Teraz jest poniedziałek, 21 października 2019, 12:14




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ] 
 Opteron - upgrade - tak czy nie. 
Autor Wiadomość
Stały bywalec
Stały bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 8 października 2006, 22:17
Posty: 75
Lokalizacja: Eire
Post Opteron - upgrade - tak czy nie.
Mam taka konfiguracje:
Proc AMD Athlon64 +3700
2*1 Gb DDR ramu
płyta MSI K8N neo2 FX (socket 939)
Karta graficzna geForce 6800 (AGP)
No i zaczyna mi brakowac mocy... Wkrótce (latem) kupie kamere HD , do tej pory montowałem SD. Montuje filmiki amatorsko dla swojej rodziny i bliskich. Nawet duzo tego , ale nie tyle co zawodowcy.
Do tej pory myslałem że mój komputer jest skazany na wymarcie bo AMD przeszło na AM2 . Czyli upgrejt to nowa płyta , nowy ram i grafa....
Zobaczyłem że Opterony są na mój socket . Mam na mysli Opterona 185.
Co o tym myslicie , komp dostanie kopa , jak to bedzie współgrać?
Dokupie mu też nastepne 2Gb ramu (łącznie 4gb). Gdyż widze że przy testowej edycji materiału HD szedł po 80% ramu.
Opteronami nigdy sie nie interesowałem , słyszałem że one do serwerów. Jak one wypadają na tle CoreDuo czy X2 ? Czy zmieniajac proca moge liczyć na OEM Visty?

_________________
Ireland In My Eyes new==>Belfast Motor Show
ASUS P5Q DeLuxe / Q9550 / 4x2Gb ddr2 Crucial BallistiX 6400 4-4-4-12 / ATI HD4890 OC/ 2,25Tb HDD / Sony HDR-HC9E


poniedziałek, 7 maja 2007, 18:34
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4863
Lokalizacja: Tczew
Post 
Jeżeli pójdzie na Twojej płycie, a tak wygląda, to 2,6 GHz AMD (odpowiednik X2 5000) z dwoma rdzeniami jest lepszy od mojego Intela 4300 (1,8 GHz) LINK. Wydziela tylko więcej ciepła (110 W). O ile cena jest korzystna, to się nie zastanawiaj. Jedyne ale to cena pamięci DDR, które są w tej chwili droższe od DDR II, co zachęca do zmiany platformy.

_________________
最诚挚的问候


wtorek, 8 maja 2007, 09:10
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 8 października 2006, 22:17
Posty: 75
Lokalizacja: Eire
Post 
Cena nie jest korzystna, ale wymiana proca jest mi bardziej na reke niz budowa całkowicie nowego komputera. C2D jest relatywnie bardziej opłacalny. U mnie jednak przesiadka na ten socket to nowa płyta , nowe ramy , nowa grafika... W totalu wyjdzie drozej.
Otrzymałem wsparcie z innego forum od uzytkowników Opteronów. Te proce są b.dobre do uzytku domowego, charakterzują sie lepszą stabilnością i mozliwosciami podkrecania. Sprawdzają sie high-endowych grach , wiec i w obróbce wideo dadzą rade.
Pisali to goście w Opteronami 165 , czyli z wolniejszymi zegarami.
Zakupiłem i czekam na dostawe.
Będzie dobrze , napewno lepiej niz z jednojajecznym Athlonem 64 +3700 którego teraz mam. :wink:

Edit
Procesor jest niesamowity (może jak kazdy dwujajecznyale to mój pierwszy tego typu). Do zabawy z wideo polecam , współpracuje z wszystkimi aplikacjami , a wzrost mocy obliczeniowej jest zauważalny gołym okiem.
Sprawa zamknieta , mozna temat zamknąć. 8)

_________________
Ireland In My Eyes new==>Belfast Motor Show
ASUS P5Q DeLuxe / Q9550 / 4x2Gb ddr2 Crucial BallistiX 6400 4-4-4-12 / ATI HD4890 OC/ 2,25Tb HDD / Sony HDR-HC9E


niedziela, 27 maja 2007, 04:47
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL