Teraz jest czwartek, 3 grudnia 2020, 22:14




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ] 
 Czy taki komputer wystarczy ??i jaki program ??????????????? 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec

Dołączył: sobota, 2 grudnia 2006, 14:27
Posty: 16
Lokalizacja: Istebna
Post Czy taki komputer wystarczy ??i jaki program ???????????????
Witam
oto mój komp

procesor AMD duron 1200 mhz
ram : 128 sdram (jesli nie starczy to dokupie 512mb)
karta graficzna geforce 2 mx 400, 64sdram

dysk: 40 GB

będe kupował kamere paansonic nv-GS280 i chce poprostu zrzucic film za pomoca karty fire wire (tania za 30 zł) na dysk kompa i z kompa nagrac na płyte DL lub zwykłą DVD... nie chce robic jakis super filmów poprostu przesyłam na kompa z kompa na DVD no moze na początku nagrania dodam jakiś napis i date i to tyle... czy mój komp sobie poradzi ??? bardzo prosze o odpowiedz bo nie jestem zbyt bogaty a kamerke tak bede brał na raty bo mnie niestey odrazu nie stac :(((((

pozdrawiam


środa, 28 lutego 2007, 15:08
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 5179
Lokalizacja: Tczew
Post 
Ulead Video Studio 8 PL. Są jeszcze w wyprzedaży ostatnie egzemplarze, a w praktyce to najrozsądniejsze rozwiązanie.
pozdrawiam

_________________
最诚挚的问候


środa, 28 lutego 2007, 18:25
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: sobota, 2 grudnia 2006, 14:27
Posty: 16
Lokalizacja: Istebna
Post 
hmm a czy mój komputer ze 128 mb ramem poradzi sobie z zrzucenie materiału DV na dysk w kompie ?? czy będą jakieś straty (chodzi o klatki) sciągłem Ulead Video Studio 10 (trial) i przekonwertowałem pare krótkich filmów i jeden film test kamery panasonic nv-gs300 który tu był zamieszczany na forum.. bardzooo długooo sie konwertowało około 1.5 godziny (900 mb) po nagraniu odtworzyłem do na DVD i zobaczyłe spadek FPS czyli czasami było płynnie a czasami makabryczni spadek klatek :( czyli to wina ramu ?? skoro nawet przy konwertowaniu mam spadek klatek to jak będzie ze zrzuceniem materiału z kamery na dysk ?? wtedy jeszcze bardziej spadną klatki ?? czy dokupenie 512 ramu będzie rozwiązaniem ??aha a co do kamery to jak myslicie lepiej kupic nv-gs180 czy dopłacic i kupic nv-gs280 a moze SONY ??
aha a czy ten Ulead Video Studio 8 będzie mniej "zżerał" ramu ??

pozdrawiam


środa, 28 lutego 2007, 21:18
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 20 września 2005, 15:01
Posty: 629
Post 
przy zgrywaniu materiału z kamery cyfrowej w jakości AVI(DV) pracują przedewszystkim: PROCESOR + DYSK. Ale wszystko ma swoje ograniczenia w postaci pamięci RAM ponieważ założenie jest takie że pamięci jest wystarczająco aby SYSTEM+PROGRAM nie musiał dodatkowo zapisywać i odczytywać danych z dysku. Jeżeli pracujesz pod kontrolą WINXP to bezwzględnie RAMU musi być więcej min. 512MB.
Sprawdź czy przy zgrywaniu procesor jest wykorzystany na 100% jeżeli tak to dodanie RAMU najprawdopodobniej nic nie zmieni i sprzęt będzie za słaby.
Oprócz użycia procesora powinno być okienko zużycia pamięci RAM!! (zaleznie w jakim systemie pracujesz).
Sprawdź transfer dysku twardego oraz tryb pracy bezwzględnie musi pracować w trybie UDMA minimum UDMA-66. Zakładam, że minimalny transfer 4MB/s dysk osiąga bez większych problemów. Przed zgrywaniem dokonaj defragmentacji.
Zerknij w uruchom: msconfig i powyłączaj wszystkie zbędne działające w tle procesy i programy oraz ustaw komputer na stale właczony, wyłacz wszelkie wygaszacze, hibernacje, wstrzymania dysku itp.
Zgrać materiał w AVI(DV) możesz pod kontrola MOVIE MAKERA który jest w systemie WINXP gorzej z kodowaniem do DVD, ale to możesz zrobić np w NERO.
Przy zgrywaniu poprostu patrz i nie dodtykaj klawiatury ani myszki. Warto zaopatrzyć się w program który pokazuje ilośc utraconych klatek przy zgrywaniu abyś wiedział na czym stoisz np VIRTUAL DUB.

_________________
AMD64/3000, Gigabyte KN8-Ultra9,1,5GB RAM, 2*200GB SEGATE, GF6600GT/128, Pionieer 111DBK 1.23, Chieftec 420W, WIN XP SP2, PS10+ 10.6 -700USB, UPGRADE AVID LIQUID 7 -SP2, NV-GS250


czwartek, 1 marca 2007, 00:28
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: czwartek, 5 października 2006, 21:45
Posty: 86
Lokalizacja: centrum
Post 
Co do wyboru kamerki, lepiej kupić gs280, ma m.in. lepszy obiektyw, nie cyfrową ale optyczną stabilizację obrazu. Więc lepiej dołożyć aby później nie żałować. Również stałem nad wyborem kamerki, zacząłęm od gs280, poprzez gs500 (dużo się nad nimi zastanawiałem). Radzę iść np. do mediamarkt i "pobawić" się trochę różnymi modelami. Kamery w tej półce cenowej firmy Sony mają ekran dotykowy, co mi przeszkadza, lecz może Tobie nie.


czwartek, 1 marca 2007, 09:12
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: sobota, 2 grudnia 2006, 14:27
Posty: 16
Lokalizacja: Istebna
Post 
dzięki wielkie za odpowiedz... :)

czyli rozumiem przez to ze WINDOWS 98 bedzie wsam raz na przesyłanie materiału DV ma takim kompie jak mój ?? bo XP bierze dużo ramu...(własnie uzywam XP)

jak narazie zakupie z 5 kaset miniDV i bede nagrywał na kasetach... a jak bede miał kase na FIREWIRE i ram to pózniej bede z kaset nagrywał na DVD

aha mam jeszcze pytanko co do kaset ... jaka jest ich zywotność ?? jak nagram na kasete jakiś film pózniej skasuje znowu nagram i ile razy kaseta to wytrzymie ?? będzie pózniej słaba jakośc nagrań czy jak ???

prosze o odpowiedz !!

pozdrawiam


piątek, 2 marca 2007, 00:30
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 2 listopada 2005, 22:28
Posty: 298
Post 
To wszystko zależy jakich kasetek bedziesz używał.. na niektórych nie nagrywał bym więcej niż 2 razy...chociaż.. jeżeli to tylko jakieś "kino domowe" to myśle ze najtańsza kaseta spełni twoje oczekiwania...np.Sony Premium..chociaż zainwestuj w Excellence... - będziesz zadowolony.

Pozdr!

_________________
--------------------------------
CANON EOS MARK III
EDIUS 7.4
PS & AE & LR
D810 + szkła
CMIII + szkła


piątek, 2 marca 2007, 00:43
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 20 września 2005, 15:01
Posty: 629
Post 
Myślałem, że przesyłasz materiał po Fire-wire więc mam rozumieć źe robisz to po USB?
Teraz najwazneijsze pytanie jeśli jest to USB to czy posiadasz USB2.0? Ponieważ USB1.0 a nawet i 1.1 może być niewystarczające do przesłania obrazu w pełnej jakości i stąd mogą pojawić się rwania obrazu.
Co do RAMU proponuję zainstalowac jakiś drobny programik pod Win98 który pokazywałby zużycie podczas przechwytywania. Poniewaz jeśli będzie dodatkowy zapis/odczyt (jak pisałem wcześniej) z dysku to na pewno będa straty fps-ów.
Jeszcze jedna sprawa abyś miał 100% jakości materiału z kasety zakup kontroler fire-wire i zgrywaj przez to złącze w jakości AVI(DV)!
UNIKAJ MPEG2 oraz DIVIX itp do zgrywania materiału bo i tak komputer temu nie podoła.

_________________
AMD64/3000, Gigabyte KN8-Ultra9,1,5GB RAM, 2*200GB SEGATE, GF6600GT/128, Pionieer 111DBK 1.23, Chieftec 420W, WIN XP SP2, PS10+ 10.6 -700USB, UPGRADE AVID LIQUID 7 -SP2, NV-GS250


piątek, 2 marca 2007, 09:29
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: sobota, 2 grudnia 2006, 14:27
Posty: 16
Lokalizacja: Istebna
Post 
źle mnie zrozumiałes.. jeszcze nie posiadam kamery :( moze za miesiac 2 ją kupie ale wolałem sie juz upewnic co do niektórych spraw... a o spadku fps'ów mówiłem jak konwertowałem krótki film z tej kamery do DVD(filmik 5 minotowy sciagłem z tego forum) i włąsnie pryz konwertacji były straszne spadki klatek :( czyli jezeli mam spadki klatek przy konwersji na DVD to jeszcze większe spadki klatek będa przy przesyłaniu z kamery do PC ??

mam jeszcze jedno pytanko co do kamer ... jak traca a wartosci ?? nie wiem cyz poczekać dłozej aż nv-gs500 bedzie kosztowac tyle co teraz nv-gs280 ??? czy lepiej kupic teraz nv-gs280 i po roku jaka bedzie cena nv-gs280 niechce pózniej żałowac jak w przypadku mojego telefonu (nokia 6630 kupiłem ją za 1000 zł a teraz ją włąsnie sprzedaje za 600 zł) 400 zł to dla mnie bardzo duzo więc nie wiem :(((((( hmmmm


pozdr.


piątek, 2 marca 2007, 13:09
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 5179
Lokalizacja: Tczew
Post 
mateusz_gosc napisał(a):
dzięki wielkie za odpowiedz... :)

czyli rozumiem przez to ze WINDOWS 98 bedzie wsam raz na przesyłanie materiału DV ma takim kompie jak mój ?? bo XP bierze dużo ramu...(własnie uzywam XP)
Tyle że jest mniej stabilny i ponieważ nie obsługuje plików większych niż 4 GB, to co niecałe 20 minut trzeba będzie wznawiać przechwyt z kamery. Lepiej odchudzić XP ka moim zdaniem z niepotrzebnych procesów, usług i otwartych w tle programów, nierzadko stertujących wraz z systemem niepotrzebnie. RAMu i tak masz teraz trochę mało, w pierwszym poscie sam zaznaczałeś jakie masz plany rozbudowy.
mateusz_gosc napisał(a):
jak narazie zakupie z 5 kaset miniDV i bede nagrywał na kasetach... a jak bede miał kase na FIREWIRE i ram to pózniej bede z kaset nagrywał na DVD

aha mam jeszcze pytanko co do kaset ... jaka jest ich zywotność ?? jak nagram na kasete jakiś film pózniej skasuje znowu nagram i ile razy kaseta to wytrzymie ?? będzie pózniej słaba jakośc nagrań czy jak ???

prosze o odpowiedz !!

pozdrawiam

Kasetki są trwalsze od płytek DVD.

Co to są u Ciebie - spadki FPS przy konwersji do DVD?

Przyczyny błędów przy konwersji nie muszą pokrywać się z gubieniem klatek przy przechwycie. W wypadku przechwytu przyczyna leży najczęściej na linii - kamera podaje ze stałą prędkością strumień danych - a dysk niezdefragmentowany, obciążony pracą antywirusa, windowsa (na przykład indeksacją i innymi działającymi w tle...), ma chwile w których nie nadąża z zapisem. Gubi klatki. Błedy w czasie konwersji - są różne, spadku FPS nie kojarzę.
pozdrawiam

EDIT Ulead Video Studio 10 - ma za duże wymagania sprzętowe, jak na Twój komputer. Podpowiadałem wersję 8 PL.

_________________
最诚挚的问候


piątek, 2 marca 2007, 14:04
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: sobota, 2 grudnia 2006, 14:27
Posty: 16
Lokalizacja: Istebna
Post 
dzięki Wam wielkie za pomoc :) teraz juz wiem na czym stoje... w niedzielę pojade do Media markt i pobawie sie troche kamerkami ...a tak za 2 miesiące (jak mój budzet będzie większy :) ) to ją kupie i pózniej napisze jak jest z tym przesyłąniem filmów :)


pozdrawiam

[ Dodano: Nie Mar 04, 2007 6:59 pm ]
lol byłem dzisiaj w mediamarkt w bielsku to panasonic nv-gs280 kosztuje 2800 zł !! normalnie smiech na sali !!! znacie moze jakies sklepy z kamerkami i z dobrymi cenami ?? i z opcją do wzięcia na raty ?? na śląsku oczywiscie :)

pozdr.


piątek, 2 marca 2007, 14:20
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: piątek, 10 listopada 2006, 11:53
Posty: 9
Post 
Podepnę się pod temat.
Mam Athlona 1,8 XP, 1 GB ramu, Radeona 7500. Testuje teraz Pinnacle Studio 10.5 i strasznie topornie to wszystko chodzi. Wyczytałem że Studio 9 ma mniejsze wymagania. Czy będzie zauważalna poprawa w szybkości? A może jakiś inny program? Adobe Premiere, tylko które będzie działało na takiej konfiguracji?


poniedziałek, 9 kwietnia 2007, 11:04
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 5179
Lokalizacja: Tczew
Post 
To reguła niestety ze nowsze programy maja wymagania sprzętowe z kosmosu. Tak Studio 9 Pinnacle i Ulead będą chodziły szybciej od swoich wersji 10. Nawet Ulead Media Studio 7 będzie szybszy. Premiere 1,5 nie wiem, a Premiere Elements i "dorosłe" 2,0 nie odpalą przy tym procesorze. Wypróbuj jeszcze triala Vegas Movie.

_________________
最诚挚的问候


poniedziałek, 9 kwietnia 2007, 11:19
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: środa, 6 lipca 2005, 21:04
Posty: 76
Lokalizacja: Oleśnica
Post 
ja mam athlona 1,7 GHz , 384 ramu ddr , wd 120 GB i radeona 7550 :D

czyli nie jest za dobrze ale jakos da sie montowac :)
montuje w adobe premiere pro 1,5 pro i nawet niektore rzeczy robie w after effects 6,5 pro ale tam to juz zajoba mozna dostac jak komp dostaje :lol:


poniedziałek, 9 kwietnia 2007, 11:20
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 2 kwietnia 2007, 23:33
Posty: 1690
Lokalizacja: Tarnów
Post 
ja kiedyś pracowałem na komputerze PII 350MHz, 256MB RAM,HDD 80GB ATA66, WinXP Pro i nie miałem frame-dropów podczas przechwytu, montowałem w Vegasie, a do kompresji używałem Mainconcept MPEG Encoder (szybkość kodowania: 0.1-0.25x RealTime). I tak jakoś udało mi sie robić filmy, ale z powodu słabego procka oczekiwanie na rezultat wydawało się wiecznością...

co do Twojej sytuacji to EDIUS powinien działać bardzo dobrze a do kompresji to polecam CinemaCraft Encoder, jest bardzo szybki :).
Ew. ProCoder, ale ten już taki szybki nie jest.

_________________
Retail OSX 10.6.5
Intel Core 2 Duo E8400 3.0Ghz
GA-EP35-DS3
4GB RAM 800Mhz
GF8600GT 256 MB VRAM


poniedziałek, 9 kwietnia 2007, 11:31
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 11 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL