Teraz jest piątek, 27 listopada 2020, 13:47




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 
 Konfiguracja do Avid Xpress Pro 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 4 marca 2008, 18:36
Posty: 8
Post Konfiguracja do Avid Xpress Pro
Witam,
Jakis czas temu zaczalem inteeresowac sie montazem.
Jestem bardzo poczatkujacy, trafilem po drodze na Avid Tour 2007, i zaczelo sie :) Program bardzo mi sie spodobal, jednak do tej pory moglem bawic sie nim tylko od czasu do czasu - mam komputer z procesorem AMD. Avid nie dawal sie uruchomic, a na jakims forum znalalzem opis kodu bledu, sugerujaca wlasnie problemy z obsluga proc. AMD.
Zaznaczam tylko hobbystycznie sie tym zajmuje, nie pytajcie wiec skad mam avida, mam bo mam :) a sprzet zmieniam i tak :)

Wiec teraz moje pytanie:

Mam od dluzszego czasu 2xSeagate ES 250gb sataII 16mb w raidzie0. Z tego co sie zorientowalem, to akurat to dobra konfiguracja, nie ukrywam, ze kupowalem z zamiarem utrworzenia raid'a :)

Pochodze z rodziny, wychowywanej tradycyjnie - tatus mi zawsze kupowal procki AMD - aktualnie Athlon 2500@3200 :)
Ale to tak na marginesie.

Chce przejsc wreszcce na 64bity. Na poczatek ram - tu watpliwosci nie mam, do czasu, kiedy nie zaczne wybierac plyty - ale zacznijmy jednak od ramu :))

OCZ Technology 2x 2GB DDR2 800MHz Platinium CL5-4-4 //chce CL4

ewentualnie cos z corsair'a

Dalej - grafika, tutaj pytanie do Was - chyba lepiej Nvidie - lepsza zgodnosc z Avidem :) Oczywiscie nie bedzie to Quadro, ale poszukam czegos co sie da odblokowac, chyba ze podacie mi gotowe rozwiazanie :)


I najwiekszy problem - plyta+proc

Intelowej platformy nie znam zupelnie, czytalem ze procki serii e6000/e8000 oczywiscie Core Duo, a jakies konkretne modele ? Jak to z ta kompatybilnoscia Avida jest ?

Plyta - musi miec raid na sata, oraz mozliwosc bootowania z cd na sata, myslalem o P5KPRO.

Jednak nie wiem jak ze zgodnoscia - pod Vegasem widze u Kolegi slabsza konfiguracje dobrze dzialajaca :) viewtopic.php?p=108676#p108676



A teraz moje glowne pytanie -czemu nie AMD :)) wybaczcie nieskladne pisanie, pisze z pamieci
1.asus m3a
2. corsair 2x2gb - 800, cl4, dhx
3. athlon 64 x2 ee 5400+ 65w
4.radeon hd 2600xt spphire ultimate.

Nie ukrywam ze w tym zestawie przeraza mnie grafika- nigdy radeona nie mialem, ale tu wsadzilem ze wzgledu na chipset, niech juz bedzie jedna firma, jednak zupelnie nie wiem, co wykorzystuje sie w zastosowaniach nazwijmy to Avidowych :)

BEde wdzieczny za jakas odpowiedz :)
Uciesze sie, jak ktos przeczyta tego posta do konca.

Pozdrawiam
p4v3u


wtorek, 4 marca 2008, 18:59
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 5168
Lokalizacja: Tczew
Post Re: Konfiguracja do Avid Xpress Pro
Podaję dzięki uprzejmości KSK Dystrybucja: LINK. Widzę jednak że nie przeczytałeś chyba nic z tego co napisali koledzy o tych programach. AVID ma tu na forum cały dział LINK. W dodatku nie wiem czy nie zapraszasz gości do siebie:
p4v3u napisał(a):
nie pytajcie ... skad mam avida, mam bo mam :)

Hmmm :mrgreen:

_________________
最诚挚的问候


wtorek, 4 marca 2008, 20:01
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 4 marca 2008, 18:36
Posty: 8
Post Re: Konfiguracja do Avid Xpress Pro
Goscie goscmi, ja jestem otwarty :D Pozatym, naprawde, z softu Avida korzystam hobbystycznie,a przynajmniej taki zamiar mam, a tak naprawde, dostalem od babci ;P

Dziekuje za link, juz to dokladnie przesledzilem.
Chodzi mi bardziej o sprawdzone konfiguracje, to naa czym pracujecie.
Odnosnie dzialu Avid, mysle ze ten gdzie zalozylem, "konfiguracja komputera" tez nie jest zla :)

niemniej jednak bardzo za odpowiedz dzeikuje :)

Tak jak pisalem, niewiele dla mnie zanczna "minimalne wymagania" na stronie produccenta, wolalbym wiedziec co sie sprawdza w praktyce.

A wiec, napisalem sobie taka konfiguracje:

Intel Core2 Duo E6550 2,33GHz (S775) BOX
Asus P5K Pro Intel P35
OCZ Technology 2x 2GB DDR2 800MHz Platinium CL5-4-4 //mam nadzieje beda CL4


GeForce 8600 GT Gigabyte 256MB HDTV & DVI (PCI-E) H

wszystko za 1605zl w Komputroniku.

a moze jednak warto dorzucic 200zl i miec:

ntel Core2 Duo E8200 2,66GHz (S775) BOX
Asus P5K Pro Intel P35
OCZ Technology 2x 2GB DDR2 800MHz Platinium CL5-4-4
GeForce 8600 GTS Gainward Bliss 256MB TV & DVI & HDMI (PCI-E)


Ktos pracuje na podobnych zestawach? Czy procesor ma az tak duzy wplyw ?
W procach AMD, jest tak wspaniale rozwiazanie pt 65W - czy u Intela cos takiego tez spotkamy ?

Rozumiem, ze w obr video stosuje sie w zasadzie jedynie karty Nvidii ?? :)
Wdizial ktos z Was 8600GTS w wersji z pasywnym chlodzeniem ?


wtorek, 4 marca 2008, 20:47
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 5168
Lokalizacja: Tczew
Post Re: Konfiguracja do Avid Xpress Pro
p4v3u napisał(a):
W procach AMD, jest tak wspaniale rozwiazanie pt 65W - czy u Intela cos takiego tez spotkamy ?

Rozumiem, ze w obr video stosuje sie w zasadzie jedynie karty Nvidii ?? :)
Wdizial ktos z Was 8600GTS w wersji z pasywnym chlodzeniem ?

W AMD wspaniałe to jeszcze jest Qool & Quiet - oszczędzanie energii gdy procesor jest nieobciążony. W Intelach jest podobnie. Mnożnik mojego Q6600 spada z 9 na 6 i taktowanie z nominalnych 2400Mhz na 1600Mhz, więc nie jest źle. Wracając do Twojego zestawu, to ponieważ nie pracuję na AVIDzie, to nie powiem czy dobry, ale tak w ogóle to ten drugi lepszy :wink: . Wracając do kart graficznych to właśnie nie - ja bardziej "lubię" ATI do montażu. Tyle że akurat AVID ma inne zdanie na ten temat, a nie wolno się kłócić z wymaganiami systemowymi danego programu, bo to się może źle skończyć :wink: .

_________________
最诚挚的问候


wtorek, 4 marca 2008, 23:28
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 4 marca 2008, 18:36
Posty: 8
Post Re: Konfiguracja do Avid Xpress Pro
jednak zmienilem plany - wszystko od nvidii, proc AMD:
Asus M3N78-EMH HDMI GeForce 8200
OCZ Technology 2x 2GB DDR2 800MHz SLI Ready EPP CL4-4-4
AMD Athlon 64 X2 5200+ BOX (Socket AM2, 65W)
jeszcze rozwazam wersje 5600 procesora.
pozdrowienia,
p4


środa, 5 marca 2008, 22:22
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 7 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL