Teraz jest poniedziałek, 14 października 2019, 22:45




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 problem z formatem 16:9 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: poniedziałek, 24 września 2007, 17:50
Posty: 6
Post problem z formatem 16:9
Witam!

Ostatnio szwagier na 3 dni przed weselem podsunął mi pod nos kamerę i powiedział "Będziesz kręcił ślub", pomijając fakt, że jestem całkowitym laikiem w tych sprawach i z wideo nigdy nie miałem styczności. Nie będę opisywał tutaj moich wszystkich problemów, bo musiałyby one być umieszczone w każdym, dostępnym tutaj dziale. Do rzeczy.

Kamera to Panasonic SDR-H20, z HDD 30gb. Niestety, nagrywa ona tylko w mpeg-4. Po nagraniu całego materiału, zacząłem go ściągać na komputer. Wszystko było z początku dobrze, jednak później zorientowałem się, że film nie wyświetla się poprawnie.

Otóż film był rejestrowany w formacie 16:9 (704x576). W programie, którym pobierałem materiał z kamery, obraz wyświetlał się dobrze - tzn. jako 16:9. Jednak gdy odtwarzam go w każdym innym playerze (SubEdit, BestPlayer itd.), film jest "ściskany" do formatu 4:3. Zauważyłem też, że większość prawdziwych filmów (mówię tutaj o kinowych), mimo że również jest w formacie 16:9, nie zostają ściśnięte...

Czy mógłby mi ktoś wyjaśnić jak ten problem rozwiązać?

Z góry dziękuję za odpowiedź i wszelką pomoc.

Pozdrawiam!
witos


środa, 28 listopada 2007, 21:01
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 2 kwietnia 2007, 23:33
Posty: 1690
Lokalizacja: Tarnów
Post 
wszystko jest (prawie) w porządku - poprostu te odtwarzacze nie wiedzą ze ten film pzry wyświetlaniu mają przeskalować w poziomie - ale jeśli bedziesz miał zamiar edytowac ten film to pasowałoby aby w programie edycyjnym pliki te były odpowiednio interpretowane (albo sam wybierzesz preset albo przed zabraniem sie za montaż pzrekonwertujesz te pliki do DV 16:9).

Współczynnik "Pixel Aspect Ratio" w tym wypadku powienien wynosić ok. 1.45 - normalnie nagrywając kamerą DV (pzry rozdz. 720x576) miałbyś 1.422.

_________________
Retail OSX 10.6.5
Intel Core 2 Duo E8400 3.0Ghz
GA-EP35-DS3
4GB RAM 800Mhz
GF8600GT 256 MB VRAM


środa, 28 listopada 2007, 21:09
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: poniedziałek, 24 września 2007, 17:50
Posty: 6
Post 
Dzięki wielkie! Czyli rozumiem, że zostaje mi tylko przekonwertować 169 scen na DV 16:9? Albo jaki sposób mogę "wybrać preset"? :)


środa, 28 listopada 2007, 21:13
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 2 kwietnia 2007, 23:33
Posty: 1690
Lokalizacja: Tarnów
Post 
zalezy jakiego programu używasz - niektóre posiadaja opcje typu "Interpret Footage" czyli można na nich wymuśic odpowiednie "traktowanie" jeżeli program nie wykrył w pliku wszystkich informacji np. proporcje piksela i przeplot (kolejność półobrazów).

Jeżeli nie znajdziesz takiej opcji w swoim programie to poprostu zrób nowy projekt 720x576 Widescreen (16:9) i jak wstawisz klip z tej kamery to wyłącz mu opcje zachowania stosunku wymiarów (czyli zostanie poprawnie rozciągnięty do rozmiaru panoramicznego).

PS. jezeli uzywasz Pinnacle lub Ulead to Ci juz nie pomoge - poprostu ich nie znam :) (i wcale nie czuje sie pzrez to gorszy :D )
pzdr

_________________
Retail OSX 10.6.5
Intel Core 2 Duo E8400 3.0Ghz
GA-EP35-DS3
4GB RAM 800Mhz
GF8600GT 256 MB VRAM


środa, 28 listopada 2007, 22:04
Zobacz profil
Online
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 28 czerwca 2006, 18:58
Posty: 1471
Post 
obraz panoramiczny nie jest obrazem 16*9 czyli jedna funkcja wyżej :roll: w ustawieniach kamerki i będzie OK..

_________________
Obrazek


środa, 28 listopada 2007, 22:49
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 2 kwietnia 2007, 23:33
Posty: 1690
Lokalizacja: Tarnów
Post 
ale na to chyba juz za późno.... film juz nagrał....

_________________
Retail OSX 10.6.5
Intel Core 2 Duo E8400 3.0Ghz
GA-EP35-DS3
4GB RAM 800Mhz
GF8600GT 256 MB VRAM


środa, 28 listopada 2007, 23:02
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: środa, 14 marca 2007, 12:00
Posty: 96
Post 
witos napisał(a):
Jednak gdy odtwarzam go w każdym innym playerze (SubEdit, BestPlayer itd.), film jest "ściskany" do formatu 4:3. Zauważyłem też, że większość prawdziwych filmów (mówię tutaj o kinowych), mimo że również jest w formacie 16:9, nie zostają ściśnięte...

One nie są ściśnięte, ale rozciągnięte w pionie. Obojetnie czy to format 4:3 czy 16:9, zawsze będzie 720x576. One mają tę samą szerokość. Problem tkwi w tzw. aspect ratio, czyli trzymaniu konkretnych proporcji obrazu podczas wyświetlania an TV.
witos napisał(a):
W programie, którym pobierałem materiał z kamery, obraz wyświetlał się dobrze - tzn. jako 16:9.

Przyznaj się co to za program. W końcu sporo producentów wypuszcza DEMO-triale :D (torrentem, mułkiem? - ale się nie chwal). Jestem pewien, że uzyskasz więcej podpowiedzi.


środa, 28 listopada 2007, 23:07
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 2 kwietnia 2007, 23:33
Posty: 1690
Lokalizacja: Tarnów
Post 
tutaj są artykuły na te tematy (w języku "lengłidż"):
http://www.artbeats.com/pub/articles/aspect_ratio_1.pdf
http://www.artbeats.com/pub/articles/aspect_ratio_2.pdf
http://www.artbeats.com/pub/articles/going_wide.pdf

_________________
Retail OSX 10.6.5
Intel Core 2 Duo E8400 3.0Ghz
GA-EP35-DS3
4GB RAM 800Mhz
GF8600GT 256 MB VRAM


środa, 28 listopada 2007, 23:25
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3416
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post 
Kondor_PL napisał(a):
Obojetnie czy to format 4:3 czy 16:9, zawsze będzie 720x576.

Oczywiście, że tak!
Zapis o większych rozdzielczościach umożliwiają dopiero kamery w systemie HD.
To, czy obraz będzie miał proporcje 4:3, czy też 19:9 określane jest przez aspect ratio piksela, czyli informację o tym jak bardzo w poziomie ma zostać obraz rozciągnięty.
P.G.

_________________
Film jest jak seks: gdy nie ma uczucia, nawet technika nie pomoże
Pytania na pw. - tylko osobiste nie związane z forum!


czwartek, 29 listopada 2007, 00:14
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: poniedziałek, 24 września 2007, 17:50
Posty: 6
Post 
Kondor_PL napisał(a):
Przyznaj się co to za program.


Program to standardowo dorzucony na płycie ze sterownikami do tej kamery ImageMixer3 for Panasonic :)

A jaki program polecacie dla mnie, kompletnego laika, bym mógł zmienić owe Pixel Aspect Ratio? No i przy okazji mógł zmontować cały materiał?


#EDIT:

W oczekiwaniu na odpowiedź postanowiłem ściągnąć wersję trialową Ulead VideoStudio 11 PL. Jakież było moje zdziwienie, gdy po zainstalowaniu programu i jego odpaleniu wybiło komunikat:

Obrazek
Obrazek
Obrazek

To samo dzieje się przy VideoStudio 10. Czy ktoś wie jak to rozwiązać?


czwartek, 29 listopada 2007, 15:46
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 2 kwietnia 2007, 23:33
Posty: 1690
Lokalizacja: Tarnów
Post 
Jeśli instalowałes jakieś Codec-Pack'i to je odinstaluj,w tym tego Lame MP3 bo na nim sie sypło. Ja tez czasami miałem problemy z nim i z tym Fraunhofer'a.

_________________
Retail OSX 10.6.5
Intel Core 2 Duo E8400 3.0Ghz
GA-EP35-DS3
4GB RAM 800Mhz
GF8600GT 256 MB VRAM


czwartek, 29 listopada 2007, 19:40
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: poniedziałek, 15 października 2007, 12:34
Posty: 18
Post 
Croolick napisał(a):
jakieś Codec-Pack'i .

mógłbyś wytłumaczy co to sa te codec-pack,gdzie ich mam szukac w komputerze???bo chetnie bym sie ich pozbyla,bo ten blad jak u kolegi, przesladuje juz mnie zbyt dlugo :)


piątek, 30 listopada 2007, 11:35
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 2 kwietnia 2007, 23:33
Posty: 1690
Lokalizacja: Tarnów
Post 
to jest taka paczka wszystkich kodeków (DivX, XVID, Motion JPEG etc) w jedenj instalce - instalujesz takie coś i masz system zaopatrzony we wszelkie możliwe kodeki. Daje Ci to możliwość odtwarzania wszelkich filmów - ale niektóre z kodeków sie gryzą z innymi. Dlatego zalecane jest instalowanie osobno, oraz tylko tych potrzebnych. Jeśli Ty lub ktoś inny zainstalował Ci na komputerze taki shit to w Dodaj/Usuń programy zobacz czy nie ma czegoś co zawiera w nazwie "...Codec pack".

Jesli nie masz czegoś takiego to pozostaje Ci ręczne odinstalowanie Lame'a.
Musisz sie dowiedzieć gdzie znajduje sie lame.acm i w wierszu polecen wpisac regsvr32 /u {ścieżka_do_pliku}\lame.acm.

Mam nadzieje ze to pomoze :)

_________________
Retail OSX 10.6.5
Intel Core 2 Duo E8400 3.0Ghz
GA-EP35-DS3
4GB RAM 800Mhz
GF8600GT 256 MB VRAM


piątek, 30 listopada 2007, 14:27
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Croolick napisał(a):
Musisz sie dowiedzieć gdzie znajduje sie lame.acm i w wierszu polecen wpisac regsvr32 /u {ścieżka_do_pliku}\lame.acm.

Mam nadzieje ze to pomoze :)

Ale jak on ma wpisać scieżke skoro zakładamy, że nie wie gdzie on jest i właśnie chce się tego dowiedzieć....?

Pozdrav


piątek, 30 listopada 2007, 14:35
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 2 kwietnia 2007, 23:33
Posty: 1690
Lokalizacja: Tarnów
Post 
Start->Wyszukaj->Pliki i foldery ;]

po co zadajesz takie pytania?? :P

_________________
Retail OSX 10.6.5
Intel Core 2 Duo E8400 3.0Ghz
GA-EP35-DS3
4GB RAM 800Mhz
GF8600GT 256 MB VRAM


piątek, 30 listopada 2007, 15:59
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 8 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL