Teraz jest czwartek, 17 października 2019, 10:35




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 
 Procesor do obróbki filmów 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: niedziela, 17 czerwca 2007, 18:35
Posty: 5
Post Procesor do obróbki filmów
Chciałbym sobie złożyć całkowicie nowy komputer i pytanie moje jest czy będzie to dużą ekstrawagancją jak kupię sobie procka QX9770 i czy wykorzystam jego wszystkie możliwości obliczeniowe bo chciałbym mieć bardzo silną maszynę.


wtorek, 24 czerwca 2008, 17:57
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4860
Lokalizacja: Tczew
Post Re: Procesor do obróbki filmów
Pinnacle Studio nie obsługiwało do tej pory czterech rdzeni, chyba że wersja 12 wniosła tu coś nowego. Myślę że E8400 będzie optymalny. Ten program natomiast bardzo lubi RAM i silną kartę graficzną - teraz wyszły doskonałe Radeony 4850. Oczywiście jak jeszcze nie masz drugiego dysku do edycji, to koniecznie kup. Prawidłowe rozłożenie punktów docelowych na przechwyt i renderowanie, przyśpiesza kompresję z DV do mpeg2 i stabilizuje działanie programu.

_________________
最诚挚的问候


wtorek, 24 czerwca 2008, 18:03
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: niedziela, 17 czerwca 2007, 18:35
Posty: 5
Post Re: Procesor do obróbki filmów
A czy na obecną chwilę jest jakiś soft do edycji wideo,który obsługuje cztery rdzenie procesora,czy wogóle nie ma co kupować żadnego quada bo i tak się nie wykorzysta jego możliwości?


wtorek, 24 czerwca 2008, 23:50
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: Procesor do obróbki filmów
premiere od wersji 1.5 w gore, cs3 mieli przy wszytkim co robi (liczy) 4 rdzeniami, w tej chwili czekam na 4-rdzeniowe opterony zeby sprawdzic jak to wyglada przy 8 rdzeniach w systemie, niestety poniewaz wylatuje z kraju na wakacje to test chyba dopiero we wrzesniu


środa, 25 czerwca 2008, 00:20
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4860
Lokalizacja: Tczew
Post Re: Procesor do obróbki filmów
Edius Neo przy plikach HDV z Canona HV10 używa czterech rdzeni i obciążenie jest po równo 100% na rdzeń, a ten sam Neo i Let'sEDIT używają przy konwersji SD (DV / mpeg2) też wszystkich rdzeni po równo, ale obciążenie jest w okolicach 70 / 80%.

_________________
最诚挚的问候


środa, 25 czerwca 2008, 08:41
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: niedziela, 17 czerwca 2007, 18:35
Posty: 5
Post Re: Procesor do obróbki filmów
A pod jakim systemem chodzą te programy,czy koniecznie muszę instalować Vistę (bo podobno ona tylko wspiera procesory czterordzeniowe) czy XP równie dobrze poradzi sobie z quadami i wyciśnie z nich całą moc obliczeniową ze wszystkich rdzeni?


środa, 25 czerwca 2008, 12:07
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4860
Lokalizacja: Tczew
Post Re: Procesor do obróbki filmów
Ja używam Windowsa XP Home. Widzi i wykorzystuje cztery rdzenie, to znaczy o ile używane programy to potrafią. Windows XP Prof potrafi dodatkowo obsłużyć dwa osobne procesory, na przykład dwa ksenony na jednej płycie, czego Home nie potrafi.
Od razu odpowiadam też na niezadane pytanie: 4GB RAMu - w systemach 32bitowych - to zależy od płyty głównej. System widzi i wykorzystuje od 2,9 GB do 3,5 z tego co widziałem. Używam płyty głównej Gigabyte 965P P4 i z nią XP Home, (ale również Prof i Vista 32 bit), obsługują 3,5 GB RAMu.

_________________
最诚挚的问候


środa, 25 czerwca 2008, 13:23
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: czwartek, 9 marca 2006, 15:40
Posty: 93
Post Re: Procesor do obróbki filmów
Do tej pory myślałem że Intel góruje w wydajności dopóki nie ujrzałem testu
http://nvision.pl/art-217-29/Wielki_tes ... x_264.html

Czy znacie jakieś inne strony z testami.

Jestem na etapie kupna komputera do obróbki filmów.
Widzę że AMD ma 3 pamięci L1 - L2 - L3 a Intel tylko dwie L1 i L2

Czy ktoś z Was moze potwierdzić że:
Procesor AMD PHENOM II X4 945 BOX / 3.0 GHz, AM3 ( HDX945FBGIBOX )
będzie dużo wydajniejszy od
Procesor INTEL CORE 2 DUO E8400 - 3.00 GHz BOX ( BX80570E8400 )

???

_________________
Intel Core 2 Quad Q9550 3GHz Cache/12Mb [4 rdzenie]
GeForce 9800GT HDMI 1Gb RAM PureVideo HD
OCZ RAM 4Gb
HDD Seagate 1Tb [32Mb]
------------------
Camcorder Panasonic HDC-SD200 FullHD


piątek, 7 sierpnia 2009, 18:15
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4860
Lokalizacja: Tczew
Post Re: Procesor do obróbki filmów
Masz parę innych testów: LINK, LINK, LINK, LINK. Testy te nie przesądzają oczywiscie o tym jaki procesor kupić. Oprócz testów musisz sprawdzić ceny. W dodatku ceny nie tylko procesorów, ale i polecanych do nich płyt głównych i pamięci. Dopiero po lekturze testów skonfrontowanej z cenami ze skąpca, ceneo... będziesz mógł dokonać wyboru.

_________________
最诚挚的问候


sobota, 8 sierpnia 2009, 20:13
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 5 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL