Teraz jest sobota, 19 października 2019, 19:20




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 
 problem ze screenami 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec

Dołączył: środa, 7 marca 2007, 16:44
Posty: 47
Post problem ze screenami
czy ktos mial taki problem i zna przyczyne? chodzi o to, ze po zrobieniu screena aktywnego okna (grajacego playera) powstają zrzuty z czarną zawartością; nic nie widać tylkoczerń;

ponieważ malo znalazlem na googlu na ten temat (pisal ktoś, że to sprawa direktX'a, że to problem robienia zrzutów klawiszem-printscreenem systemowym i zeby uzywac programow do zrzutów, że jak sie zrobi pauze, to jest ok) - bzdury; przetestowałem prawie 10 takich aplikacji i zawsze to samo; razz przez chwile zrzut byl dobry z jednej aplikacji, ale po kilku sekundach zrobil sie czarny.

o co chodzi? mam XP, nvidie...

pomocy


niedziela, 22 lipca 2007, 00:14
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 2 kwietnia 2007, 23:33
Posty: 1690
Lokalizacja: Tarnów
Post 
Bo te odtwarzacze używają do wyświetlania sprzętowej nakładki. Jest oddzielny obszar pamięci. Do przechwytu takich obrazków możesz użyć np. programu FRAPS.

_________________
Retail OSX 10.6.5
Intel Core 2 Duo E8400 3.0Ghz
GA-EP35-DS3
4GB RAM 800Mhz
GF8600GT 256 MB VRAM


niedziela, 22 lipca 2007, 10:07
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: środa, 7 marca 2007, 16:44
Posty: 47
Post 
zaraz, to ja czegos nie rozumiem: co mi da fraps?, kolejne skreeny zrobie, ale beda czarne, a ja mam aplikacje, ktora robi screeny

bo o ile zrozumialem, to te screeny są zrobione zawsze prawidłowo, chociaż ja nie widzę tego; tak? tzn., ze to problem z odtwarzanie na moim kompie? i że jak wstawie gdzies na serwer, na forum, to bedą widoczne normalnie? czy też u innych osób będą widoczne? pogubiłem się już

mozna cos zrobic z tymi nakladkami? kiedys nie bylo tego problemu, wiec mam wrazenie, ze pojawilo sie to po aktualizacjach roznych programow, odtwarzaczy...


czwartek, 26 lipca 2007, 10:17
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 2 kwietnia 2007, 23:33
Posty: 1690
Lokalizacja: Tarnów
Post 
ujmijmy to tak: chcesz zrobić screena obszaru prsyspieszanego sprzętowo (nakładka) to używasz FRAPS - chcesz zrobić screena samego pulpitu (GDI) to klawisz Print Screen...

_________________
Retail OSX 10.6.5
Intel Core 2 Duo E8400 3.0Ghz
GA-EP35-DS3
4GB RAM 800Mhz
GF8600GT 256 MB VRAM


piątek, 27 lipca 2007, 00:25
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 25 marca 2005, 03:39
Posty: 338
Post 
Wrzuć film do VirtualDub i kliknij print screen -> działa, chyba ze chcesz mieć shoota z widocznym playerem jak odtwarza film ;/

_________________
QX6700 2.66GHz@3.0GHz, DDR2 4x1024MB, Sapphire x1950xt 256Ram ViVo
LiteOn LH-20A1P, HDD SATA II 7200: 1000+320+250+250 & Sony Vegas


piątek, 27 lipca 2007, 00:35
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: środa, 7 marca 2007, 16:44
Posty: 47
Post 
włśnie chodzi mi o screenshot'a np. aktywnego okna, czyli calego playera z capsem na nim, a nie snpashota, co mi sugerujesz virtual dubem zrobić :)

i z całym szacunkiem, mam wrażenie, że odsyłanie mnie co do kolejnych narzędzi, aplikacji nie pomoże w rozwiązaniu problemu; przetestowałem sporą ich ilość i zawsze to samo, a więc uważam, że to kwestia czegoś w systemi, w jakichs narzędziach systemowych itp., ale nie wiem gdzie dokladnie i co robić; na poprzednim komputerze robiłem screenshoty i wyświetlały sie poprawnie...moim zdaniem sytuacja zmieniła sie w związku z innymi, nowszymi wersjami wszystkiego co sie instaluje na kompie, i w systemi, i w playerach cos porobili.....:(


piątek, 27 lipca 2007, 11:12
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 2 kwietnia 2007, 23:33
Posty: 1690
Lokalizacja: Tarnów
Post 
A mi sie wczoraj zrobił screen pulpitu razem z obrazem filmu.... czyli że to kwestia nakładki jakiej używa odtwarzacz. Raz sie spotkałem z taką sytuacją że robiłem screena, wkleiłem do Paint'a i w w nim dalej sie odtwarzał film 8O

_________________
Retail OSX 10.6.5
Intel Core 2 Duo E8400 3.0Ghz
GA-EP35-DS3
4GB RAM 800Mhz
GF8600GT 256 MB VRAM


piątek, 27 lipca 2007, 19:27
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: środa, 7 marca 2007, 16:44
Posty: 47
Post 
Croolick napisał(a):
A mi sie wczoraj zrobił screen pulpitu razem z obrazem filmu.... czyli że to kwestia nakładki jakiej używa odtwarzacz. Raz sie spotkałem z taką sytuacją że robiłem screena, wkleiłem do Paint'a i w w nim dalej sie odtwarzał film 8O



ok, wiec wnioski co do nakladki? ze jakiej niby moje playery używają i czy moge cos z tym zrobic?


piątek, 27 lipca 2007, 22:53
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 2 kwietnia 2007, 23:33
Posty: 1690
Lokalizacja: Tarnów
Post 
Tyle wiem że BSPlayer i MediaPlayerClassic mają możliwość wybrania czym ma być obraz renderowany (ale ja używam domyślnych ustawień bo działają bez zarzutu) więc musisz "poklikać" i sprawdzić na którym działa prawidłowo.

_________________
Retail OSX 10.6.5
Intel Core 2 Duo E8400 3.0Ghz
GA-EP35-DS3
4GB RAM 800Mhz
GF8600GT 256 MB VRAM


piątek, 27 lipca 2007, 23:13
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3416
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post 
Aby uzyskać screeny samego okna aktywnego naciskamy klawisz Print Screen, ale trzymając prawy Alt. Problem tkwi w czym innym mianowicie aby wyeksportować obraz z playera do pliku graficznego najczęściej służy do tego funkcja samego playera, lecz wtedy nie zrzucie nie będzie samego odtwarzacza. Właśnie przetrenowałem wszelkie playery jakie posiadam - screen mam zawsze czarny.

_________________
Film jest jak seks: gdy nie ma uczucia, nawet technika nie pomoże
Pytania na pw. - tylko osobiste nie związane z forum!


niedziela, 29 lipca 2007, 10:01
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL