Teraz jest środa, 23 października 2019, 17:49




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 
 1800 zł i aktualizacja kompa. 
Autor Wiadomość
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: wtorek, 30 marca 2004, 00:37
Posty: 169
Post 1800 zł i aktualizacja kompa.
Witam
Poczytałem forum ale i tak mam mętlik w głowie.
Obecnie robiłem montaż na procku duron 800, 256 ram itd. uzywałem przede wszystkim studio 9 bo przy wszystkim innym wysiadał komp.
mam teraz 1800 zł i chcę udoskonalić.
ze starego kompa zabrałbym monitor, 2 dyski 160 i 30 gb,stacja dyskietek,2 nagrywarki dvd, karta sieciowa.Pozostaje mi do kupienia:

obudowa
płyta główna
procesor
ram
karta graficzna
karta muzyczna ( czy nie wustarczy zintegrowana z płytą główną ?)
posiadam jeszcze kontroler firewire zwykły kupiony za 80 zł czy on wystarczy?
Prosiłbym o pomoc bo nie mam pojecia co aktualnie się opłaca z hardware.co polecacie kupic?

pozdrawiam


czwartek, 11 stycznia 2007, 22:57
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 7 stycznia 2006, 21:01
Posty: 388
Lokalizacja: Zabrze
Post Re: 1800 zł i aktualizacja kompa.
ashik666 napisał(a):
Witam
Poczytałem forum ale i tak mam mętlik w głowie.
Obecnie robiłem montaż na procku duron 800, 256 ram itd. uzywałem przede wszystkim studio 9 bo przy wszystkim innym wysiadał komp.
mam teraz 1800 zł i chcę udoskonalić.
ze starego kompa zabrałbym monitor, 2 dyski 160 i 30 gb,stacja dyskietek,2 nagrywarki dvd, karta sieciowa.Pozostaje mi do kupienia:

obudowa
płyta główna
procesor
ram
karta graficzna
karta muzyczna ( czy nie wustarczy zintegrowana z płytą główną ?)
posiadam jeszcze kontroler firewire zwykły kupiony za 80 zł czy on wystarczy?
Prosiłbym o pomoc bo nie mam pojecia co aktualnie się opłaca z hardware.co polecacie kupic?

pozdrawiam



witam
za tę kasę kupisz:
-intel core 2 duoE6300 1.86Ghz - 650 zł
-MSI-P965 Neo-F i965P s775 - 395 zł
-KingMax DDR2 512MB 800 1szt. - 229 zł
-obudowwa + 400W zas. - 200 zł
-Gigabyte 7600GT 256MB 128Bit PCI-E DDR3 - 579 zł
Razem 2053 zł, sprzęt wymiata. Tak zrobiłem 2 tygodnie temu. Zejdziesz do 1800 zł jezeli zamienisz karte grafiki 7600GT na 7600GS. Od mojego starego Athlona 2400+, rendering odbywa się błyskawicznie a giery... to istne SZALEŃSTWO.
pozdrawiam


piątek, 12 stycznia 2007, 00:08
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 20 września 2005, 15:01
Posty: 629
Post 
Co do podanej konfiguracji i pracy np studio sszedłbym z grafiką o półkę niżej na rzecz pamięcie RAM jednak większy komfort pracy odczujesz podczas pracy z 1GB niż 512MB. (Przy zakupie płyty sprawdź czy obsłuży ona Towje dyski twarde i napęd optyczny (czy będzie wystarczająca ilość złącz ATA, ponieważ płyty posiadają najczęsciej posiadają tylko 1 takie złącze, a praca napęd z dyskiem na jednej taśmie może rodzić problemy).

_________________
AMD64/3000, Gigabyte KN8-Ultra9,1,5GB RAM, 2*200GB SEGATE, GF6600GT/128, Pionieer 111DBK 1.23, Chieftec 420W, WIN XP SP2, PS10+ 10.6 -700USB, UPGRADE AVID LIQUID 7 -SP2, NV-GS250


piątek, 12 stycznia 2007, 00:22
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 6 stycznia 2007, 17:46
Posty: 54
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Post 
dołączam się do wypowiedzi kolegi powyżej. Sam przesiadłem się kilka miesięcy temu na Core2Duo E6300, wraz z nową płytą Asrocka ConroeXfire E-sata2(~300pln). Płyta musi być kompatybilna z procesorami, C2D, które jednak potrzebują szybkiego FSB (1066mhz). Do tego mam 320GB (SATA2!~350pln), oraz nagrywarke pod Sata2. Polecam Ci ogółem przesiadkę na Sata2, szczegolnie dlatego, ze - jak zakladam - pracujesz z video(szybszy, bardziej wydajny trasfer danych). Co więcej? Mam w środku prawie 'najtańszą' kartę graficzną - Gigabyte Geforce 7300GS ( wpełni wystarcza na nowe gry), oraz 1,5 GB RAMu @ 667mhz firmy GOODRAM.

Lecimy po cenach:
C2DE6300-650pln
Motherboard-300pln
Grafika-200pln
Pamięć(1gb)-300-350 pln
obudowa+dobryzasilacz-200pln

Stoimy na 1700

powodzenia:)

aha- Adobe Pro 2.0, Photoshop CS2, Adobe Encore, czy nawet After Effects, śmigają bez problemu (AE troszkę przycina płynność wideo), włączone nawet po dwa-trzy naraz (np. Premiere, PS i Encore).

_________________
http://www.fastmedia.com.pl - wynajem sprzetu filmowego i video warszawa


piątek, 12 stycznia 2007, 01:12
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: wtorek, 30 marca 2004, 00:37
Posty: 169
Post 
Tez mi się wydaje ze lepiej będzie zainwestować kupując więcej ramu niż drogą kartę graficzną. komputer służy mi przede wszystkim do montażu w gry praktycznie nie gram.

zastanawiam się nad ramem, znalazłem
KingMax DDR2 1GB 667 - 365 zł
DDR2 1GB PC2-5300 (667MHz) - 335 zł


piątek, 12 stycznia 2007, 12:14
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 16 lutego 2005, 09:35
Posty: 396
Lokalizacja: Jaworzno
Post 
Ten 1G RAM weź w 1-dnej kostce , bo i to potrafi być mało przy renderowaniu (oczywiście zależy od złożoności projektu).


piątek, 12 stycznia 2007, 20:31
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: czwartek, 21 lipca 2005, 16:26
Posty: 110
Lokalizacja: Śląsk
Post 
MirekM napisał:
Cytuj:
Ten 1G RAM weź w 1-dnej kostce

Dzisiejsze płyty obsługują Dual Ram, a do poprawnej pracy pamięci w systemie dwukanałowym niezbędne są dwa moduły Ram (lub cztery jeśli utworzymy więcej banków pamięci). Następne dwie kostki można dokupić w przyszłości (oczywiście jeśli płyta ma cztery gniazda).

Pozdro*


sobota, 13 stycznia 2007, 03:59
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: wtorek, 30 marca 2004, 00:37
Posty: 169
Post 
za bardzo nie jaże, czyli lepiej opłaca się kupić 2 x 512 mb ramu niz 1 x 1 gb


sobota, 13 stycznia 2007, 12:20
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 16 lutego 2005, 09:35
Posty: 396
Lokalizacja: Jaworzno
Post 
Co i jak się opłaca to sam poszperaj , generalnie to 1G może być mało (przemyśl temat pamięci).


sobota, 13 stycznia 2007, 12:24
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: czwartek, 21 lipca 2005, 16:26
Posty: 110
Lokalizacja: Śląsk
Post 
Jeśli włożysz do gniazda tylko jedną kostkę ramu to będzie ona działać tylko w trybie jednokanałowym. Aby płyta mogła uruchomić tryb Dual Chanel to muszą być zainstalowane dwie kości.
To wynika ze specyfikacji (poczytaj w instrukcji do płyty).
Oczywiście jedna kostka ramu też będzie działać poprawnie, ale tylko w trybie singel. Jeśli chodzi o wydajność całego kompa to wzrost przy wykorzystaniu trybu Dual Chanel jest od kilku do kilkunastu procent czyli warto.
Natomiast ma rację MirekM, że do obróbi video to minimum 1 GB, a jeszcze lepiej 2 GB. Jeśli ogranicza Cię kasa to zakup 2x512 na dzień dzisiejszy, a w przyszłości kolejne dwie kostki lub wymiana na 2x1GB

Pozdro :lol:


sobota, 13 stycznia 2007, 14:49
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: wtorek, 30 marca 2004, 00:37
Posty: 169
Post 
własnie wyczytałem potwierdzenie tego co piszecie ze lepiej 2 x 512 mg ramu.
natomiast jeżeli chodzi o sata to sa podobno przejściówki. tzn. kupić płytę z sata i podłączyć przejściówkami stare napędy i dyski ?

[ Dodano: Nie Sty 14, 2007 11:27 am ]
a co powiecie na takie oferty z allegro?
http://allegro.pl/item156229778_zestaw_ ... 160gb.htmlhttp://allegro.pl/item156229778_zestaw_pentium_core_2_duo_512mb_dvdrw_gf6200_160gb.html


niedziela, 14 stycznia 2007, 01:24
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL