystosowany do pracy wielowątkowej i korzysta tylko z jednego rdzenia. Poza tym pseudoprogramy uleada zawsze były wyjątkowo wolne.


wtorek, 14 listopada 2006, 18:41
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 17 lipca 2005, 12:04
Posty: 549
Lokalizacja: Kraków
Post 
-Damian- napisał(a):
Nic dziwnego. Program nie jest przystosowany do pracy wielowątkowej i korzysta tylko z jednego rdzenia. Poza tym pseudoprogramy uleada zawsze były wyjątkowo wolne.


A moze zamiast krytykowac to nalezaloby odwiedzic strone producenta? Jest tam patch, ktory pozwala programowi wykorzystac moc procesora dwurdzeniowego. Jak widac firma nie spi i udoskonala swoj produkt. Patch jest dostepny dla videostudio 10 oraz movie factory 5.

http://www.ulead.com/tech/dmf/dmf_ftp.htm

Pozdrawiam i zycze renderingu z szybkoscia blyskawicy! :D

_________________
Oprogramowanie: Sony Vegas Movie Studio Hd Platinum 10, Sony DVD Architect Studio 5, Komputer: P4 3Ghz HT, 1024Mb Ram, 2xHdd, Geforce 5200, Win XP SP3, Panasonic NV-GS75.


wtorek, 14 listopada 2006, 19:04
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 9 lipca 2004, 16:18
Posty: 992
Post 
A co mnie obchodzą jakieś poprawki. Autor tematu chciał poznać przyczynę takiego zachowania procesora/programu to mu ją podałem. W jego a nie moim interesie jest sprawdzenie dostepności poprawek.


wtorek, 14 listopada 2006, 19:19
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 17 lipca 2005, 12:04
Posty: 549
Lokalizacja: Kraków
Post 
Nie goraczkuj sie - moim celem nie bylo Cie obrazic! jesli tak sie stalo to przepraszam. :? Po prostu wydales opinie na temat programu - wedlug mnie niesluszna. Program potrafi wykorzystac wielordzeniowosc procesora i pod tym wzgledem nie jest gorszy od innych - wielokrotnie drozszych.

_________________
Oprogramowanie: Sony Vegas Movie Studio Hd Platinum 10, Sony DVD Architect Studio 5, Komputer: P4 3Ghz HT, 1024Mb Ram, 2xHdd, Geforce 5200, Win XP SP3, Panasonic NV-GS75.


wtorek, 14 listopada 2006, 19:33
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 9 lipca 2004, 16:18
Posty: 992
Post 
Nie obrażam sie wcale. Co do mojej opinii, to autor nie podał jaką ma wersję, może jakąś starszą do której nie ma poprawki i wtedy moja opinia jest słuszna :wink:


wtorek, 14 listopada 2006, 20:01
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 5194
Lokalizacja: Tczew
Post 
-Damian- napisał(a):
Program nie jest przystosowany do pracy wielowątkowej i korzysta tylko z jednego rdzenia.


Ulead DVD MovieFactory w wersji 5 plus korzysta już z wielordzeniowości, nawet bez patchy.

-Damian- napisał(a):
Poza tym pseudoprogramy uleada zawsze były wyjątkowo wolne.

Wolne - mam za małą skalę porównawczą żeby wieść z Tobą spór, ale na przykład w niezawodowym montażu szybkość odgrywa drugorzędną rolę.
Ważniejsza jest cena programu (bo nie przynosi on dochodu), jego uniwersalność i intuicyjność interfejsu. Amator ma zwykle mniej czasu na naukę softu, a więcej czasu chciałby poświęcać na treść swojego hobby. Pomijam tu hobbystów rozgryzania funkcji programów, chociaż to też pewnie wesoła gromadka.

EDIT
kkosecki napisał(a):
Czy trzbea jakos specjalnie konfigurowac system pod porgramy typu APremiere i inne do Authoringu DVD aby wykorzystac moc procka??

Potwierdzam że wracanie na stronę producenta programu, to dobry zwyczaj :wink: .

_________________
最诚挚的问候


Ostatnio edytowano wtorek, 14 listopada 2006, 20:17 przez kotin, łącznie edytowano 1 raz

wtorek, 14 listopada 2006, 20:12
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 17 lipca 2005, 12:04
Posty: 549
Lokalizacja: Kraków
Post 
Ok nie ma sprawy 8)

Do kkosecki:

Jesli masz starsza wersji movie factory niz 5 to musisz sciagnac najnowsza i tu uwaga:
W wersji trialowej ww poprawka jest zaimplementowana w ulead moviefactory 5 plus. W wersji podstawowej (bez plusa) musisz poprawke zainstalowac. Klopot w tym, ze patcha nie zainstalujesz na triala. Tak wiec albo pelna wersja moviefactory 5 + poprawka albo trial moviefactory 5 plus.

_________________
Oprogramowanie: Sony Vegas Movie Studio Hd Platinum 10, Sony DVD Architect Studio 5, Komputer: P4 3Ghz HT, 1024Mb Ram, 2xHdd, Geforce 5200, Win XP SP3, Panasonic NV-GS75.


wtorek, 14 listopada 2006, 20:12
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 9 lipca 2004, 16:18
Posty: 992
Post 
kotin napisał(a):
Wolne - mam za małą skalę porównawczą żeby wieść z Tobą spór, ale na przykład w niezawodowym montażu szybkość odgrywa drugorzędną rolę.
Ważniejsza jest cena programu (bo nie przynosi on dochodu), jego uniwersalność i intuicyjność interfejsu.
Tu sie nie zgodze. Nikomu nie che sie czekać na rezultat pracy programu, a zwłaszcza komuś uczącemu się programu. Wiadomo, że na początku dużo rzeczy może nie wychodzić i wtedy nic chyba tak nie irytuje jak długie czekanie na wyrenderowanie kolejnych poprawionych wersji. A jeżeli program jest już wolny, to musi oferowac coś w zamian, a koder mpeg-2 uleada (bo o tym w sumie mowa) niczym szczególnym pod względem jakości sie nie wyróżnia.


wtorek, 14 listopada 2006, 21:01
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: poniedziałek, 30 października 2006, 20:49
Posty: 120
Post 
Prosze mi podpowiedzieć,jestem przed składaniem komputera na DuoCore E6600.Czy vegas ,ew.A.P -będą w pełni wykorzystywać moc procesora


wtorek, 14 listopada 2006, 21:05
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 5194
Lokalizacja: Tczew
Post 
-Damian- napisał(a):
Tu sie nie zgodze. Nikomu nie che sie czekać na rezultat pracy programu, a zwłaszcza komuś uczącemu się programu. Wiadomo, że na początku dużo rzeczy może nie wychodzić i wtedy nic chyba tak nie irytuje jak długie czekanie na wyrenderowanie kolejnych poprawionych wersji.

Mam bardziej filozoficzne podejście do życia :wink: (i pamiętam dużo wolniejsze procesory).
-Damian- napisał(a):
A jeżeli program jest już wolny, to musi oferowac coś w zamian, a koder mpeg-2 uleada (bo o tym w sumie mowa) niczym szczególnym pod względem jakości sie nie wyróżnia.

Fakt.
glassmen napisał(a):
Prosze mi podpowiedzieć,jestem przed składaniem komputera na DuoCore E6600.Czy vegas ,ew.A.P -będą w pełni wykorzystywać moc procesora

No to jeszcze raz: na stronie producenta programu... naprawdę warto tam zaglądać :!:
EDIT Vegas LINK , opis po polsku, obsługuje.
Premiere LINK

_________________
最诚挚的问候


wtorek, 14 listopada 2006, 21:58
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 9 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL