Teraz jest poniedziałek, 19 sierpnia 2019, 02:03




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 
 kupno komputera 
Autor Wiadomość
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: wtorek, 29 maja 2007, 14:07
Posty: 118
Post kupno komputera
Witam
Mam do wyboru: unowocześnić obecny komputer czy kupic nowy?
Postanowiłem kupić nowy (stary zostanie do edycji zdjęć) i mam pytanie co sądzicie o poniższym zestawie, dodam że chce pracować na początek APE 3, APE 4, a następnie bedzie przesiadka na Premiere Pro CS3 rozważam też prace na Ediusie neo. Do wydania mam ok 2200 zł na sam komputer bez monitora klawiatury etc.
Oo zestaw:
1. CORE 2 DUO E6750 2.66GHz LGA775 BOX
2. ASUS P5K-V IG33 S775 (PCX/DDR2/GL)
3. HDD SAMSUNG 320GB HD321KJ 7200 SATAII 16MB
4. GEIL DDR2 2048MB PC800 DUAL 2 x 1024 ULTRA
5. Gigabyte ATI Rad.X2600XT 256MB 128 PCI-E
ew. Gigabyte 8600GT 512MB 128Bit PCI-E
6. ZASILACZ CHIEFTEC (GPS-350EB-101A) ATX 350 Watt

Co myslicie o takim zestawie?
Pozdrawiam


wtorek, 23 października 2007, 11:58
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4776
Lokalizacja: Tczew
Post 
Zestaw co do idei dobry, więc w szczegóły się nikt nie wgłębiał (i dobrze bo by tak długo można :wink: ). Dwie uwagi mi się tylko nasunęły:
Drugi dysk - wiem że na jednym sie da, ale... było o tym na forum sporo. Szybciej i ciszej.
Zasilacz - niewielki koszt, a mocniejszy - nie pracujący na maksymalnym obciążeniu to bezpieczeństwo i cisza.
pozdrawiam

_________________
最诚挚的问候


wtorek, 23 października 2007, 18:59
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: środa, 29 sierpnia 2007, 10:41
Posty: 132
Post 
zamiast procka E może Q niewielka różnica _tak jak kotin podpowiada dwa dyski ale takie same prducent oraz wielkosc_zasilacz konieczne z aktywnym PFC


środa, 24 października 2007, 10:08
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: wtorek, 29 maja 2007, 14:07
Posty: 118
Post 
drugi dysk bedzie na pewno ale za jakiś czas....ceny spadna i zamiast 320 gb bedzie mozna kupic wiekszy w rozsadnej cenie.. i jeszcze jedno pytanko jaka karte video byscie polecili do tego zestawu? dziekuje za uwagi pozdrawiam


środa, 24 października 2007, 12:26
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 8 sierpnia 2005, 01:21
Posty: 796
Lokalizacja: Warszawa
Post 
Zasilacz ma kluczowe znaczenie, maszyna pracować będzie pod obciążeniem, długo. Dobre napięcie i stabilizator powoduje stabilną pracę. Ilość dysków i napędów ROM ma tu duże znaczenie. Wybór firmy produkującej zasilacze OK. Ja w swoich maszynach mam zasilacze 400 i 500W.

Jeśli chodzi o kartę video (oczywiście w zależności od softu do edycji) przy tym hardware, który wyżej wymieniłeś jest zupełnie zbędna. Jest to dobra i stabilna konfiguracja.

Jeśli zamierzasz pracować na Ediusie NX, to raczej bez karty Canopus'a się nie obędzie. Karta jest wymagająca pod względem hardware zwłaszcza k. grafiki, na ale od tego są tu inni eksperci 8) :)

_________________
| Sony HVR Z1 | Intel Xeon X3380 na Asus Extreme RAMPAGE (i48X), RAM 4GB Corsair 1333Mhz, FSB 1333Mhz | Windows 7 Ultimate 64bit | Vegas Pro 9 64bit |


środa, 24 października 2007, 13:05
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: czwartek, 22 września 2005, 22:20
Posty: 157
Post 
Witam!
Panowie a co powiecie na athlona X2 6000 + 4gb Ramu Geila, na razie uzywam 64 athlona 3000 + 1Gb ramu i nie narzekam :). Chciałem po prostu zmienic na coś szybszego :)
Pozdrawiam

ps. mam ediusa 3,6


czwartek, 25 października 2007, 12:48
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4776
Lokalizacja: Tczew
Post 
fotomich napisał(a):
Witam!
Panowie a co powiecie na athlona X2 6000 + 4gb Ramu Geila, na razie uzywam 64 athlona 3000 + 1Gb ramu i nie narzekam :). Chciałem po prostu zmienic na coś szybszego :)
Pozdrawiam

ps. mam ediusa 3,6

Wymaga dobrego chłodzenia przy renderowaniu. Podobny wzrost wydajności da Intel E4400 + płyta główna na przykład: za 300 zł Gigabyte D3 z chipsetem 965 lub trochę droższa z chipsetem 35, a wszystko to w podobnej cenie, chłodniejsze dużo i podkręcić można jak ktoś lubi. Dodatkowo potem można dołożyć Quada 6600 za niecały tysiąc złotych, a Edius potrafi wykorzystać cztery rdzenie. Jednak technicznych przeciwwskazań nie ma żeby było to AMD.

_________________
最诚挚的问候


czwartek, 25 października 2007, 13:21
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: czwartek, 22 września 2005, 22:20
Posty: 157
Post 
zostane jednak przy AMD, nigdy mnie nie zawiódl to samo dotyczy płyt ASUSA, a jak sie uzyje dobrej obudowy z zasilaniem tez niezlym to i AMD ochłodzi :) mam na mysli np. Arctic Cooling T2 świetna obudowa i ma niezly zasilacz...polecam


czwartek, 25 października 2007, 15:14
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 5 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL