Teraz jest środa, 23 października 2019, 17:48




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Cóż to może być? 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 19 maja 2005, 09:07
Posty: 357
Post Cóż to może być?
Pojawił mi się następujący problem. Gdy wrzucę jakąś płytę do nagrywarki, obojętnie czy to do zapisu czy do odczytu (choć w tym przypadku mniej) widocznie zwalnia mi komputer. Gdy w czasie nagrywania leci muzyka to po prostu klatkuje dźwięk, to samo z filmami. To wina samej nagrywarki czy czegoś innego? Przychodzi coś komuś do głowy?

pozdrawiam

dodam, że sprzęt jest w miarę nowy - niecały rok, 4 procki + 8gb ramu + 2terabajty hdd.

_________________
primo

http://www.serwisweb.pl


niedziela, 15 czerwca 2008, 23:06
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 25 marca 2005, 03:39
Posty: 338
Post Re: Cóż to może być?
Kompa masz spox więc ja stawiałbym na Windows - format z reguły pomaga ;) Ale możesz się pobawić w defragmentacje - może coś da.

_________________
QX6700 2.66GHz@3.0GHz, DDR2 4x1024MB, Sapphire x1950xt 256Ram ViVo
LiteOn LH-20A1P, HDD SATA II 7200: 1000+320+250+250 & Sony Vegas


poniedziałek, 16 czerwca 2008, 02:46
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 16 lutego 2005, 09:35
Posty: 396
Lokalizacja: Jaworzno
Post Re: Cóż to może być?
Na początek poszukałbym czegoś do czyszczenia rejestrów . Można się zdziwić po pierwszym skanowaniu czego tam nie ma . Z reinstalacją tak bardzo bym się nie spieszył , a defragmentacja zawsze coś pomaga .


poniedziałek, 16 czerwca 2008, 08:06
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 19 maja 2005, 09:07
Posty: 357
Post Re: Cóż to może być?
exPredator napisał(a):
Kompa masz spox więc ja stawiałbym na Windows - format z reguły pomaga ;) Ale możesz się pobawić w defragmentacje - może coś da.

Kiedyś, gdy tylko zauważyłem spowolnienie windy to format c: i naprzód. Teraz, gdy nadal dostosowuję system do edycji wideo szkoda mi tyle pracy, aby robić wszystko od nowa. Muszę poszukać innego rozwiązania.

Z defragmentatorów co byście polecili: systemowy czy raczej nortona?

_________________
primo

http://www.serwisweb.pl


poniedziałek, 16 czerwca 2008, 08:37
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 7 grudnia 2005, 20:44
Posty: 340
Post Re: Cóż to może być?
primo napisał(a):
exPredator napisał(a):
Kompa masz spox więc ja stawiałbym na Windows - format z reguły pomaga ;) Ale możesz się pobawić w defragmentacje - może coś da.

Kiedyś, gdy tylko zauważyłem spowolnienie windy to format c: i naprzód. Teraz, gdy nadal dostosowuję system do edycji wideo szkoda mi tyle pracy, aby robić wszystko od nowa. Muszę poszukać innego rozwiązania.

Z defragmentatorów co byście polecili: systemowy czy raczej nortona?


Systemowy jest ok. Nie należy do najszybszych ale działa.
Na jakim systemie pracujesz?

_________________
W pracy z komputerem, opieranie się na jakichkolwiek zasadach jest błędem.


poniedziałek, 16 czerwca 2008, 08:44
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 19 maja 2005, 09:07
Posty: 357
Post Re: Cóż to może być?
Dredas napisał(a):
primo napisał(a):
exPredator napisał(a):
Kompa masz spox więc ja stawiałbym na Windows - format z reguły pomaga ;) Ale możesz się pobawić w defragmentacje - może coś da.

Kiedyś, gdy tylko zauważyłem spowolnienie windy to format c: i naprzód. Teraz, gdy nadal dostosowuję system do edycji wideo szkoda mi tyle pracy, aby robić wszystko od nowa. Muszę poszukać innego rozwiązania.

Z defragmentatorów co byście polecili: systemowy czy raczej nortona?


Systemowy jest ok. Nie należy do najszybszych ale działa.
Na jakim systemie pracujesz?

XP Pro

_________________
primo

http://www.serwisweb.pl


poniedziałek, 16 czerwca 2008, 08:50
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 7 grudnia 2005, 20:44
Posty: 340
Post Re: Cóż to może być?
32 bit?
Bo jeżeli tak to po co Ci 8GB ramu?

_________________
W pracy z komputerem, opieranie się na jakichkolwiek zasadach jest błędem.


poniedziałek, 16 czerwca 2008, 08:57
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 19 maja 2005, 09:07
Posty: 357
Post Re: Cóż to może być?
Dredas napisał(a):
32 bit?
Bo jeżeli tak to po co Ci 8GB ramu?

Różne są na ten temat opinie. Jedni mówią że to zbytek, inni że system nie widzi ale korzysta. Tanie było więc kupiłem przy okazji więcej. Może kiedyś się przyda.

_________________
primo

http://www.serwisweb.pl


poniedziałek, 16 czerwca 2008, 09:22
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3416
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post Re: Cóż to może być?
Ja spytałbym raczej, czy dysk systemowy jest na SATA i czy jeżeli nie, to nie jest on na wspólnej taśmie z napędem CD, co oczywiście zawsze sprawiało spowolnienie pracy?
Pozdrawiam gorąco

_________________
Film jest jak seks: gdy nie ma uczucia, nawet technika nie pomoże
Pytania na pw. - tylko osobiste nie związane z forum!


poniedziałek, 16 czerwca 2008, 09:34
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 19 maja 2005, 09:07
Posty: 357
Post Re: Cóż to może być?
Montażysta Darek A. napisał(a):
Ja spytałbym raczej, czy dysk systemowy jest na SATA i czy jeżeli nie, to nie jest on na wspólnej taśmie z napędem CD, co oczywiście zawsze sprawiało spowolnienie pracy?
Pozdrawiam gorąco

Wszystkie trzy dyski to SATA. Choć teraz jak o tym wspominasz to od pewnego czasu od przypadku do przypadku przy włączaniu kompa, gdy pojawia się plansza Windows i pasek postępu (takie zielone wędrujące kwadraciki) czasami zauważyłem, że ładowanie systemu stanie i to czasami nawet na 2 minuty, po czym rusza dalej. Cholera wie skąd to się bierze.

_________________
primo

http://www.serwisweb.pl


poniedziałek, 16 czerwca 2008, 09:45
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3416
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post Re: Cóż to może być?
primo napisał(a):
...gdy pojawia się plansza Windows i pasek postępu (takie zielone wędrujące kwadraciki)...

Tak najczęściej objawia się szwankująca, lub mająca brak dobrej łączności jedna z kilku pamięci ram.
Pozdrawiam gorąco

_________________
Film jest jak seks: gdy nie ma uczucia, nawet technika nie pomoże
Pytania na pw. - tylko osobiste nie związane z forum!


czwartek, 19 czerwca 2008, 01:23
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 17 lipca 2005, 12:04
Posty: 549
Lokalizacja: Kraków
Post Re: Cóż to może być?
Proszę sprawdzić tryb transferu dysku, ma być DMA. Szczególnie ten na którym "położony" jest system. Jeśli przełączył sie na PIO to takie hece będą się działy.

_________________
Oprogramowanie: Sony Vegas Movie Studio Hd Platinum 10, Sony DVD Architect Studio 5, Komputer: P4 3Ghz HT, 1024Mb Ram, 2xHdd, Geforce 5200, Win XP SP3, Panasonic NV-GS75.


czwartek, 19 czerwca 2008, 08:43
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Re: Cóż to może być?
Hej

8gb ramu nie wykorzysta ten system, może spowalniać.
Jeśli problem dotyczy tylko transferu z napedu Cd, to spróbuj użyć innego.
W BIOS jak radził kolega wyżej sprawdź ustawienie PIO MODE lub DMA, ale wydaje mi się, że teraz już wszędzie jest UDMA...
Czy cd jest na PATA? Czy problem się jakoś ostatnio zrobił, czy masz tak od początku?
Długie wstawanie systemu na starcie kojarzy mi się z padniętą kośćią ramu, lub kiepską płytą główną... Aby sprawdzić pobierz z sieci UBUNTU.iso lub UBCD.iso, wypal na CD i przy starcie zabotuj system, z menu startowego wybierz "Memtest" będziesz przynajmniej wiedział czy nie masz wędrujących jedynek.

Pozdrawiam
Muchomor


czwartek, 19 czerwca 2008, 10:27
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 17 lipca 2005, 12:04
Posty: 549
Lokalizacja: Kraków
Post Re: Cóż to może być?
Tryb transferu sprawdziłbym raczej już po załadowaniu systemu. Bios, biosem, ale windows i tak sobie go ustawia jak mu się podoba. Tzn. domyślnie DMA, ale w pewnych sytuacjach (np. pieć następujących po sobie błędów crc) przechodzi w najwolniejszy PIO. Czasami pomaga po prostu usunięcie sterowników kontrolera, tak aby windows zainstalował je sobie ponownie a czasami (tak jak niestety w moim przypadku) uszkodzony dysk twardy. Oczywiście wszystko to przy założeniu, że rzeczywiście tryb transferu jest obniżony.

_________________
Oprogramowanie: Sony Vegas Movie Studio Hd Platinum 10, Sony DVD Architect Studio 5, Komputer: P4 3Ghz HT, 1024Mb Ram, 2xHdd, Geforce 5200, Win XP SP3, Panasonic NV-GS75.


czwartek, 19 czerwca 2008, 14:28
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 19 maja 2005, 09:07
Posty: 357
Post Re: Cóż to może być?
A gdzie pod windą to sprawdzić w jakim trybie pracuje?

_________________
primo

http://www.serwisweb.pl


czwartek, 19 czerwca 2008, 14:40
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL