Teraz jest czwartek, 3 grudnia 2020, 22:25




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 
 Jaki procesor? 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec

Dołączył: wtorek, 13 marca 2007, 00:11
Posty: 52
Lokalizacja: Brodnica
Post Jaki procesor?
Witam wszystkich Formowiczów. Chcę zakupić płytę główną procka oraz pamięć. Chodzi głownie mi oto co wybrać - procek core 2 quad Q6600 2,4 czy też w tej cenie Opterona. Jeśli ma ktoś jakieś doświadczenie prosił bym o wypowiedź. Dodam że to miało by chodzić pod AP2 AAE7. Druga sprawa to pamięć obecnie mam 2GB z systemem XP home i tyle też pokazuje także wszystko OK, lecz czytając na forum są problemy przy 4GB ramu. Moje pytanie czy zakup XP 64b załatwi sprawę i czy w tym momęcie nie będę miał problemów z tymi programami, inne programy raczej nie interesowały by mnie poprostu mam te licencję. Pozdrawiam.

_________________
E8400 Core Duo / ASUS P5K / 2x2GB DDR 1066MHz / Hdd 160GB + 3*320GB / NVidia GT9600 / Blu Ray - DVD-RW Pioneer / Chieftec 600W / Sony VX2100, FX1, FX1 ,PMX1/ RT.X2


środa, 12 marca 2008, 21:23
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 20 lutego 2006, 22:29
Posty: 672
Post Re: Jaki procesor?
Intel E8400, a ramem się nie przejmuj :wink:


środa, 12 marca 2008, 21:41
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: wtorek, 13 marca 2007, 00:11
Posty: 52
Lokalizacja: Brodnica
Post Re: Jaki procesor?
sorki że pytam, jakimś znawcą nie jestem ale dlaczego ten dedykujesz??

_________________
E8400 Core Duo / ASUS P5K / 2x2GB DDR 1066MHz / Hdd 160GB + 3*320GB / NVidia GT9600 / Blu Ray - DVD-RW Pioneer / Chieftec 600W / Sony VX2100, FX1, FX1 ,PMX1/ RT.X2


środa, 12 marca 2008, 21:50
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: sobota, 23 lutego 2008, 10:12
Posty: 46
Post Re: Jaki procesor?
PiotrMk napisał(a):
Chodzi głownie mi oto co wybrać - procek core 2 quad Q6600 2,4
Q6600 nie ma sensu kupować, lepiej troche poczekać na Q9300 lub Q9450, wg Chipa mają być dostępne w przeciągu tygodnia

_________________
Theta Studio - zestawy animacji, projekty dla After Effects


środa, 12 marca 2008, 22:03
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 20 lutego 2006, 22:29
Posty: 672
Post Re: Jaki procesor?
Ten procesor ma nowe instrukcje, dzięki którym rośnie wydajność podczas pracy z plikami wideo.
Ponadto zużywa mniej energii i dobrze się podkręca.
Q9300 i wyżej są jeszcze lepszymi rozwiązaniami.
Pozdrawiam


czwartek, 13 marca 2008, 00:12
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: Jaki procesor?
mam dwa konfigi , 2xopteron dual core i jeden na quadzie, winda xp 64bit 4gb ram
premiere 1.5 w gore dziala slicznie, dziala vitascene, canopus video fx transitions, magic bullet, wiecej nie uzwyam bo to wyczerpuje moje potrzeby jesli chodzi o efekty i filtry

caly problem z winda xp64 bity to sensowne postawienie systemu z dodatkami w wersjach 64 bit lub 32 ale takie zeby dzialaly - patrz QT

potem 99% softu dziala


czwartek, 13 marca 2008, 21:50
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: wtorek, 13 marca 2007, 00:11
Posty: 52
Lokalizacja: Brodnica
Post Re: Jaki procesor?
Możesz bardziej rozszerzyć swój wątek.

_________________
E8400 Core Duo / ASUS P5K / 2x2GB DDR 1066MHz / Hdd 160GB + 3*320GB / NVidia GT9600 / Blu Ray - DVD-RW Pioneer / Chieftec 600W / Sony VX2100, FX1, FX1 ,PMX1/ RT.X2


czwartek, 13 marca 2008, 22:52
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: Jaki procesor?
po zainstalowaniu golej windy:

1. stery do chipsetu 64bit
2. vcredist x64
3. framework x64
4. quicktime w wersji 7.0.4 (nie wszystkie wersje dzialaja i czasami trzeba sprawdzic kilka)

dopiery wtedy zaczyna sie instalowac oprogramowania, sterowniki (ATI) itd....

*niektore programy nie widza zainstalowanych rozszerzen systemy 64-bitowych i prosza o jakas konkretna biblioteke z wersji 32-bit

1. bierzemy odpowiednik tej biblioteki 64-bitowy i zmieniamy jej nazwe
2. bierzemy biblioteke z pakietu 32-bitowego


nie wiem czy o to chodzilo czy bardziej w kierunku oprogramowania do video ?


czwartek, 13 marca 2008, 23:02
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: wtorek, 13 marca 2007, 00:11
Posty: 52
Lokalizacja: Brodnica
Post Re: Jaki procesor?
Chodzi mi głównie o oprogramowanie video. jak to się ma.

_________________
E8400 Core Duo / ASUS P5K / 2x2GB DDR 1066MHz / Hdd 160GB + 3*320GB / NVidia GT9600 / Blu Ray - DVD-RW Pioneer / Chieftec 600W / Sony VX2100, FX1, FX1 ,PMX1/ RT.X2


piątek, 14 marca 2008, 18:07
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: Jaki procesor?
"premiere 1.5 w gore dziala slicznie, dziala vitascene, canopus video fx transitions, magic bullet" - to mam i to dziala zajebiscie, szybciej na opteronach niz na jednym quadzie, nic wiecej nie bede testowal bo nie instaluje na kompach do pracy softu ktorego nie uzywam do pracy , tudziez triali czy warezu


piątek, 14 marca 2008, 19:56
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: wtorek, 13 marca 2007, 00:11
Posty: 52
Lokalizacja: Brodnica
Post Re: Jaki procesor?
A jak się to ma do pracy w AAE7 testuję wersję 30 dniową i na PC który obecnie posiadam nie wygląda to ciekawie. Czy owe procki RAM dadzą sobie radę do płynnej pracy. Do tego zamierzam zakupić grafikę GT9600, czy to wystarczy.

_________________
E8400 Core Duo / ASUS P5K / 2x2GB DDR 1066MHz / Hdd 160GB + 3*320GB / NVidia GT9600 / Blu Ray - DVD-RW Pioneer / Chieftec 600W / Sony VX2100, FX1, FX1 ,PMX1/ RT.X2


piątek, 14 marca 2008, 22:24
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: Jaki procesor?
no tego Ci nie powiem bo nie uzywam after fxa, tylko magic bullet z pluginow aex pod premierem, ktory swoja droga chodzi rewelacyjnie


piątek, 14 marca 2008, 22:40
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: wtorek, 13 marca 2007, 00:11
Posty: 52
Lokalizacja: Brodnica
Post Re: Jaki procesor?
Dzięki za wszystkie podpowiedzi. Pozdrawiam.

_________________
E8400 Core Duo / ASUS P5K / 2x2GB DDR 1066MHz / Hdd 160GB + 3*320GB / NVidia GT9600 / Blu Ray - DVD-RW Pioneer / Chieftec 600W / Sony VX2100, FX1, FX1 ,PMX1/ RT.X2


sobota, 15 marca 2008, 09:40
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 10 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL