Teraz jest sobota, 19 października 2019, 02:24




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 
 Skokowe odtwarzanie 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 26 marca 2003, 09:51
Posty: 485
Lokalizacja: Kozienice
Post Skokowe odtwarzanie
Witam Szczęśliwców znających zagadnienia komputera i montażu, i proszę o pomoc.
Pliki AVi animacji nie są odtwarzane płynnie z dysku. Pliki zgrane z wideo, nie obrobione w edytorze, chodzą płynnie. Po zmontowaniu bez komresji, z częstotliwością klatek 18/sek, również wykazują zjawisko stroboskopowe.
System Win.98 SE,płyta główna ABIT BE6-2, dysk 80 GB segate barakuda 7200, ale na taśmie IDE, bo na szybkiej nie chce chodzić, procesor Pentium III 500MHz, pamięć 288MB RAM. Karta Rainbow Runner, jako nakładka na kartę graficzną Mastiqe 220 Matroxa.

Być może wypowiedziałem się niefachowo, ale do tej pory byłem odporny na wiedzę z tej dziedziny. Zaznaczam że nie był wgrywany nowy FLACH BIOSU przy zmianie dysku. Sorry ale wcześniej nie spojrzałem na odpowiedż w sprawie dysku, za którą bardzo dziękuję.

Stanisław.

_________________
Stanisław


czwartek, 5 czerwca 2003, 00:01
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: piątek, 30 maja 2003, 16:05
Posty: 47
Lokalizacja: Łódź
Post DMA
Prawdopodobnie masz wylaczone dma dla dysku dlatego caly system zwalnia.

_________________
P4E 3.0 FREEZER 4 ABIT IC7-G 1.1 HIS EXCALIBUR RADEON 9800 PRO ICE-Q 2 x 512 MB A-DATA VITESTA DDR 600 2 x SAMSUNG SP 80 GB SATA RAID SAMSUNG SP 200 GB AUDIGY 2 ZS PLATINUM PINNACLE STUDIO DELUXE 10 PLUS BENQ DWLS 1655 NEC ADLF 7173A LCD ASUS PW201.


niedziela, 8 czerwca 2003, 22:28
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 18fps
A dlaczego zapisujesz film z 18 klatkami na sekundę???
Zakładam że nagrywasz z 25fps a zachowujesz 18fps. Jeśli tak robisz to wcale się nie dziwię że coś Ci skacze...
Aha - co masz na myśli pisząc że zachowujesz to bez kompresji? Zupełnie bez kompresji czy jako DV?
Jeśli to pierwsze to jest to następny powód do tego aby obraz skakał...

emes


poniedziałek, 9 czerwca 2003, 08:32
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 26 marca 2003, 09:51
Posty: 485
Lokalizacja: Kozienice
Post Re: DMA
BUENO napisał(a):
Prawdopodobnie masz wylaczone dma dla dysku dlatego caly system zwalnia.


Dzięki za zainteresowanie tematem i podpowiedzi.
Wiem że to proste, ale nie dla mnie. Gdzie sprawdzić czy załączone jest DMA?

Odnośnie mojego zapisu filmu. Plik wynikowy zapisuję z 25 klatkami/sek. Z niższą częstotliwością próbowałem zapisać przegłąd, zgodnie z instrukcją Ulead Studio 5.0. Korzystam z tej instrukcji, ale używam programu Ulead Studio 2.5. Antyk jak i karta, oraz komputer, nie wyłączając mnie.
Co do kompresji, to zgrywam w formacie MJPEG, bo to karta AV, klatek nie gubię. Jeśli wyrażam się niefachowo, to przepraszam.

Pozdrowienia

_________________
Stanisław


poniedziałek, 9 czerwca 2003, 10:51
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Oto moje rady na Twoje problemy:
1. Jezeli zgrywasz z komopresja MJPEG z 25 fps i jak zakladam z rozdzielczoscia 768x576 i jest ok to z takimi parametrami zapuisuj pliki wynikowe uwzglednajac strumen video po obrobce, olej ta smiesza instrukcje gdzie ktos napisac zeby zapisywac z 18 fps- to jakas apsolutana bzdura a wydaje mi sie, ze zapomnisz o swoich klopotach


poniedziałek, 9 czerwca 2003, 12:03
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 26 marca 2003, 09:51
Posty: 485
Lokalizacja: Kozienice
Post Skokowe odtwarzanie
Dzięki za podpowiedż. Zgrywam z rozdzielczością karty 704x576, animacje są 720x576 i z nimi mam kłopoty.
Co oznacza termin "strumień video" i jak to ustawić?

Pozdrowienia

_________________
Stanisław


poniedziałek, 9 czerwca 2003, 13:07
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL