Teraz jest wtorek, 24 listopada 2020, 23:20




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Zewnetrzny dysk twardy 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec

Dołączył: sobota, 19 listopada 2005, 23:24
Posty: 29
Lokalizacja: Szwecja, Malmo
Post Zewnetrzny dysk twardy
Witam
Otuz konczy mi sie miejsce na dysku laptopa(120gb) i planuje zakup dysku zewnetrznego.
Jednak wydaje mi sie ze takie dyski moga byc za wolne do obrubki filmow na nich zgromadzonych. Co doradzacie poniewarz na temat takowych dyskow nic nie wiem.

Prosze o szybka odpowiedz
Bartek


niedziela, 27 maja 2007, 14:06
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 5 grudnia 2006, 00:42
Posty: 240
Post 
dysk 2.5", 5400rpm usb2 zadziała, mam takie 2 - 100GB i 120GB. Jest ok.
Szybsze będą jeszcze lepsze.


niedziela, 27 maja 2007, 18:28
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 6 marca 2005, 21:21
Posty: 343
Lokalizacja: Poznań
Post 
Potwierdzm. Również mam zewnętrzny HDD 5400 rpm do laptopa na USB 2.0 i działa z AP2.0 bardzo przyzwoicie.

_________________
Pozdrawiam Richi_TDI


niedziela, 27 maja 2007, 18:38
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 3 września 2004, 17:54
Posty: 344
Lokalizacja: Warszawa
Post 
Jeśli nie zależy Ci na gabarytach to kup 3,5'' sata. Są bardzo fajne kieszenie Revoltec, do tego hdd, najlepiej bodajże 250gb wychodzi, w okolicach 1zł/1gb

_________________
ETC Grupa Filmowa


niedziela, 27 maja 2007, 21:18
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 3 lipca 2003, 17:04
Posty: 41
Post 
Podłącze się do tematu i dopytam.
Powiedzcie mi proszę czy dobrze rozumiem wszystkie kwestie:
1. Dysk zewnętrzny 5400 obr wystarcza do montażu wideo (obraz się nie przycina)

2. USB 2.0 wystarcza do montażu wideo (obraz się nie przycina)

3. Zrzut filmu z kamery lepiej zrobić na dysk normalny a potem przekopiować na zewnętrzny.

4. Dysk 250gb może być niepodzielony na partycje a XP go zobaczy w całości.

Jeszcze pytanko czy i o ile korzystniej byłoby kupić dysk z przesyłem przez firewire a nie usb 2.0.

Moje obawy odnosnie przesyłu po kablu biorą się stąd, że do tej pory robiłem na laptopie a a materiały miałem na hdd na PC ale po crossie czesto mi się cieło.

_________________
chwilowo brak


czwartek, 30 sierpnia 2007, 09:16
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 6 marca 2005, 21:21
Posty: 343
Lokalizacja: Poznań
Post 
winetou napisał(a):
Podłącze się do tematu i dopytam.
Powiedzcie mi proszę czy dobrze rozumiem wszystkie kwestie:
1. Dysk zewnętrzny 5400 obr wystarcza do montażu wideo (obraz się nie przycina)

2. USB 2.0 wystarcza do montażu wideo (obraz się nie przycina)

3. Zrzut filmu z kamery lepiej zrobić na dysk normalny a potem przekopiować na zewnętrzny.

4. Dysk 250gb może być niepodzielony na partycje a XP go zobaczy w całości.

Jeszcze pytanko czy i o ile korzystniej byłoby kupić dysk z przesyłem przez firewire a nie usb 2.0.

Moje obawy odnosnie przesyłu po kablu biorą się stąd, że do tej pory robiłem na laptopie a a materiały miałem na hdd na PC ale po crossie czesto mi się cieło.


1. Tak, wystarcza.
2. Tak, wystarcza.
3. Zrzucam filmy z kamery na HDD zewnętrzny podpięty przez USB 2.0 do laptopa - żadnych problemów.
4. Tak.

Osobiście wybrałem HDD na USB 2.0 gdyż nie chciałem zajmować dyskiem portu FireWire... wpinam w niego kamerę i zrzucam materiał, a na PC pracuję. :)

_________________
Pozdrawiam Richi_TDI


czwartek, 30 sierpnia 2007, 09:27
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 3 września 2004, 17:54
Posty: 344
Lokalizacja: Warszawa
Post 
Firewire dają się łączyć szeregowo - duzo z nich ma po 2 porty fiwi na pokładzie, wpinasz w jeden komputer w drugi następny dysk. Nie wiem tylko ile dysków można tak podpiąć, bez straty wydajności, ale widziałem montażystę, który miał u siebie tak 4 jeden za drugim wpięte do jednego firewire.

_________________
ETC Grupa Filmowa


czwartek, 30 sierpnia 2007, 10:27
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 2 kwietnia 2007, 23:33
Posty: 1690
Lokalizacja: Tarnów
Post 
a ja moze zadam głupie pytanie: jak wiadaomo urządzenia z interfejsem 1394 można łączyć peer-to-peer (np. kamere z kamerą, kamere z magneowidem, komputer z komputerem). Więc czy można złączyć dysk z kamerą w taki sposób czy potrzeba jakiegoś specjalnego dysku? Do kamery Sony HVR-Z1 jest taki dysk (podobno pod FireWire) i można od razu na nim nagrywać.

_________________
Retail OSX 10.6.5
Intel Core 2 Duo E8400 3.0Ghz
GA-EP35-DS3
4GB RAM 800Mhz
GF8600GT 256 MB VRAM


czwartek, 30 sierpnia 2007, 10:42
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: sobota, 7 stycznia 2006, 22:30
Posty: 309
Post 
Myślisz o recorderach dyskowych do kamer? Niestety nie mam żadnych doświadczeń w tym temacie ale jeśli ktoś by się podzielił swoimi doświadczeniami, jak to działa i jak się sprawdza w "życiu codziennym" to było by fajnie :)


czwartek, 30 sierpnia 2007, 11:35
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 3 września 2004, 17:54
Posty: 344
Lokalizacja: Warszawa
Post 
Nie da się.
dlaczego?
bo gdyby się dało to już dawno ludzie by tak robili. A tak serio to skąd dysk ma wiedzieć gdzie i jak pisać? Obudowa fiwi posiada tylko prosty kontroler zarządzany przez oprogramowanie PC.

_________________
ETC Grupa Filmowa


czwartek, 30 sierpnia 2007, 12:55
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 2 kwietnia 2007, 23:33
Posty: 1690
Lokalizacja: Tarnów
Post 
To w takim razie trzeba szukać urządzeń typu DR-60 czy jak mu tam. Tylko czy bedzie działało z każdą kamerą? oto jest pytanie...

_________________
Retail OSX 10.6.5
Intel Core 2 Duo E8400 3.0Ghz
GA-EP35-DS3
4GB RAM 800Mhz
GF8600GT 256 MB VRAM


czwartek, 30 sierpnia 2007, 16:30
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 23 marca 2003, 20:25
Posty: 1600
Lokalizacja: Tarnów
Post 
Croolick napisał(a):
a ja moze zadam głupie pytanie: jak wiadaomo urządzenia z interfejsem 1394 można łączyć peer-to-peer (np. kamere z kamerą, kamere z magneowidem, komputer z komputerem). Więc czy można złączyć dysk z kamerą w taki sposób czy potrzeba jakiegoś specjalnego dysku? Do kamery Sony HVR-Z1 jest taki dysk (podobno pod FireWire) i można od razu na nim nagrywać.



"Specjalny" dysk do kamery to np. SONY HVR-DR60


czwartek, 30 sierpnia 2007, 17:43
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 2 kwietnia 2007, 23:33
Posty: 1690
Lokalizacja: Tarnów
Post 
a czy bedzie on działał z inną kamerą??

_________________
Retail OSX 10.6.5
Intel Core 2 Duo E8400 3.0Ghz
GA-EP35-DS3
4GB RAM 800Mhz
GF8600GT 256 MB VRAM


czwartek, 30 sierpnia 2007, 18:35
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 3 lipca 2003, 17:04
Posty: 41
Post 
Dziekuje za odpowiedzi. Jeszcze mam pytanko co o nim sadzicie?
http://www.infoglob.pl/sklep/podzespoly ... /opis.html

czy 8mb pamięci podręcznej starczy?

_________________
chwilowo brak


piątek, 14 września 2007, 17:13
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: piątek, 3 sierpnia 2007, 10:26
Posty: 179
Post 
winetou napisał(a):
Dziekuje za odpowiedzi. Jeszcze mam pytanko co o nim sadzicie?
http://www.infoglob.pl/sklep/podzespoly ... /opis.html

czy 8mb pamięci podręcznej starczy?
o ile ma zlacze firewire to git 8mb spokojnie wystarczy, ale montaz na usb... no nie wiem


piątek, 14 września 2007, 18:38
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 5 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL