Teraz jest sobota, 7 grudnia 2019, 17:04




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 
 Połowa mocy procesora 
Autor Wiadomość
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: wtorek, 21 września 2004, 08:22
Posty: 64
Post Połowa mocy procesora
Może ktoś mi podpowie czemu procesor podczas przeliczania materiału na timeline wykorzystuje tylko połowę swoich możliwości ? A może program do edycji nie potrafi tego wykorzystać, a może Windows XP HE nie obsługuje dwóch rdzeni? Na temat obsługi procesorów dwurdzeniowych przez wersję XP HE toczyły się już poważne dyskusje ale konkretów nie znalazłem. Procek to INTEL P4 940D, a program Avid Liquid 7,0. Z góry dzięki za wszelkie odpowiedzi


poniedziałek, 16 kwietnia 2007, 16:56
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4906
Lokalizacja: Tczew
Post Re: Połowa mocy procesora
insert napisał(a):
Może ktoś mi podpowie czemu procesor podczas przeliczania materiału na timeline wykorzystuje tylko połowę swoich możliwości ? A może program do edycji nie potrafi tego wykorzystać, a może Windows XP HE nie obsługuje dwóch rdzeni? Na temat obsługi procesorów dwurdzeniowych przez wersję XP HE toczyły się już poważne dyskusje ale konkretów nie znalazłem. Procek to INTEL P4 940D, a program Avid Liquid 7,0. Z góry dzięki za wszelkie odpowiedzi

Windows XP HE na pewno wykorzystuje dwa rdzenie, tak jak wcześniejsze rozwiązanie Hyper Threading LINK . Nie potrafi jedynie skorzystać z dwóch osobnych procesorów na jednej płycie (dwa ksenony na przykład). To potrafi faktycznie XP Prof. Co do wykorzystania tej cechy w Liquidzie, to on widocznie nie potrafi...

_________________
最诚挚的问候


poniedziałek, 16 kwietnia 2007, 18:43
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Niestety nie kazde oprogramowanie potrafi wykorzystac moc obliczeniowa procesora, alternatywa w takiej sytuacji moze okazac sie uzywania zewnetrznego encodera, ktory obsluguje wielowatkowosc oraz rozbudowane instrukcje SSE, (koniecznie zawsze zaznaczaj funkcje SSE 2,3... jesli jest taka funkcja w oprogamowaniu przy kodowaniu wideo)...

Pozdrawiam
Muchomor


środa, 18 kwietnia 2007, 10:42
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: wtorek, 21 września 2004, 08:22
Posty: 64
Post 
A czy taki Edius czy Vegas potrafią wykorzystać całą moc jaką daeje procek ?


środa, 18 kwietnia 2007, 14:07
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4906
Lokalizacja: Tczew
Post 
Sprawdź na ich stronach dla pewności, z tego co pamiętam obydwa - tak. Na pewno też wykorzystuje dwurdzeniowość Procoder 2.0. ale jego tańsza wersja expres niestety nie.

_________________
最诚挚的问候


środa, 18 kwietnia 2007, 18:01
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 25 września 2006, 12:33
Posty: 264
Lokalizacja: Warszawa
Post 
Witam
Używam procesor dwurdzeniowy oraz XP Pro + Vegas --> doskonałe wykorzystanie procesora !

_________________
Amatorsko pracuję na:
Kamera : Sony HDR-AX2000E, Edycja : SONY Vegas Pro 11; PC : Win 7- 64 bit; IntelCore i7; RAM: 24 GB DDR3


środa, 18 kwietnia 2007, 18:17
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: poniedziałek, 30 sierpnia 2004, 23:38
Posty: 94
Post 
kotin napisał(a):
...Na pewno też wykorzystuje dwurdzeniowość Procoder 2.0. ale jego tańsza wersja expres niestety nie.


Hmm, mam w/w expressa z Ediusem DVX i wykorzystuje jednak 2 rdzenie( albo tak mi się wydaje) - fakt że nie maksymalnie bo wykorzstanie obydwu rdzeni sięga ok. 60 -70 procent...

pzdr! Nixi

_________________
NLE PC Q9400@3,25GHz, Edius DVX 4.60, Vitascene 1.035-Heroglyph 2.6, JVC GY-HM70, 2x Canon HV20


środa, 18 kwietnia 2007, 23:20
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: wtorek, 21 września 2004, 08:22
Posty: 64
Post 
Nixi napisał(a):
kotin napisał(a):
...Na pewno też wykorzystuje dwurdzeniowość Procoder 2.0. ale jego tańsza wersja expres niestety nie.


Hmm, mam w/w expressa z Ediusem DVX i wykorzystuje jednak 2 rdzenie( albo tak mi się wydaje) - fakt że nie maksymalnie bo wykorzstanie obydwu rdzeni sięga ok. 60 -70 procent...

pzdr! Nixi


Ano właśnie 70%. A u mnie Liquid wykorzystuje max 50% czyli tak jakby korzystał z jednego rdzenia. Nie ma sposobu żeby go zmusić do wykorzystania całości ?


czwartek, 19 kwietnia 2007, 19:37
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: poniedziałek, 30 sierpnia 2004, 23:38
Posty: 94
Post 
insert napisał(a):
...A u mnie Liquid wykorzystuje max 50% czyli tak jakby korzystał z jednego rdzenia. Nie ma sposobu żeby go zmusić do wykorzystania całości ?


Ale w rzeczywistości widać obciążenie ok. 50 % na obu wykresach/rdzenaich ? Jeśli tak - korzysta z obu :)
Pewnie w tym przypadku procek jednordzeniowy też nie chodziłby na 100% więc dwurdzeniowy i tak wygrywa... ale tego nie sprawdzałem- niech się odezwie ktoś z jednordzeniowcem :)

A co do sposobu na zwiększenie wykorzystania...samo zwiększenie priorytetu powinno teoretycznie pomagać, ale u mnie w praktyce - efekt jest niezauważalny...

pzdr! Nixi

_________________
NLE PC Q9400@3,25GHz, Edius DVX 4.60, Vitascene 1.035-Heroglyph 2.6, JVC GY-HM70, 2x Canon HV20


piątek, 20 kwietnia 2007, 11:29
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: wtorek, 21 września 2004, 08:22
Posty: 64
Post 
Sprawdzałem Liquida na AMD ATHLON 64 3200 i procek był wykorzystany w 100% i wyglądało na to, że jakby procek miał więcej powera to też by został przez program wykorzystany


piątek, 20 kwietnia 2007, 16:58
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: poniedziałek, 30 sierpnia 2004, 23:38
Posty: 94
Post 
insert napisał(a):
Sprawdzałem Liquida na AMD ATHLON 64 3200 i procek był wykorzystany w 100% i wyglądało na to, że jakby procek miał więcej powera to też by został przez program wykorzystany


Ale to jest pojedyńczy rdzeń ? No to wygląda na to że dwurdzeniowe procki i XP się nie lubią ? A może duale AMD chodzą blisko 100% ?Dla celów testowych to należałoby zmierzyć czas liczenia dla podobnych maszyn na Intelu i AMD i wtedy gdyby czas AMD byłby ok. 50% lepszy niż Intela - to byłby dowód na wykorzystanie 100% rdzeni przez AMD...

pzdr! Nixi

_________________
NLE PC Q9400@3,25GHz, Edius DVX 4.60, Vitascene 1.035-Heroglyph 2.6, JVC GY-HM70, 2x Canon HV20


piątek, 20 kwietnia 2007, 21:23
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: wtorek, 21 września 2004, 08:22
Posty: 64
Post 
jjackk napisał(a):
Witam
Używam procesor dwurdzeniowy oraz XP Pro + Vegas --> doskonałe wykorzystanie procesora !


Sprawdziłem działanie Vegasa i sprawa ma się podobnie jak z Liquidem. Podczas renderingu 1 minutowego klipu z nałożonym filtrem "stare kino" aktywność każdego z rdzeni INTELA D940 utrzymuje się w granicach 50%


niedziela, 6 maja 2007, 18:25
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL