Teraz jest wtorek, 24 listopada 2020, 23:18




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 
 Konfiguracja dwuprocesorowa 
Autor Wiadomość
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: wtorek, 13 marca 2007, 21:29
Posty: 80
Lokalizacja: POLSKA łódzkie
Post Konfiguracja dwuprocesorowa
Witam
Od pewnego czasu zastanawiam się nad wymianą kilku podzespołów, a konkretnie płyty głównej i procesora.
Obecnie posiadam:
-Asus P5K
-Intel C2D E6550
-4Gb Ram Geil 800mHz
-Asus Ati Readon 2600 XT
Kiedyś przeczytałem o takim sprzęcie jak MAC PRO, ale ten z kolei kosztuje o wiele za dużo jak na moje możliwości. Zgłaszam się do was, bo być może ktoś posiada coś czego szukam albo ma chociażby informacje na ten temat.
Interesuje mnie konkretnie dwuprocesorowa płyta główna najlepiej model który obsłużyłby dwa Quad-y, mile widziana obłsuga RAID. W kwestii marki itd. zdaję się na was.
Czekam na info i z góry dzięki za odpowiedzi


czwartek, 10 kwietnia 2008, 07:56
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: Konfiguracja dwuprocesorowa
http://www.tyan.com/product_board_detail.aspx?pid=605

prosze, z tym ze do montazu to sie mija z celem, chyba ze uzywasz 5 programow rownoczesnie, mam konfigi do montazu czterordzeniowe i ciezko je zmusic wszystkie na raz do pracy, jak juz jakis program z dwoch rdzeni korzysta to fajnie

8 rdzeni to wykorzystaja programy do grafiki 3d typu 3d max albo lightwave bo tam mozesz konkretnie ustawic 8 watkow do liczenia i kazdy wsiada na osobny rdzen


czwartek, 10 kwietnia 2008, 09:04
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: wtorek, 13 marca 2007, 21:29
Posty: 80
Lokalizacja: POLSKA łódzkie
Post Re: Konfiguracja dwuprocesorowa
Dzięki za info. I tylko jeszcze jedno, może poleciłbyś jakąś płytę główna pod Quada może coś co Ty sam posiadasz i jesteś zadowolony??


czwartek, 10 kwietnia 2008, 18:39
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: Konfiguracja dwuprocesorowa
ja mam stara plyte pod kensfielda wiec musialbys sprawdzic cos pod nowe quady ale to juz moze inni userzy sie wypowiedza

z tego co zaobserwowalem 2xopteron dual core chodzi lepiej nic jeden quad intela ze wzgledu na obsluge ramu (kontroler)
ale podobno nowe intele mialy miec juz taka opcje, jakby ktos mial info na ten temat sprawdzone przez siebie to niech pisze


czwartek, 10 kwietnia 2008, 22:37
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Re: Konfiguracja dwuprocesorowa
Architekruta procesorów Xeon lub Opteron, jest zuepłnia inna niż domowych nawet quadów... I jak najbardziej nadają się do pracy przy montażu i wielogodzinnych renderingach itd.

Co do pytania wyjściowego, to Mac Pro, wtedy gdy chcesz używać OS X'a i programów na nim, chociaż teraz są tam też procesory intela i nie będzie problemu z windowsem oraz oczywiście z linuxem (z czym problemów nie było nigdy :)

Osobiście polecam, Opterony są w dużo przystępniejszej cenie i świetnie obsługują zarówno 32 jak i 64bitowe aplikacje...

Pozdrawiam
Muchomor


piątek, 11 kwietnia 2008, 10:01
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 23 stycznia 2006, 15:20
Posty: 2070
Post Re: Konfiguracja dwuprocesorowa
Muchomor napisał(a):
Architekruta procesorów Xeon lub Opteron, jest zuepłnia inna niż domowych nawet quadów...

Jest tylko troszkę inna.


sobota, 12 kwietnia 2008, 18:54
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL