Teraz jest piątek, 14 maja 2021, 16:04




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
 Cóż to może być? 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 19 maja 2005, 09:07
Posty: 357
Post Re: Cóż to może być?
Muchomor napisał(a):
Hej

8gb ramu nie wykorzysta ten system, może spowalniać.
Jeśli problem dotyczy tylko transferu z napedu Cd, to spróbuj użyć innego.
W BIOS jak radził kolega wyżej sprawdź ustawienie PIO MODE lub DMA, ale wydaje mi się, że teraz już wszędzie jest UDMA...
Czy cd jest na PATA? Czy problem się jakoś ostatnio zrobił, czy masz tak od początku?
Długie wstawanie systemu na starcie kojarzy mi się z padniętą kośćią ramu, lub kiepską płytą główną... Aby sprawdzić pobierz z sieci UBUNTU.iso lub UBCD.iso, wypal na CD i przy starcie zabotuj system, z menu startowego wybierz "Memtest" będziesz przynajmniej wiedział czy nie masz wędrujących jedynek.

Pozdrawiam
Muchomor

Do tej pory system zachowywał się poprawnie. DVDRom jest na tej zwykłej szerokiej taśmie. Kości kupiłem w komplecie - 4 x 2gb Patriot.

_________________
primo

http://www.serwisweb.pl


czwartek, 19 czerwca 2008, 14:45
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Re: Cóż to może być?
Hej

Sprawdź w BIOSIE, czy masz ustawiony tryb UDMA póżniej w windowsie w panelu sterownia w ustawieniach mój komputer w sprzęt sprawdź, czy też jest ta opcja przy napędzie DMA czyli w skrócie bezpośredni dostęp... przy kontrolerze też możesz sprawdzić w mój komputer, sprzęt, w ustawieniach kontrolera "DMA użyj jeżeli dostępne".

Sprawdziłbym ten ram poza tym.


Pozdrawiam
M.


czwartek, 19 czerwca 2008, 15:14
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 17 lipca 2005, 12:04
Posty: 549
Lokalizacja: Kraków
Post Re: Cóż to może być?
primo napisał(a):
A gdzie pod windą to sprawdzić w jakim trybie pracuje?


Hejka, w tym wątku: viewtopic.php?f=26&t=24274&p=110587#p110587 masz podobny problem i tam jest wszystko pokazane. Pozdrawiam. Adam.

_________________
Oprogramowanie: Sony Vegas Movie Studio Hd Platinum 10, Sony DVD Architect Studio 5, Komputer: P4 3Ghz HT, 1024Mb Ram, 2xHdd, Geforce 5200, Win XP SP3, Panasonic NV-GS75.


piątek, 20 czerwca 2008, 08:41
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 5 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL