Teraz jest środa, 17 lipca 2019, 06:45




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 
 dwa dyski ata i sata i ich konfiguracja 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec

Dołączył: niedziela, 3 grudnia 2006, 22:33
Posty: 24
Post dwa dyski ata i sata i ich konfiguracja
Witam. Od niedawna posiadam kamerke i rozpoczynam zabawe w montaż :)
głownie rodzinne imprezki i rozwój mojego małego synka.
Poszperałem troche na forum ale stricte mojego problemu tam nie znalazłem.
Mam taki problemik.
mam 2 dyski
1) WD caviar 120 GB8 MB na ATA
2) WD Caviar 250GB 16MB na SATAII

jak najlepiej to skonfigurowac
teraz system i programy mam na dysku nr 1 na partycji C
śmieci i na d i e
na drugim dysku chciałem przechowywac materiał zrzucony bezpośrednio z kamery.
a materiał obrabiany ( kompresowany czy montowany ) zapisywac na dysk 1.
czy to dobre rozwiązanie ?
czy morze powinienem inaczej ?
czy powinienem tworzyć osobna partycje na plik wymiany ? jesli tak to na którym dysku?
Dzięki za porady
pozdrawiam Kuba


wtorek, 19 grudnia 2006, 15:08
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4748
Lokalizacja: Tczew
Post 
Mam bardzo podobne poglady na sposób ułożenia pracy dysków: LINK , na przykład.
pozdrawiam

_________________
最诚挚的问候


wtorek, 19 grudnia 2006, 16:26
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: niedziela, 3 grudnia 2006, 22:33
Posty: 24
Post 
kotin napisał(a):
Mam bardzo podobne poglady na sposób ułożenia pracy dysków: LINK , na przykład.
pozdrawiam


czytałem ten post, jednak moja sytuacja jest troche inna. ja mam tylko 2 dyski
na jednym system ( ten mniejszy ) + na osobnej partycji wyniki z montazu i kodowania
na drugim duzym material wejsciowy czyli pliki duze objetosciowo
da rade taki ukalad?


wtorek, 19 grudnia 2006, 17:31
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: poniedziałek, 11 grudnia 2006, 21:52
Posty: 26
Post 
Sądzę, że powinieneś całą obróbkę filmu wykonywać na dysku 2 (S-ATAII) łącznie z przeliczaniem i wypaleniem płyty. Na tym dysku zalecam założenie do poszczególnych projektów odpowiednich folderów i podfolderów . W ostateczności (gdy zabraknie ci miejsca na dysku 2) możesz kopiować niektóre wynikowe pliki z porzednich projektów, których nie chcesz kasować, na dysk 1 (d lub e). Konfiguracja dobra.

_________________
Pozdrawiam


wtorek, 19 grudnia 2006, 18:11
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4748
Lokalizacja: Tczew
Post 
vqsoft napisał(a):
...jednak moja sytuacja jest troche inna. ja mam tylko 2 dyski
na jednym system ( ten mniejszy ) + na osobnej partycji wyniki z montazu i kodowania
na drugim duzym material wejsciowy czyli pliki duze objetosciowo
da rade taki ukalad?

Da radę, nawet jeden dysk daje (pod pewnymi warunkami) radę. Chodzi o to żeby było szybciej, ciszej i bez szkody dla trwałości dysków. Dlatego polecane są dwa dyski. Taki układ jaki proponujesz jest dobry.
pozdrawiam
PS Ważne zasady - odczyt z jednego dysku, a zapis na drugim i unikanie zakłóceń (typu praca antywirusa, systemu...), na dysku do przechwytu.

_________________
最诚挚的问候


wtorek, 19 grudnia 2006, 19:43
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: niedziela, 3 grudnia 2006, 22:33
Posty: 24
Post 
dzieki za odpowiedzi. wiec stawiam to tak jak napisalem

p.s
jeszcze jedno pytanko w kwesti zgrywania
czy zgrywajac z kamerki za pomoca USB 2.0 jest jakas roznica w zgranym materiale w stosunku do tego samego zgrywanego za pomoca Fire-Wire?
dodam ze mam procka Athlon 64 2800 + 1gb ramu i plytke asusa k8n
poprostu czy jest sens inwestowac w karte fire-wire?
bo z tego co czytam to opinie sa rozneee


wtorek, 19 grudnia 2006, 23:55
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 20 września 2005, 15:01
Posty: 629
Post 
Cytuj:
poprostu czy jest sens inwestowac w karte fire-wire?
bo z tego co czytam to opinie sa rozneee


Oczywiście, że jest sens nie mówiąc, że należy:
- przechwytując przez fire-wire zachowasz pełną jakość AVI(DV),
- przechytując fire-wire masz zgodnośc z praktycznie każdym programem edycyjnym,
- przechwytując fire-wire masz mozliwośc kontroli kamery z aplikacji przechwytującej materiał,

Przy zapisie materiału z przeznaczeniem do dalszej edycji należy zapisywać w AVI(DV).

_________________
AMD64/3000, Gigabyte KN8-Ultra9,1,5GB RAM, 2*200GB SEGATE, GF6600GT/128, Pionieer 111DBK 1.23, Chieftec 420W, WIN XP SP2, PS10+ 10.6 -700USB, UPGRADE AVID LIQUID 7 -SP2, NV-GS250


środa, 20 grudnia 2006, 00:32
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: niedziela, 3 grudnia 2006, 22:33
Posty: 24
Post 
Pedro79 napisał(a):
Cytuj:
poprostu czy jest sens inwestowac w karte fire-wire?
bo z tego co czytam to opinie sa rozneee


Oczywiście, że jest sens nie mówiąc, że należy:
- przechwytując przez fire-wire zachowasz pełną jakość AVI(DV),
- przechytując fire-wire masz zgodnośc z praktycznie każdym programem edycyjnym,
- przechwytując fire-wire masz mozliwośc kontroli kamery z aplikacji przechwytującej materiał,

Przy zapisie materiału z przeznaczeniem do dalszej edycji należy zapisywać w AVI(DV).

uzywajac usb 2.0 tez zgrywam avi )dv) i jak wiedze jakosc jest dobra ( nie wiem czy przy fire-wire) jest inna lepsza? ( nie chodzi to o szybkośc transmisji bo sa one porównywalne usb2.0 480 Mbps a400 Mbps w fire-wire
tez moge sterowac kamera za pomoca aplikajci


środa, 20 grudnia 2006, 14:15
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4748
Lokalizacja: Tczew
Post 
Firewire jest lepszy z powodu mniejszego obciążenia procesora i minimalnie większego {!} transferu w praktyce. Widać to na przykład w tych testach: LINK dysków zewnętrznych, podpinanych do różnych interfejsów.

EDIT Dużo po czasie zobaczyłem tą obronę USB:
vqsoft napisał(a):
no spoko ale zgrywając materiał w avi (DV) nie ma roznicy w jakości bo skoro zgrywa sie 1:1 to transfer 480Mbps starcza w zupelnosci

Komentarz - 480 to tylko teoria, a poza tym niewiele kamer jest dostosowana do wysyłania przez USB pełnego PAL.

_________________
最诚挚的问候


Ostatnio edytowano poniedziałek, 19 lutego 2007, 16:03 przez kotin, łącznie edytowano 1 raz

środa, 20 grudnia 2006, 17:01
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: niedziela, 3 grudnia 2006, 22:33
Posty: 24
Post 
kotin napisał(a):
Firewire jest lepszy z powodu mniejszego obciążenia procesora i minimalnie większego {!} transferu w praktyce. Widać to na przykład w tych testach: LINK dysków zewnętrznych, podpinanych do różnych interfejsów.

no spoko ale zgrywając materiał w avi (DV) nie ma roznicy w jakości bo skoro zgrywa sie 1:1 to transfer 480Mbps starcza w zupelnosci


środa, 20 grudnia 2006, 17:18
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL