Teraz jest niedziela, 29 listopada 2020, 09:11




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Nowy Komputer 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 12 czerwca 2008, 02:47
Posty: 203
Post Nowy Komputer
Jako, że jest to mój pierwszy post na tym forum (ale przeglądam je już od jakiegoś czasu) to chciałbym się na początku ze wszystkimi przywitać :)

Po wakacjach planuje zakup nowego komputera do montażu/obróbki video, renderingu, authoringu DVD, itp. Oprócz tego potrzebuje monitor panoramiczny LCD 22". Moje fundusze to w sumie ok 3000zł, więc chciałbym przeznaczyć mniej-więcej 2000zł na komputer i 1000zł na monitor. Wiem, że to nie jest dużo, ale od czegoś trzeba zacząć. Pojęcie o sprzęcie mam dosyć duże, ale ostatnio interesowałem się tylko PC-tami do gier na Intel Core 2 Duo, a do moich zastosowań przydałby się pewnie Quad. Wiem, że najlepszy do tego byłby Apple MacPro, bo często na nim pracuje w Final Cut Pro, ale to jest na razie poza zasięgiem cenowym, więc skupiam się na dobrym PC-cie. Programy na jakich pracuje to głównie Adobe Premiere Pro 2 i After Effects Pro 7 (w raz z nowym sprzętem przejdę chyba na nowe wersje CS3) i mam zamiar też zacząć coś robić w Avid Xpress Pro 5.8. System operacyjny to Windows XP SP2 (na Vistę nawet nie patrzę), a dodatkowo Ubuntu Linux na osobnej partycji, ale to do innych zastosowań. Na szybko złożyłem coś takiego:

Procesor: Intel Core 2 Quad Q6600 /2.4GHz, 1066MHz, 8MB, BOX/ - 549 zł
Płyta główna: ABIT IP35-E /intel P35/ - 265 zł
Pamięć RAM: Patriot 2GB (2x1GB) PC800 CL4 LLK - 135 zł
Dysk twardy: Western Digital 500GB 7200rpm 16MB cache SATAII [5000AAKS] - 225 zł
Karta graficzna: Galaxy GeForce 9600GT 512MB DDRIII /256bit/ HDTV 2xDVI - 399 zł
Nagrywarka DVD: LG GSA-H55LRBB SecurDisc LightScribe - 95 zł
Zasilacz: Chieftec 560W [CFT-560A-12S] DualXeon - 235 zł
Monitor: Samsung 226BW - 899 zł

Suma: 2802 zł + ok 100zł obudowa

Ceny z http://www.esc.pl - tam będę wszystko kupować, bo sklep jest blisko domu i mam do niego zaufanie.

Czy ta konfiguracja PC-ta nada się do moich zastosowań, czy może warto coś zmienić?
Słyszałem, że Quady słabo się podkręcają (dużo lepiej jest z C2D), ale coś tam chyba można z nich wycisnąć? Czy w tym przypadku nic to nie da? Jeżeli nie, to może wziąć inną płytę główną?
No i jak jest z kartą graficzną? Wybrałem dobrą? Wiem, że do gier ona jest jak na razie najlepsza w stosunku cena/wydajność, a szczególnie w SLI, ale czy do obróbki video będzie dobra? Może wziąć coś z Radeon'ów?
Dysk na razie wystarczy mi 500GB, ale później i tak dokupię drugi taki sam lub jakiś zewnętrzny, może nawet 1TB.
Monitor testowałem przez kilka godzin i bardzo mi się spodobał. Jest też wiele pozytywnych opinii o nim, ale może warto wziąć pod uwagę jakiś inny? Jako drugi monitor podłączę stary, ale dobry :-) CRT LG F700B 17".
Jak wiadomo Windows XP 32bit obsługuje max 3,2GB RAMu, więc nie wiem czy jest sens dawać więcej (na razie dałem 2GB w dual channel), a jak by co to zawsze można dokupić. Więcej RAMu oznacza przejście na 64bit, ale na takim systemie nigdy nie pracowałem i nie wiem jak jest z oprogramowaniem. Czy te programy, które wymieniłem obsługują systemy 64bit-owe i czy w pełny wykorzystują 4 rdzenie procesora i 4GB RAMu? 32bit-owego XP i tak bym pewnie zostawił na innej partycji, bo czasem lubię w coś pograć. :)

Liczę na Waszą pomoc, bo widzę, że są tu specjaliści w tej dziedzinie :-)

Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi.


niedziela, 15 czerwca 2008, 20:55
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 5171
Lokalizacja: Tczew
Post Re: Nowy Komputer
Nie odpowiem na wszystko, ale na początek:
Płyty Gigabyte "widzą" 3,5 GB z 4 GB RAMu, ta na przykład: EP35-DS3P.
Quady też się kręcą nieźle, ale bardziej uniwersalny, chłodniejszy i szybszy będzie E8400.
Monitor o ile nie masz TV FullHD to może dasz radę 24"? Na takim umieścisz 1920×1080 bez przeskalowania.
Drugi dysk zapobiega czekaniu procesora na transfer dysku przy renderowaniu, wystarczy czytać z tego do przechwytu na drugi, (lub postawienie RAID 0, czego osobiście nie lubię). Taniej oczywiście wyjdzie wewnętrzny, byle się nie stykały. Nawiew na nie wskazany.

_________________
最诚挚的问候


niedziela, 15 czerwca 2008, 21:35
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 12 czerwca 2008, 02:47
Posty: 203
Post Re: Nowy Komputer
Dzięki za odpowiedź kotin.
Nawet jak bym kupił te 3GB (lub 3,5GB) RAMu to i tak nie byłoby dual channel, a w tym trybie pamięci pracują lepiej. Czy rzeczywiście przy obróbce video RAM jest aż tak przydatny, że im więcej tym lepiej, nie patrząc na dual channel?
Ta płyta główna jest droższa, bo ma 2 złącza PCI-E, a SLI raczej mi nie będzie potrzebne? To, że "widzi" 3,5GB RAMu to pewnie i tak kwestia wersji i ustawień BIOS-u, a z tego co wiem BIOS zawsze czyta tyle pamięci ile jest w komputerze (jeżeli nie przewyższa ona maksymalnej wartości, ale tutaj to jest aż 8GB), tylko problem leży w tym, że 32bit-owy system nie obsłuży więcej niż te 3,5GB (3,2GB) RAMu, a nawet mniej, bo część zawsze rezerwuje dla jakiś tam procesów (nie pamiętam dokładnie). Rozwiązaniem byłby XP 64-bitowy, ale tak jak wcześniej się pytałem - czy to się opłaca (wtedy to już 4GB RAM) i czy oprogramowanie będzie dawać radę?
Mówisz, że lepszy będzie Core 2 Duo? Jeżeli tak to wtedy bym kupował E8200, bo E8400 to tylko podkręcona wersja E8200, a to sobie mogę zrobić samemu za darmo :-) Zaoszczędzone pieniądze wydałbym na lepszy wentylator, ale czy na pewno nie brać Quada w podobnej cenie? 4 rdzenie się tu nie przydadzą?
Trochę nie rozumiem tego co napisałeś o dyskach. Chodzi Ci o to, że zawsze jest mieć lepiej 2 dyski? Kwestia też chyba leży w oprogramowaniu, czy moje programy da się tak skonfigurować jak napisałeś? Na razie stać mnie na jeden dysk, ale planuje zakup drugiego w przyszłości. Z tego co czytałem to właśnie RAID jest w tym przypadku najlepszy, ale mi się przyda zewnętrzny, bo dane (materiały video) będę mógł wynieść ze sobą z domu i podłączyć dysk do innego komputera na którym pracuje w innym miejscu.
Co do monitora to nie wiem czy potrzebuje 24" i rozdzielczości FullHD, bo raczej materiałów w HD nie będę montować, a jeżeli już to ten lekki downscaling chyba mi nie będzie przeszkadzać, a podgląd i tak będę mieć na mały monitorze CRT, lub będę pracować tylko na jednym. Mam TV HD Ready 32", ale to jest TV, więc stoi w innym pokoju i raczej nie będę miał możliwości podłączenia go do komputera.
A jeszcze myślałem nad tańszym o 40zł monitorem Samsung 2232BW. Ktoś go ma i może coś o nim napisać?


niedziela, 15 czerwca 2008, 23:59
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 5171
Lokalizacja: Tczew
Post Re: Nowy Komputer
Źle się wyraziłem, masz rację, - nie płyta a system, (w moim wypadku Win XP Home 32bit) widzi 3,5 GB a mam dwie kostki po 2 GB. Płyta jest o tyle ważna że z innymi widział 3,2 a nawet 2,9GB z tym samym RAMem. Tu: LINK i tu: LINK masz opis tańszej płyty.
Co do procesora o ile mnie pamięć nie myli 8400 ma wyższy mnożnik, co daje procentowo większe szanse na wyższe OC. Oczywiście nie powiedziane jest że konkretny procesor z niższym mnożnikiem nie podkręci się lepiej. To zawsze kwestia szczęścia, egzemplarza, płyty, pamięci...
Co do Quada - ja mam Q 6600 i sobie chwalę mimo gorąca, ale do moich amatorskich potrzeb używam Ediusa Neo (i czasem jeszcze stareńkiego Let'sEDITa) i obydwa te programy obciążają 4 rdzenie po równo. W SD po 70 / 80% a Neo w HD po 100%. Jednak procesory serii 8xxx nie powinny mimo tylko dwóch rdzeni być wolniejsze, (jak kupowałem procesor to ich w sklepach jeszcze nie było bo też bym sobie kupił). Ponadto - ja nie używam Premiere niestety. Trochę drogo jak dla mnie, ale z czy on na pewno 4 rdzenie obsługuje? Jeżeli nie, to 8xxx będą na pewno szybsze niż Q 6600.
Co do dysków to przecież Ty wybierasz miejsce przechwytu i Ty wybierasz miejsce docelowe na pliki wynikowe renderowania. tak przynajmniej jest w wielu programach, więc w Premiere zapewne również :wink: . Czasowo rendering przy czytaniu z jednego dysku a zapisie na drugi, lub z dwoma dyskami w RAID - 0 powinno byc podobnie, tyle że RAID jest mniej bezpieczny. Można ale po co? Nie narzucam sie jednak z tym poglądem, chcesz to rób, w końcu dyski tak często nie padają żeby panikować od razu :wink: .
PS Z monitorami też masz rację jeżeli nie edytujesz HD, ale tu już lepiej niech inni koledzy pomogą w wyborze konkretnego.

_________________
最诚挚的问候


poniedziałek, 16 czerwca 2008, 07:40
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 2 kwietnia 2007, 23:33
Posty: 1690
Lokalizacja: Tarnów
Post Re: Nowy Komputer
3GB Ram da sie ustawić w DualChannel ;)

_________________
Retail OSX 10.6.5
Intel Core 2 Duo E8400 3.0Ghz
GA-EP35-DS3
4GB RAM 800Mhz
GF8600GT 256 MB VRAM


poniedziałek, 16 czerwca 2008, 09:10
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Re: Nowy Komputer
Kup sobie to:
http://allegro.pl/item379694889_dell_pr ... _v_gw.html

Nad tym w tej cenie bym się nie zastanawiał: (dwa procesory fizyczne i super grafika)
http://allegro.pl/item377476694_dell_pr ... vd_xp.html

Taniej i słabiej:
http://allegro.pl/item381915312_hp_xw82 ... p_pro.html

Bezapelacyjnie druga opcja najlepsza bez wnikania w jakieś biurkowe stacje...

Pozdrawiam
Muchomor


wtorek, 17 czerwca 2008, 01:10
Nowy
Nowy

Dołączył: poniedziałek, 9 czerwca 2008, 09:45
Posty: 5
Post Re: Nowy Komputer
Witam też potrzebuje kupić nowego kompa do 2000pln za stacje, a nie jestem niestety tak dobrze zorientowany w sprawie sprzętu jak kolega. Co myślicie o takim zestawie? http://www.allegro.pl/item398662739_zes ... 600gt.html
a jeśli nie jest dobry to dlaczego, lub co warto w nim zmienic? z góry dziękuje za odpowiedzi i pozdrawiam wszystkich!!!


czwartek, 17 lipca 2008, 01:41
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 5171
Lokalizacja: Tczew
Post Re: Nowy Komputer
1 Zmienił bym pytanie :wink: - na takie które zawiera nazwę i wersję programu do edycji jaki chcesz używać. Każdy z nich ma inne wymagania - wykorzystuje bądź też nie wykorzystuje 4 rdzenie procesora, "lubi" inne karty graficzne...
2 Z drobiazgów zmienił bym napęd optyczny na Pioneera, ale jak lubisz...
3 Nie znam tych zasilaczy, czegoś się o nich dowiedz. Czasem lepiej mieć słabszy na papierze, ale pewny.
4 Przydał by się drugi dysk twardy.
PS Mimo sympatii do AMD muszę przyznać że procesory Intela są w tej chwili mocniejsze, ale o ile nie będzie za drogi - 4 rdzeniowy AMD dobrze się sprawdzi w renderowaniu (jednak tylko w tych programach które wykorzystują 4 rdzenie).

_________________
最诚挚的问候


czwartek, 17 lipca 2008, 09:29
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: poniedziałek, 9 czerwca 2008, 09:45
Posty: 5
Post Re: Nowy Komputer
No tak masz racje, teraz robie na ulead 11 ale bede chcial napewno zmienic na adobe premiere. Dziekuje i pozdrawiam.


czwartek, 17 lipca 2008, 09:45
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 5171
Lokalizacja: Tczew
Post Re: Nowy Komputer
Musisz określić wersję Premiere - nie wszystkie radzą sobie z 4 rdzeniemi.
Jednak lepiej po prostu poszukaj zestawu z procesorem E8400 lub taniej - E7200 tak bedzie bezpieczniej, bo dwurdzeniowy szybki procesor poradzi sobie ze wszystkimi programmi.
Powodzenia :wink: .

_________________
最诚挚的问候


czwartek, 17 lipca 2008, 09:49
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: poniedziałek, 9 czerwca 2008, 09:45
Posty: 5
Post Re: Nowy Komputer
Dzieki za tak szybka i aktywna pomoc kotin moze adobe cs3 albo 6.5 nie wiem co bedzie lepsze bo jeszcze nie mialem przyjemnosci pracowac na zadnej z wersji, wiec moze ty mi ktoras polecisz? A mysle o czterech rdzeniach zeby miec spokoj na jakis czas, chociaz nie pracuje z materialem HD i nie bede w najblizszej przyszlosci, ale chociazby sama kompresja zajmuje w ******* czasu przy slabym sprzecie.


sobota, 19 lipca 2008, 21:43
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 5171
Lokalizacja: Tczew
Post Re: Nowy Komputer
EDIT (...) Teraz będzie lepiej dla czytelnika.

Porównanie tych dwóch wersji Premiere? Z pewną dozą przesady to porównanie jak Fiat 126p i Porsche. Silnik z tyłu, cztery koła i jeździ, więc różnic nie ma. Wybierz sam.

_________________
最诚挚的问候


niedziela, 20 lipca 2008, 10:16
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: niedziela, 7 września 2008, 19:25
Posty: 66
Post Re: Nowy Komputer
różnicy nawet nie ma w strefie zgniotu, która w obu przypadkach dochodzi do silnika :|


sobota, 13 września 2008, 16:28
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: niedziela, 7 września 2008, 19:25
Posty: 66
Post Re: Nowy Komputer
A jednoznacznej odpowiedzi co do wyboru procesora brak


niedziela, 14 września 2008, 20:13
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: środa, 3 sierpnia 2005, 16:37
Posty: 102
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
Post Re: Nowy Komputer
Niedawno kupowałem komputer, podobna konfiguracja, inna płyta Gigabite P35 DS4, pamięć 4 Gb widzi 3,5 Gb, dysk pod systemy 250 Gb(stary) i 600 Gb w raid 0, na kartach graficznych się nie znam więc kupiłem chwaloną Radeon X1950. Procesor podkręciłem do 2,8 GHz i nie wywala się, dyski w raid szybkie, Premiere 2,0 obciąża procesor po 25 % na rdzeń Encore CS 3 po 100% na rdzeń. Kto wie jaka karta graficzna wspomaga pracę Premiere 2,0 lub CS 3 i czy CS 3 lepiej wykorzystuje 4 rdzenie niż 2,0. Przy pracy w HD nie radził sobie komp z odtwarzniem dźwięku, były przerwy, ale po wyrenderowaniu wszystko było dobrze.


niedziela, 14 września 2008, 20:59
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL