Teraz jest czwartek, 3 grudnia 2020, 09:41




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 
 Problem z procesorem 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec

Dołączył: niedziela, 8 października 2006, 12:37
Posty: 33
Lokalizacja: Lodz
Post Problem z procesorem
Witam,
stoje przed zakupem nowej plyty procka ramu i grafiki. I jak na razie wybralem:

Asus P5L 1394
GOODRAM DDR2 Dual 2x512MB PC667
Asus Radeon X1600Pro 256MB TV&DVI BOX

i teraz mam problem czy jest sens inwestowac Pentium IV [351] 300zl czy lepiej kupic Pentium Intel Core 6300 za 650zł. Czy naprawde poczuje duza roznice w pracy czy tez nie, bo jak widze owszem wszystkie benchamrki mowia ze Core jest duzo lepszy ale jak to sie przeklada na praktyke to mnie interesuje.


poniedziałek, 8 stycznia 2007, 15:44
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: niedziela, 10 grudnia 2006, 15:33
Posty: 33
Lokalizacja: Radom
Post 
Jeśli zamierzasz obrabiać filmy ,to naprawdę warto. :wink: Core2 duo są idealne do tych celów.Reszta może być.Aha,sprawdż płytę jakie procesory obsługuje(core2duo).


poniedziałek, 8 stycznia 2007, 17:08
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: niedziela, 8 października 2006, 12:37
Posty: 33
Lokalizacja: Lodz
Post 
Witam,
plyta co widzialem w jej specyfikacjach obsluguje Core Duo 6300. Ale wlasnie w tym celu pisze jesli cena jest 2 razy wyzsza to czy ten procek bedzie dla mnie dwa razy szybszy od tego co wymienilem szybszy czy tylko o jakies 20-25% bo jesli ma byc szybszy do 30% to uwazam ze nie mam sensu ladowac 650zl zamiast 300zl, a wy jak uwazacie.


poniedziałek, 8 stycznia 2007, 21:27
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 8 maja 2006, 23:12
Posty: 259
Lokalizacja: Marcinkowo - Mazury
Post 
grappa01 napisał(a):
bo jesli ma byc szybszy do 30% to uwazam ze nie mam sensu ladowac 650zl zamiast 300zl, a wy jak uwazacie.

Wszystko zależy od twojego wolnego czasu. Ile go masz, i ile jest on wart.


poniedziałek, 8 stycznia 2007, 21:48
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: niedziela, 8 października 2006, 12:37
Posty: 33
Lokalizacja: Lodz
Post 
Witam,
plyta co widzialem w jej specyfikacjach obsluguje Core Duo 6300. Ale wlasnie w tym celu pisze jesli cena jest 2 razy wyzsza to czy ten procek bedzie dla mnie dwa razy szybszy od tego co wymienilem szybszy czy tylko o jakies 20-25% bo jesli ma byc szybszy do 30% to uwazam ze nie mam sensu ladowac 650zl zamiast 300zl, a wy jak uwazacie?


poniedziałek, 8 stycznia 2007, 21:54
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 8 października 2006, 22:17
Posty: 75
Lokalizacja: Eire
Post 
Normalny samochód jezdzi do dwustu a ferrari tylko troche ponad trzysta , czy jest sens przepłacać kilkanaście razy? Jak uważacie?
Pewno że tak , bo jak jeżdzi!
Nie wahałbym sie i nie zastanawiał , nie bedziesz żałował tych trzysty zeta, ten proc ci sie odwdzieczy. Mam Athlona 64 +3700 (rok czasu) i juz żałuje że nie mam dwurdzeniowca .
Ten ran co zaproponowałeś... Ile masz slotów na ram w płycie? 1 Gb w dualu, troche słabo... Może gig teraz i gig póżniej.... Ja mam 2*1gb i brakuje czasami a bawie sie w wideo amatorsko , a gdy wrzucisz hd to giga - ramy nikną w oczach :)

_________________
Ireland In My Eyes new==>Belfast Motor Show
ASUS P5Q DeLuxe / Q9550 / 4x2Gb ddr2 Crucial BallistiX 6400 4-4-4-12 / ATI HD4890 OC/ 2,25Tb HDD / Sony HDR-HC9E


poniedziałek, 8 stycznia 2007, 23:17
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: niedziela, 10 grudnia 2006, 15:33
Posty: 33
Lokalizacja: Radom
Post 
Przy obróbce i kodowaniu wideo różnica kolosalna na korzyść dwurdzeniowców.Dla kogoś kto się lubi z tym bawić polecam core2duo. :wink:
O możliwościach podkręcania "najsłabszych"core2duo już nie wspomnę.... :D
Zerknij na to:
http://forum.pclab.pl/index.php?s=202c8 ... try2824674


wtorek, 9 stycznia 2007, 01:03
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
oczywiście, że tak jak pokazują benchmarki... core 2 duo


wtorek, 9 stycznia 2007, 03:21
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 5179
Lokalizacja: Tczew
Post 
Oczywiście że najnowszy Intel. Teraz pytanie dlaczego mam sprzęt jak z podpisu? No bo edycja jest głównym pożeraczem czasu. Czy po kilkunastu (lub więcej) godzinach zabawy z filmikiem z wakacji, kompresja zajmie mi 1 godzinę, czy dwie - to mnie już mniej obchodzi :wink: . Ważniejsze że mój sprzęt jest stabilny jak skała, nawet z Pinnaclem rzadko grymasi :P Przy uprawianiu tego zawodowo i dużej ilości pracy, to bym się jednak nie zastanawiał.

_________________
最诚挚的问候


wtorek, 9 stycznia 2007, 10:09
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 16 lutego 2005, 09:35
Posty: 396
Lokalizacja: Jaworzno
Post 
Jeszcze jedno . Pamięć 1G to już nieco za mało , na początek może być. Oczywiście zależy to od ilości warstw i efetów (korekcji) .


wtorek, 9 stycznia 2007, 10:34
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 21 października 2005, 10:49
Posty: 302
Lokalizacja: Myślenice
Post 
Do edycji DV zupełnie nie warto dopłacać. Warto kupić płytę która go obsługuje ale jeżeli liczysz się z kwotą 350zł (a to wynika z twojego pytania) to lepiej zainwestuja tą kasę w Ram a nie w procesor, a na pewno więcej na tym zyskasz przy edycji. Procesor przy edycji ci wiele nie pomoże bo i tak człowiek będzie tutaj "znacznym spowolnieniem magistrali" całego systemu. Natomiast przyspieszy ci rendering czy kompresję, którą ja np. zawsze zadaję przed snem więc nie ma dla mnie znaczenia czy będzie trwała 1,5h czy 45min. Przy edycji HD ci nie odpowiem czy pomaga czy nie przy samej edycji, ale wydaje mi się że 4GB ram z tym procesorem o którym piszesz się sprawdzi w zupełności.


wtorek, 9 stycznia 2007, 11:26
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: niedziela, 8 października 2006, 12:37
Posty: 33
Lokalizacja: Lodz
Post 
A mam pytanie a co uwazacie na temat procesora Pentium E4300 ktory ma byc odpowiednikiem E6300 i wyjsc w najblizszej przyszlości.


wtorek, 9 stycznia 2007, 16:59
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 23 marca 2003, 20:25
Posty: 1600
Lokalizacja: Tarnów
Post 
E4300 - 1.8GHz, tylko 2 MB cache L2, FSB800 ... będzie tańszy od Core 2 E6300 o 10 %
21 stycznia br. Intel obniza ceny procków:
D 925 o 14%
D 915 o 17%
D 820 o 10%
Core 2 duo nie stanieja niestety.
Nadal uwazam, że najlepszy zakup to model E6600.


wtorek, 9 stycznia 2007, 17:31
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 10 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL