Teraz jest wtorek, 22 października 2019, 10:52




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 
 Problem z przechwytywaniem VHS->Kamera->PC przez IEEE 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: środa, 11 sierpnia 2004, 12:15
Posty: 5
Lokalizacja: gorzow/poznan
Post Problem z przechwytywaniem VHS->Kamera->PC przez IEEE
Witam wszystkich serdecznie.
Z racji, ze stojac w miejscu czlowiek się cofa, poetapie obróbki filmów cyfrowych postanowilem zarchiwizowac swoja kolekcje VHS. Po uwaznej lekturze forum postanowilem zrobic to w sposob nastepujacy: VHS -> KAMERA -> KOMP (przy uzyciu Fi-Wi)
Pojawily mi sie jednak 2 problemy.

Problem 1: Przy podlaczeniu VHS z Kamera (moja kamera to jvc grd-50e - specyfikacja < http://www.ciao.co.uk/JVC_GR_D50__5337455 >), natomiast przejsciowka jakiej uzywam wyglada tak:

Obrazek

kiedy podlaczam 3 kable w te 3 dziury a EURO do VHS, to obraz na kamerce pojawia sie, ale skacze. Znika to, jesli do tego wejscia EURO, ktore jest na wierzchu na samym dole, podlacze kabel do TV. No ale telewizor musze oddac, bo pozyczylem.

Pytanie 1: Czy mozna to jakos rozwiazac? Czy mozna bez podlaczania telewizora uzyskac nieskaczacy obraz? Czy mozna uzywajac odpowiedniej przejsciowki podlaczyc od razu kamere do magnetowidu, bez tego urzadzonka na zdjeciu?

Problem 2: Szwankuje mi Port IEEE 1394. Owszem, system poprawnie rozpoznaje kamere, jednak nie moge przechwycic obrazu, ani tego z kasetki, ani tego z VHSu. Niedawno robilem formata (przed nim dzialalo tak, ze raz na 5 prob zaczynalo przechwytywac), wszystkie stery itd mam z wczoraj. W Pinnacle'u jest pokazane, ze tasma leci, ale nie ma podgladu. Nie moge uzyskac podgladu rowniez w VirtualDubie.
Wczoraj wieczorem obraz na chwilke pojawil sie na ekranie podgladu przechwytywania w VirtualDubie, jednak nawet jak dawalem Capture, nie mogl przechwycic obrazu z wideo, z kasetka zadzialal. Zrestartowalem kompa, obraz w VirtualDubie jest widziany raz na ok 5 prob, przy probie przechwycenia wideo wyskakuje blad: Unable to start video capture, z kasetki jest ok.

Pytanie 2: Jak rozwiazac problem 2, czyli przechwycic obraz transferowany przez kamere z wideo do kompa?

Zyczac milego dnia, prosze o pomoc :)


poniedziałek, 15 stycznia 2007, 15:40
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 11 maja 2006, 13:02
Posty: 19
Lokalizacja: lubelskie
Post 
Stoję przed podobnym problemem, tj. zgranie VHS na kompa. Rozumiem, że chodziłoby Ci też o zrobienie tego jak najtańszym kosztem, bo przecież można kupić nagrywarkę stacjonarną, podłączyć do niej magnetowid i sprawa prosta.

Można zakupić konwerter analogowo cyfrowy - ogólnie rzecz droga, ale na allegro można kupić takie "cudo", wyglądające zupełnie inaczej niż większość tego typu urządzeń za ok. 239-329 (szukaj konwerter AV/DVD), ale nie używałem tego i nie wiem jak to się spisuje. Sprzedawca oczywiście zapewnia, że tylko konwerter da odpowiednią jakość, ale na jego miejscu też bym tak mówił.

Taniej kupisz kartę telewizyjną do kompa z wejściem S-video. Z tym, że tutaj karty są różne i nie na każdej da się osiągnąć dobry efekt. Jeśli masz notebooka (ja mam) to trzeba wydać ok. 250 zł (niestety). Jeśli stacjonarny, to wybór kart jest duuuużo większy i ceny też niższe.


środa, 24 stycznia 2007, 16:11
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 20 września 2005, 15:01
Posty: 629
Post 
Witam!

1. Rozumeim, że magnetowid dysponuje jedynie złączem EURO proponuję przejściówkę jak na dołączonej fotce. Bezpośrednio w wtyku EURO zestaw gniazd 3*chin + S-video z przełacznikiem kierunku. Pamietaj o przełączeniu kamery w tryb odtwarzania, wyjęciu taśmy, oraz użyciu przewodów CHINCH magnetowid VHS nie wysyła sygnału S-VIDEO, a jedynie po chinch.


2. Druga sprawa może być bardziej skomplikowana, ale sprawdź:
- sam kabel fire-wire bardzo często jest winym zamieszania,
- czy poprawnie jest zainstalowana i wykryta karta WIRE-FIRE
(najczęstrzym problemem z kartami na PCI są przerwania, wtedy
najlepiej przekładać kartę w kolejne gniazda PCI, częste
problemy stwarzają karty na chipsecie VIA :(,
- sprawdz czy poprawnie wykrywa kamerę systemowy movie maker,
- napisz wiecej o konfiguracji komputera i jego parametrach,

_________________
AMD64/3000, Gigabyte KN8-Ultra9,1,5GB RAM, 2*200GB SEGATE, GF6600GT/128, Pionieer 111DBK 1.23, Chieftec 420W, WIN XP SP2, PS10+ 10.6 -700USB, UPGRADE AVID LIQUID 7 -SP2, NV-GS250


czwartek, 25 stycznia 2007, 00:53
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 7 stycznia 2006, 21:01
Posty: 388
Lokalizacja: Zabrze
Post 
witam

Twoja przejściówka powinna spełnić zadanie które postawiłeś sobie (z VHS na PC, i dalej DVD). Podobną archiwizację robiłem w zeszłym roku kamerką JVC GR D73E, i za pomocą podobnej przejściówki (z przełączaniem in/out).

Nie miałem żadnych problemów z przechwytem VHS z magnetowidu. Obraz był cały czas na monitorku więc tv do podglądu nie był potrzebny. Dobrze radzi Pedro79, kamerka w tryb PLAY, naciskasz 1 raz przycisk nagrywania (pojawi się na ekraniku lcd wskaźnik -A/V.IN-, 'puszczasz' magnetowid i zaraz potem 2 raz przycisk nagrywania. Na lcd widzisz wskaźnik nagrywania (czerwone kółeczko).

ad2. Sprawdź w Menedżerze urządzeń czy nie ma konfliktów sprzętowych, i zrób jak radzi Pedro79.

pozdrawiam


czwartek, 25 stycznia 2007, 08:30
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: środa, 11 sierpnia 2004, 12:15
Posty: 5
Lokalizacja: gorzow/poznan
Post 
dziekuje bardzo za odp, jednak nie rozwiazaly one mojego problemu...
ale po kolei.
anteq napisał(a):
Taniej kupisz kartę telewizyjną do kompa z wejściem S-video

juz mam taka karte, jednak nie pomaga mi to ani o krzte w przegraniu materialu z vhs na kompa, bo skoro odtwarzacz vhs nie emituje sygnalu svideo, to nie bardzo wiem jak uzyc odpowiednio tej karty, moze wezcie ja pod uwage... ?

Pedro79 napisał(a):
proponuję przejściówkę jak na dołączonej fotce

zakupilem, ale niestety po podlaczeniu odtwarzacza przez nia obraz jest szarpany poziomo, czasem traci kolor, z tego co pamietam, to poprzednio, gdy podlaczalem calosc przez tv, ten problem znikal. jednak jak juz napisalem, nie mam mozliwosci uzywania telewizora.
jak wyelimonowac owe pasy? (na zyczenie moge zamiescic filmik z pokazaniem jak to dokladnie wyglada)

Robus2000 napisał(a):
kamerka w tryb PLAY, naciskasz 1 raz przycisk nagrywania (pojawi się na ekraniku lcd wskaźnik -A/V.IN-, 'puszczasz' magnetowid i zaraz potem 2 raz przycisk nagrywania. Na lcd widzisz wskaźnik nagrywania (czerwone kółeczko).

kiedy mam wyjeta kasete, po nacisnieciu record pojawia mi sie napis: tape! jesli mam wlozona kasetke, to oczywiscie obraz kopiuje sie na nia...
macie jakies pomysly? moze jest ktos z poznania i moglby mi pomoc osobiscie? za wszelka pomoc z gory dziekuje!

edit: zapomnialem napisac: jak sprawdzic, czy kabel do FireWire jest dobry? kamera za kazdym razem jest wykrywana, jednak sa problemy z rozpoczeciem przechwytywania, czasem musze probowac po wieele razy a czasem przechwytywanie idzie za pierwszym razem... nie ma zadnych konfliktow w menedzerze, posiadam najnowsze stery.


poniedziałek, 29 stycznia 2007, 02:57
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 7 stycznia 2006, 21:01
Posty: 388
Lokalizacja: Zabrze
Post 
Robus2000 napisał(a):
kamerka w tryb PLAY, naciskasz 1 raz przycisk nagrywania (pojawi się na ekraniku lcd wskaźnik -A/V.IN-, 'puszczasz' magnetowid i zaraz potem 2 raz przycisk nagrywania. Na lcd widzisz wskaźnik nagrywania (czerwone kółeczko).

kiedy mam wyjeta kasete, po nacisnieciu record pojawia mi sie napis: tape! jesli mam wlozona kasetke, to oczywiscie obraz kopiuje sie na nia...
macie jakies pomysly? moze jest ktos z poznania i moglby mi pomoc osobiscie? za wszelka pomoc z gory dziekuje!

edit: zapomnialem napisac: jak sprawdzic, czy kabel do FireWire jest dobry? kamera za kazdym razem jest wykrywana, jednak sa problemy z rozpoczeciem przechwytywania, czasem musze probowac po wieele razy a czasem przechwytywanie idzie za pierwszym razem... nie ma zadnych konfliktow w menedzerze, posiadam najnowsze stery.[/quote]



witam
A gdzie Ty chcesz nagrać materiał z VHS, jeśli nie na kasetkę z kamery? Przecież nie można inaczej tego zrobić mając: tę przejściówkę, kamerkę no i magnetowid. Opis dotyczył nagrywania VHS na kamerkę cyfrową, na jej kasetke mini dv. Zrób dokładnie tak jak było w opisie i nie będzie żadnych problemów. Nie można nagrać z VHS na PC, pomijając nagrywanie na kamerkę.

ad kabelka. Sprawdź może u kogoś ze znajomych co mają port firewire w kompie.

przypomnij nam, z jakich programów korzystasz przy przechwycie (czy tylko VirtualDub)? Jaki masz komputer?
pozdrawiam


poniedziałek, 29 stycznia 2007, 13:14
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 7 grudnia 2005, 20:44
Posty: 340
Post 
robus2000 napisał(a):
Nie można nagrać z VHS na PC, pomijając nagrywanie na kamerkę.


Pozwole sobie się z tym nie zgodzić.
Można oczywiście zgrywać na komputer sygnał w locie z kamery, tak jak można przez fiwi nagrywać to co kamera filmuje.
Nagrywanie na kasete a później do komputera jest nie tylko czasochłonne ale i niewygodne.

Pozdrawiam


poniedziałek, 29 stycznia 2007, 13:30
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: środa, 11 sierpnia 2004, 12:15
Posty: 5
Lokalizacja: gorzow/poznan
Post 
Pedro79 napisał(a):
Pamietaj o przełączeniu kamery w tryb odtwarzania, wyjęciu taśmy, oraz użyciu przewodów CHINCH magnetowid VHS nie wysyła sygnału S-VIDEO, a jedynie po chinch.

wyjalem, jednak sie nie udaje. czyli moze moja kamera nie ma takiej opcji, zeby bez kopiowania na kasetke zgrac na kompa?

chcialbym podkreslic rowniez inny wazny problem: obraz z odtwarzacza vhs na kamerce miga. daje do tego linka: KLIK 304 kB.

nie wiem co sie przyda o komputerze, wiec daje to:
System operacyjny Microsoft Windows XP Home Edition
Dodatek service pack systemu operacyjnego Dodatek Service Pack 2
DirectX 4.09.00.0904 (DirectX 9.0c)

Płyta główna:
Typ procesora Intel Pentium 4, 2000 MHz (20 x 100)
Nazwa płyty głównej Intel Maryville 2 D850EMV2 (5 PCI, 1 AGP, 4 RIMM, Audio)
Mikroukład płyty głównej Intel Tehama i850E
Pamięć fizyczna 256 MB (PC800 RDRAM)
Typ BIOS'u AMI (07/24/02)

Ekran:
Karta wideo NVIDIA GeForce4 Ti 4200 with AGP8X (128 MB)

Kontrolery dźwięku, wideo i gier:
Kodery-dekodery audio 5.1.2535.0
Kodery-dekodery wideo 5.1.2535.0
Kontroler audio Intel(r) 82801BA/BAM AC'97 5.1.2535.0
Microsoft Kernel Wave Audio Mixer 5.1.2535.0
nVidia WDM A/V Crossbar 2.2.0.0
nVidia WDM Video Capture (universal) 2.2.0.0
Starsze sterowniki audio 5.1.2535.0
Starsze urządzenia przechwytywania wideo 5.1.2535.0
Sterownik zgodności audio Microsoft WINMM WDM 5.1.2535.0
Urządzenia sterujące mediami 5.1.2535.0
Urządzenie audio Microsoft Kernel System 5.1.2535.0


poniedziałek, 29 stycznia 2007, 14:48
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 7 grudnia 2005, 20:44
Posty: 340
Post 
Tak jak pisali koledzy powyżej, najpierw sprawdził bym kabel euro.
Jak nie to, to spróbuj pożyczyć od kogoś magnetowid bo objawy są trochę dziwne.

Powodzenia i wytrwałości :!: :wink:

Pozdrawiam


poniedziałek, 29 stycznia 2007, 15:00
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 7 stycznia 2006, 21:01
Posty: 388
Lokalizacja: Zabrze
Post 
witam
Faktycznie, można nagrać sygnał video bespośrednio z kamery (nie nagrywając na kasetke.) Przepraszam za 'wprowadzenie w bląd'.Czlowiek tyle jeszcze sie nauczy w tym krótkim życiu.
pozdrawiam


poniedziałek, 29 stycznia 2007, 15:16
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: środa, 11 sierpnia 2004, 12:15
Posty: 5
Lokalizacja: gorzow/poznan
Post 
mysle ze kabel jest ok, bo jak podlaczalem kamerke do tv zeby wyswietlic material z kasetki na tv, wszystko dzialalo ok.
co dziwne, kiedy podlaczalem przez urzadzenie z pierwszego posta, uzywajac przy tym tv, obraz byl ok...
no ale jak mowicie, pozycze magnetowid od kogos i wtedy zobacze co i jak.

[ Dodano: Pią Lut 02, 2007 10:43 pm ]
no niestety, musze wznowic temat, na innym odtwarzaczu dzieje sie dokladnie to samo, pojawiaja sie pasy na obrazie. KLIK zalaczam przyklad.
kiedys probowalem laczyc uzywaja telewizora i z tego co pamietam bylo ok. ale nie mam mozliwosci.

kiedy podlaczam wideo bezposrednio do kompa ( Karta wideo NVIDIA GeForce4 Ti 4200 with AGP8X (128 MB) ) pojawia sie jedna klatka filmu i miga, film nie idzie dalej.

sytuacja powtarza sie na dwoch roznych wideo, dwoch roznych kablach i dwoch roznych kasetach. filmy te sa nagrywane wlasnorecznie, wiec raczej nie jest to zaden program antypoiracki.

co radzicie? bede baardzo wdzieczny za pomoc!


poniedziałek, 29 stycznia 2007, 15:40
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 5 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL